Puč u Venezueli: Vojnici pucaju jedni na druge, javili se Maduro i Guaido

SAMOPROGLAŠENI predsjednik Venezuele Juan Guaido pozvao je na vojni ustanak protiv Madura, javlja AP.

Na videosnimci u kojoj Guaido poziva na oružanu pobunu, vidi se kako je okružen vojnicima. Juan Guaidó je rekao da je pokrenuo “završnu fazu” svog plana o smjeni Madura.

Uskoro se na ulicama Venezuele okupio velik broj ljudi, protivnika i pobornika Nicolasa Madura. Vojni puč je u tijeku, a obe strane tvrde da kontroliraju vojsku.

RAZVOJ DOGAĐAJA PRATITE NA INDEXU

17:40 Guaidov ambasador u SAD-u, Carlos Vecchio, održao je konferenciju za medije u Washingtonu.

“Ovo je tek početak. Operacija se upravo odvija, u sljedećim satima i danima ćete vidjeti još događaja. Ovo nije vojni udar, ovo je ustavna kriza koju vodi narod Venezuele”, rekao je Vecchio pozvavši ljude da izađu na ulice.

Ima i poruku za Madura.

“Tvoje vrijeme je prošlo. Venezuela je spremna na promjenu”, poručio je.

17:28  Teško je kazati tko je u prednosti. Na snimkama se može vidjeti mnoštvo prosvjednika i vojnika, ali teško je znati tko je na čijoj strani. Ukratko, i Maduro i Guaido tvrde kako imaju podršku vojske. Ona bi se mogla pokazati ključnom, no u ovom trenutku teško je reći tko je u prednosti. Sasvim je sigurno da je vojska podijeljena te da i jedan i drugi imaju podršku određenih vojnih krugova, no pitanje je na koju će se stranu priča prelomiti.

17:25 Reakcije iz svijeta: Sjedinjene Države i Kolumbija su podržale Guaidoa kojega su i ranije priznale za legitimnog predsjednika, a što je već učinilo nekih pedesetak zemalja u svijetu, među njima i Hrvatska.

“Danas je privremeni predsjednik Juan Guaido objavio početak Operacije sloboda”, napisao je na Twitteru šef američke diplomacije Mike Pompeo te poručio “Američka vlada potpuno podupire venezuelski narod u njegovoj “težnji za slobodom”

Nešto ranije američki savjetnik za nacionalnu sigurnost John Bolton uputio je sličnu poruku kazavši da venezuelska vojska “mora zaštititi ustav i venezuelski narod. Ona treba stati uz Nacionalnu skupštinu i legitimne institucije protiv uzurpacije demokracije. SAD je uz narod Venezuele.”

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Sanders izjavila je da je američki predsjednik brifiran o situaciji u Venezueli i da prate razvoj događaja.

Američki senator Marco Rubio, koji snažno podupire Guaidoa, također je na Twitteru pozvao vojsku da podrži predsjednika Nacionalne skupštine.”Nacionalne oružane snage donijele su pravu odluku i računamo na podršku naroda Venezuele”, poručio je Guaido.

Kolumbijski predsjednik Ivan Duque pozvao je venezuelsku vojsku da podrži Guaidoa, da stane “uz ispravnu stanu”.

“Pozivamo vojnike i narod Venezeule da se svrstaju na ispravnu stranu povijesti i odbace diktaturu i uzurpaciju” predsjednika Madura, napisao je Duque, kako prenosi agencija AFP.

Španjolska i Velika Britanija pozvale su na mir i protive se državnom udaru.

Glasnogovornica španjolske vlade upozorila je na moguće “krvoproliće” u Venezueli. “Španjolska ne podržava vojni udar”, rekle je Isabel Celaa pozvavši na “mirno” rješenje venezuelske krize.

Britanska vlada, jedna od prvih u Europi koja je priznala Guaidoa za “privremenog predsjednika” u veljači, pozvala je “na mirno rješenje” krize.

“Koncentriramo se na mirno rješenje krize i obnovu venezuelske demokracije”, objavila je glasnogovornica premijerke Therese May uz poruku da “venezuelski narod zaslužuje bolju budućnost, i da je dosta patio te Madurov režim treba okončati”.

17:15 Brazilski predsjednik Jair Bolsonaro dao je podršku ustanku rekavši kako je narod Venezuele “porobljen od strane diktatora”.

Napisao je i da Brazil podupire ideju da “sestrinska nacija napokon postane prava demokracija”.

16:50 Juan Guaido obratio se prosvjednicima. Rekao je kako je godinama u komunikaciji s vojskom, a danas zna da oni ne podržavaju Madura kojeg je nazvao diktatorom.

“Operacija Sloboda” je započela, rekao je.

“Danas je jasno da su oružane snage s narodom, ne s diktatorom”, rekao je.

“Trenutak je sada”, dodao je naknadnoj objavi na Twitteru. Pozvao je ljude da izađu na ulice. Ljudima je rekao i da šire vijest o puču jer je internet komunikacija u velikim problemima.

16:20 Putem Twittera se javio Nicolas Maduro. Kazao je kako je pričao s vojnim liderima koji su, kako je napisao, pokazali “potpunu lojalnost narodu, Ustavu i domovini”.

“Mi ćemo pobijediti”, zaključuje Maduro svoju obajvu.

Nicolás Maduro

@NicolasMaduro

¡Nervios de Acero! He conversado con los Comandantes de todas las REDI y ZODI del País, quienes me han manifestado su total lealtad al Pueblo, a la Constitución y a la Patria. Llamo a la máxima movilización popular para asegurar la victoria de la Paz. ¡Venceremos!

Broj osoba koje o tome govore: 16,3 tis.

15:40 Španjolska vlada je zatražila organiziranje mirnih izbora te izbjegavanje prolijevanja krvi u Venezueli nakon što je vođa oporbe Juan Guaidó najavio „konačnu fazu“ za svrgavanje s vlasti predsjednika Nicolása Madura pomoću odmetnutih vojnika.

„Iskreno se nadamo da neće doći do prolijevanja krvi. Podržavamo mirni i demokratski postupak u Venezueli te trenutačno organiziranje izbora za novog predsjednika“, rekla je španjolska ministrica i glasnogovornica vlade  Isabel Celaá na konferenciji za medije u Madridu nakon redovnog sastanka ministara.

Španjolski premijer Pedro Sánchez, koji je u nedjelju na izborima dobio najviše glasova ali nedovoljno za samostalno sastavljanje vlade, poručio je kako pozorno prati razvoj događa u toj južnoameričkoj zemlji. Sánchezova vlada priznala je oporbenog vođu Juana Guaidóa za predsjednika Venezuele nakon što se, kao predsjednik parlamenta, proglasio predsjednikom interpretirajući ustav, a uz podršku Sjedinjenih Država.

15:15 Američki državni tajnik Mike Pompeo dao je punu potporu Juanu Guaidu. Dakle, SAD i službeno podupire vojni puč.

“Američka vlada u potpunosti podržava narod Venezuele u njihovoj borbi za slobodu i demokraciju. Demokraciju se ne može poraziti”, napisao je Pompeo.

15:05 Jedna venezuelanska televizija objavila je snimku. Ona navodno prikazuje članove Nacionalne garde vjerne Guaidu kako prisiljavaju kolege vojnike da izađu iz vozila.

14:59 Kako piše Reuters, čula se pucnjava nedaleko baze La Carlota. Kako piše Reuters, pozivajući se na svjedoka, došlo je do razmjene vatre između vojske koja podržava Guaida i vojske koja podržava Madura. U toj bazi se, koliko je poznato, još uvijek nalaze Guaido i Lopez. Upravo je iz te baze, okružen vojnicima, Guaido pozvao na oružani otpor.

14:45 Ni Putin za sada nije ništa komentirao. Iz Moskve je samo javljeno da se situacija prati.

14:40 Guaido tvrdi da vojska ne podupire Madura.

“Evidentno je da vojna podrška Madurovom režimu nije velika”, kazao je za CNN.

“Komunikacija između civilnih vođa i demokratskih vojnih postrojbi Venezuele je blokirana. No, probili smo se kroz to”, kazao je.

“Velika je vijest za cijelu zemlju da se vojska odlučila na ovaj korak. Oni su bili važan dio ovoga”, rekao je Guaido dodavši da je vojno uplitanje ključno za očuvanje suvereniteta.

Komentirao je i oslobađanje svog suradnika Leopolda Lopeza.

“Potpisali smo amnestiju i pustili političke zatvorenike. Ovo je početak oslobađanja političkih lidera i vojnih lica”, kazao je.

14:33 Vojni prebjezi koji su, nakon što su podržali Guida, pobjegli u susjednu Kolumbiju sad se planiraju vratiti u Venezuelu kako bi podržali ustanak, javlja dopisnik Guardiana iz Bogote. U posljednja dva mjeseca u Kolumbiju je pobjeglo oko 1000 vojnika i vojnih lica.

Conflict News@Conflicts

BREAKING: Venezuela army must stand by ‘people,’ ‘legitimate institutions’: US – @AFP

Conflict News@Conflicts

VIDEO: Clashes and gunfire in the Altamira area of Caracas, today. – @NTN24ve

Ugrađeni videozapis

Broj osoba koje o tome govore: 142

14:31 Donald Trump se još nije oglasio. “Predsjednik je informiran i pratimo situaciju”, rekli su iz Bijele kuće, prenosi Guardian.

14:30 Mario Isea, ambasador Venezuele u Španjolskoj, kazao je za novinsku agenciju Efe da je situacija u Venezueli pod kontrolom.

“Informacija koju ja imam je ta da je manja skupina pokušala potkopati sustav, ali su stvari sada pod kontrolom”, kazao je.

14:15 Španjolski El Mundo objavio je snimku s ulica Venezuele. Opširnije

14:11 Miguel Diaz-Canel, predsjednik Kube, osudio je puč u Venezueli.

14:10 Delcy Rodriguez, potpredsjednik Venezuele, pozvao je ljude da se okupe oko palače Miraflores, službenog radnog mjesta predsjednika Madura, javlja CNN.

Rodriguez ih je pozvao da “brane mir”.

Isbemar Jimenez, jedan od ključnih ljudi iz vlade zadužen za komunikacije, kazao je za CNN kako je situacija pod kontrolom.

“Svi vojni garnizoni dali su podršku Maduru”, kazao je.

14:00 Vojska ostaje vjerna Maduru, kaže Vladimir Padrino. Padrino je glavni zapovjednik vojske Venezuele. Ljude koji su organizirali puč nazvao je “kukavicama” i “izdajnicima”.

“Oružane snage ostaju čvrste kad je riječ o obrani ustava i legitimne vlasti. Sve vojne jedinice u osam obrambenih regija javljaju da su stvari u vojnim bazama normalne, a one su pod kontrolom svojih lokalnih zapovjednika.

Odbijamo ovaj pokušaj puča kojem je cilj napuniti zemlju nasiljem”, napisao je rekavši da lažni vođe koriste dio trupa i policije kako bi sijali teror.

“Vi ste skupina kukavica”, napisao je Padrino.

13:40 Među prosvjednike u istočnom, bogatijem dijelu Caracasa bačen je suzavac. Čini se da je doletio iz smjera zračne baze Carlota. No, prosvjednika je sve više.

“Sad ili nikad”, rekao je jedan mladi vojnik, prenosi AP.

13:30 “Snažno osuđujemo pokušaj državnog udara u Venezueli, a koji provodi desnica koju podržavaju strani interesi. Ali sigurni smo da će se hrabra Bolivarska revolucija našeg brata Nicolasa Madura potvrditi i nakon ovog imperijalističkog napada.

SAD svojim miješanjem i vođenjem puča želi nametnuti smrt i nasilje u Venezueli, brinući samo o svojim interesima i ne mareći za ljudske živote. Moramo ostati ujedinjeni”, stoji u objavi bolivijskog predsjednika Eva Moralesa.

13:22 Diosdado Cabello, šef Socijalističke stranke, pozvao je vladine pristaše da se okupe oko predsjedničke palače kako bi branili Madura.

13:20 Tko je Leopoldo Lopez i zašto je tako važan?

Leopoldo Lopez je od 2017. godine u kućnom pritvoru. No, odigrao je jednu od ključnih uloga u Guaidovom naglom usponu s političke margine do mjesta samoproglašenog predsjednika.

Upravo je Lopez omogućio Guaidu da preuzme skupštinu nakon što je Maduro početkom siječnja započeo drugi mandat.

“Posljednja faza prema kraju uzurpacije je započela, Operacija Sloboda. Oslobodili su me vojnici slijedeći Ustav i predsjednika Guaidoa. Nalazim se u bazi La Carlotas. Svi se mobiliziramo. Vrijeme je da osvojimo svoju slobodu. Snaga i vjera”, napisao je Lopez na Twitteru maloprije.

Prikaži sliku na TwitteruPrikaži sliku na Twitteru

Leopoldo López

@leopoldolopez

Venezuela: ha iniciado la fase definitiva para el cese de la usurpación, la Operación Libertad. He sido liberado por militares a la orden de la Constitución y del Presidente Guaidó. Estoy en la Base La Carlota. Todos a movilizarnos. Es hora de conquistar la Libertad. Fuerza y Fe

Broj osoba koje o tome govore: 43,2 tis.

13:18 “Narod Venezuele pokrenuo je kraj uzurpacije. U ovom trenutku sastajem se s glavnim vojnim jedinicama naših oružanih snaga, počinje završna faza Operacije Sloboda”, napisao je Juan Guaido na Twitteru nakon što je objavio video u kojem poziva na pobunu.

13:14 Antonio Tajani, predsjednik Europskog parlamenta, kazao je da ovaj potez Guaida označava povijesni dan za povratak demokracije i slobode u Venezuelu te da ga Europski parlament podržava.

“Oslobađanje Leopolda Lopeza od vojnika odanih ustavu je odlična vijest. Dugo živjela slobodna Venezuela!”, kazao je Tajani.

13:10 Novinar Guardiana Tom Phillips javlja kako još uvijek nije jasno što se događa u Venezueli. Američki senator Marco Rubio pozvao je građane Venezuele da stanu uz Guaida u “pokušaju obrane i obnove demokracije”.

Vođa socijalista pozvao je, pak, građane da stanu u obranu Madura.

The Associated Press

@AP

BREAKING: Venezuelan socialist leader Cabellos calls on government supporters to amass at presidential palace to defend Maduro.

244 people are talking about this

13:05 AP javlja kako je aktivist Leopoldo Lopez, koji je ranije uhićen, pušten na slobodu.

“Ovo je trenutak svih građana Venezuele, onih u uniformama i onih koji ne nose uniforme. Svi moramo izaći na ulice, u miru”, kazao je Lopez u obraćanju javnosti.

13:05 Ministar unutarnjih poslova Venezuele objavio je tweet u kojem kaže:

“Obavještavamo građane Venezuele da u ovom trenutku pokušavamo svladati malu grupu izdajnika koji su pokrenuli puč protiv Republike. Ovaj puč potiče ekstremna desnica koja je svoje planove najavila još prije nekoliko mjeseci. Budite oprezni. Zajedničkim snagama ćemo zaustaviti puč i sačuvati mir”.

13:00 Associated Press javlja kako je bačen suzavac na autocestu kod Carasaca gdje se Guaido pojavio sa svojim vojnicima.

The Associated Press

@AP

BREAKING: Tear gas fired on highway near Caracas air base where opposition leader Guaidó has appeared with soldiers

312 people are talking about this
Izvor :

index

Komentari

comments

Vidi još:  SVIJET U PANICI: Ova izjava podigla je obrve najmoćnijih ljudi svijeta, je li moguće da je Putin premjestio nuklearni arsenal u Venezuelu?