Pucnjava, palež i nasilje diljem SAD-a: Prosvjedi protiv Trumpa izmiču kontroli, a kraj se ne vidi

TISUĆE ljudi i dalje prosvjeduje po ulicama gradova diljem Amerike nezadovoljni što će novi predsjednik SAD-a biti Donald Trump. Štoviše, u nekoliko gradova prosvjedi su se oteli kontroli, prosvjednici blokiraju cesta, a policija ima pune ruke posla. U Portlandu je došlo i do pucnjave u kojoj je ranjen jedan muškarac, javlja CNN.

Ovo je već četvrta večer da brojni Amerikanci prosvjeduju, a, kako sada stvari stoje, demonstracije će se nastaviti i idućih dana.

Prosvjeduje se i u New Yorku gdje su bijesni demonstranti u jednom trenutku došli pred Trump Tower, Trumpovo čuveno zdanje na 58 katova u centru New Yorka.

“Riječi ne mogu opisati kako sam zgrožen jer je izabran Trump umjesto Hillary”, rekla je Shoshi Rabinowitz koja je prosvjedovala pred Trump Towerom.

Njen kolega prosvjednik Nick Truesdale smatra da bi se Trump trebao odreći riječi koje je govorio u kampanji, u prvom redu govora mržnje koji mu nije bio stran.

Novoizabrani predsjednik, pak, smatra kako je ovo što mu se događa nepošteno.

“Upravo sam imao uspješne predsjedničke izbore. Sada profesionalni protestanti, koje su nahuškali mediji, demonstriraju. To je vrlo nepošteno”, objavio je Trump na Twitteru. On očito ne može oprostiti medijima činjenicu što su ga tijekom kampanje uglavnom kritizirali.

U jednom kasnijem tweetu Trump je malo okrenuo ploču i prosvjede pokušao omekšati drugačijom taktikom.

“Sviđa mi se što su malobrojni demonstranti sinoć pokazali strast za našu zemlju. Svi ćemo raditi zajedno i biti ponosni na to”, napisao je Trump.

Među gradovima u kojima se prosvjeduje su Los Angeles, Orlando, Chicago, Boston, Denver i mnogi drugi. Kao razlog prosvjeda uglavnom se navode Trumpovi stavovi o imigrantima, okolišu, pravima LGBT osoba i slično

Vidi još:  Američka poruka Hrvatskoj: Nećete nas vući za nos!


Prosvjednici su u Oklahomi gazili po zastavi na kojoj je pisalo “AMERIKKKA”. Tri “K” simoliziraju Klue Klux Klan, rasističku organizaciju koja je u kampanji podržavala Trumpa.

Iako većina prosvjeda, barem zasad, prolazi u mirnom tonu, ponegdje je došlo do eskalacije sukoba. Tako je u Portlandu u subotu ujutro upucan muškarac. Također, neki su prosvjednici u Portlandu napali policiju.

“Gorući projektili bacaju se na policiju”, upozorile su portladnske snage sigurnosti u petak na Twitteru.

Do uhićenja prosvjednika došlo je i u Los Angelesu, ali policija nije zasad iznijela nikakve detalje o tome.

Niz pojedinačnih incidenata

Diljem SAD-a dolazi do nemilih, nasilnih scena koje su rezultat izbora. Možda najgori slučaj, iako ne jedini, dolazi s ulica Chicaga gdje je 49-godišnjak brutalno pretučen jer je glasao za Trumpa.

U videu, koji se zadnjih dana širi internetom, se jasno vidi kako ga mladići i djevojke udaraju po cijelom tijelu, čak i po licu. Nesretni čovjek očajnički se pokušava izmaknuti i pobjeći. U jednom trenutku pokušava ući u auto, ali mu poludjeli mladići to ne dopuštaju. Kad se odmaknuo od automobila, jedan od mladića sjeo je za volan i nesretnika vukao po cesti.

Trumpova pobjeda koja dolazi nakon najnapetijih i u mnogo stvari najbizarnijih izbora u povijesti glavna je tema u medijima, a i među novinarima ima onih koji nisu u stanju ostati hladne glave.

Tako je L.A. Times ekspresno prekinuo suradnju s novinarom Stevenom Borowiecem koji je na Twitteru napisao kako bi volio da Trump umre. Još je gora dopisnica Guardiana Monisha Rajesh koja je na istoj društvenoj mreži napisala “Vrijeme je za likvidaciju predsjednika”.

Sve to može dodatno zakuhati uzavrele strasti u SAD-u. Anketa u kojoj se od elektora traži da izaberu Hillary Clinton (što je teoretski moguće, ali malo vjerojatno) skupila je milijune potpisa. Hoće li demonstracije protiv Trumpa postati nešto više ili će se prosvjednici na kraju dana pomiriti s, na kraju krajeva poštenom, Trumpovom pobjedom pokazat će sljedeći dani.

Vidi još:  Američka poruka Hrvatskoj: Nećete nas vući za nos!

Turske vlasti pozvale svoje državljane na oprez

Turska vlada u subotu je pozvala svoje državljane koji žive u Sjedinjenim Državama ili će onamo putovati, da budu “oprezni” zbog “društvenih napetosti” i prosvjeda koji su izbili nakon izbora Donalda Trumpa za predsjednika.

Turske vlasti pozvale su građane da se “ne približavaju mjestima na kojima se prosvjedi zaoštravaju, da poduzmu mjere sigurnosti (…) i pomno prate informacije u lokalnim medijima”.

Izvor :

Index.hr

Komentari

comments