Pumpaj Pavle pumpaj? STRUČNJAK ZA SIGURNOST ZABRINUT ZA ZAGREB: Kako spasiti grad od nabujale Save?

Olujno nevrijeme zadesilo je Zagreb od nedjelje navečer zbog čega je porastao vodostaj Save. Kiša je danas stala barem na kratko, no prognoza je i dalje zadržavanje nestabilnog vremena s kišom i vjetrom. Dok su se jučer sanirale štete od srušenih stabala i otkinutih fasada sa zgrada, danas se otvara pitanje pravilnog održavanja savskog nasipa.

Pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama Pavle Kalinić gostovao je u emisiji Novi dan gdje je, među ostalim, komentirao stanje na terenu.

“Situacija je u smirivanju. Jučer su bili prioriteti sanacija prometnica. Bilo bi zanimljivo vidjeti zbog čega su odletjeli krovovi i padale fasade sa zgrada. Postoji građevinska inspekcija pa bi trebali vidjeti zašto je krov odletio. Mora postojati razlog za to. Ovdje su lavovski dio posla obavili vatrogasci i dobrovoljna vatrogasna društva koje imamo po rubnim dijelovima grada. Imamo oko 400 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe grada Zagreba i praktički 8.000 dobrovoljnih vatrogasaca u 57 dobrovoljnih društava. Operativno je to oko 6, 6 i pol tisuća ljudi. Ne može se zaboraviti Zrinjevac jer su oni imali intervencije uklanjanja srušenih stabala”, kazao je Pavle Kalinić u emisiji N1.

 

“Jedino grad Zagreb ima civilnu zaštitu pod Uredom za upravljanje kriznim situacijama. Država pokušava napraviti nešto jer su raspustili Državnu upravu za zaštitu i spašavanje i pokušavaju napraviti ravnateljstvo. Brojevi su išli preko 193 i posebnog broja koji je koordinirao posebni centar u Holdingu. Davno je bila ideja da se ide preko jednog broja. SAD koji ima 315 milijuna stanovnika funkcionira s brojem 911. U nekim dijelovima Republike Hrvatske krenulo se s time. To će država morati hitno srediti. To je samo pitanje softwarea, a ti ljudi ne moraju sjediti na istom mjestu”, izjavio je pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

“Zagreb ima nasip. Sad je pitanje koliko to ozbiljno Hrvatske vode održavaju. Mi imamo kontakt s njima, oni nam daju izvještaj i oni dobivaju izvještaj od nas. Ja osobno smatram da se ti nasipi trebali bolje održavati…”, kazao je Kalinić.

“Štetu mogu naplatiti oni koji su osigurani osim ako nije proglašena elementarna nepogoda. Meni se čini da za to nema elemenata”, kazao je pročelnik gradskog ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments