PUTIN: Svi političari moraju na detektor laži kako bi se suzbila korupcija

Ruski predsjednik Vladimir Putin može odobriti nove zakone koji će zahtijevati da svi političari u Rusiji prođu “antikorupcijske” poligrafske testove kako bi se razotkrili lažljivci

Rusko javno vijeće predlaže shemu u kojoj bi svi državni službenici i političari morali proći kroz poligrafske testove (detektora laži) kako bi se izbjegli svi oni koji imaju veze sa korumpiranim sustavima.

Rt.com izvještava:

“Predlažemo da se ti testovi provedu na svim kandidatima za radna mjesta u državnoj službi prije nego se službeno zaposle, a također da detektor laži prođu i sve javne osobe”, rekao je zamjenik šefa povjerenstva državnog vijeća za javni nadzor i stručnost Dmitrij Galochkin, u komentarima za novine Nezavisimaya Gazeta.

On je naveo da se to također odnosi na sve članove donjeg doma parlamenta.

Međutim, trenutni testovi na detektor laži su čisto dobrovoljne prirode, i bez prisile, dijelom zbog toga što ruski zakon ne sadrži nikakve propise u svezi s ovim postupkom.

Da bi to ispravili, Javno vijeće namjerava pripremiti neke zakonske osnove koje će ozakoniti poligrafsko ispitivanja i slučajeve kada se oni mogu koristiti. Nakon što će ti prijedlozi zakona biti pripremljeni i izrađeni, a aktivisti namjeravaju promicati univerzalne i sustavne provjere.

Galochkin je rekao da će pojedini prijedlozi biti proslijeđeni do predsjedničke administracije do rujna. Dokument će sadržavati približan popis pitanja koja će se koristiti u testovima.

Predlagatelji zakona su naglasili da će se poligrafska pitanja samo odnositi na profesionalne aktivnosti onih pojedinaca podvrgnutih testovima, a ne na njihov osobni život ili, primjerice, vjerske poglede.

Drugi važan dio plana je da su stručnjaci koji drže testove ne znaju unaprijed koga će testirti, kako bi se spriječilakorupcija u poligrafom sustavu.

Vidi još:  ĐOKOVIĆ ODBIO PUTINA: Pročitajte zašto se nije odazvao na poziv ruskog predsjednika

Čelnica “Nacionalne poligrafske organizacije”, dočasnica Yulia Drobyazka, je rekla novinarima da je učinkovitost poligrafskog testiranja ili detektora laži dokazana u brojnim eksperimentima i ovi uređaji su naširoko korišteni od strane privatnih sigurnosnih organizacija.

Poligrafski testovi su široko korišteni u Rusiji za vrijeme reforme policije koja se dogodila u 2011-2012. Nedugo zatim, Ministarstvo unutarnjih poslova je izdalo nalog kojim se propisuje da svatko tko se htio se pridružiti policiji treba proći test detektora laži u svezi ilegalne droge i alkohola.

Kada bi se ovakvi testovi provodili na balkanskim političarima, svima bi nam bilo malo bolje, no barem bi znali, ako ništa, tko zaista govori istinu.

Komentari

comments