RADNICI SE DIGLI NA NOGE: ‘Ovo je izrabljivanje, radimo i do 2,3 sata u noći, bez slobodnog dana…’ POBUNA U VARAŽDINSKOJ KOKI

“Jutarnja smjena radi po 9 sati, a podnevna ponekad ostaje do 2 ili 3 u noć, ovisno o tome koliko posla ima. I sve to bez i jednog slobodnog dana, a prekovremene su neplaćene”, ispričao je.

Radnici varaždinske Koke prekinuli su danas s radom na oko oko sat vremena, javljaVarazdinski.rtl.hr, Odlučili su se na taj korak jer uvjete rada, pogotovo radno vrijeme, smatraju “nepodnošljivim”.

Jedan od radnika, koji je zbog očitih razloga želio ostati anoniman, kazao je za taj portal kako zastoj proizvodnje nije bio planiram, već se dogodio kao izraz jedne skupine radnika koji su odlučiti učiniti nešto protiv nehumanih i protuzakonitih uvjeta rada.

“Prvo je jedna skupina odlučila prekinuti proizvodnju, a potom su im se pridružili i ostali. Cijeli pogon klaone i prosjekaone prestao je s radom” kazao je.

Razlog je radno vrijeme koje je teško podnošljivo, ističe.

“Jutarnja smjena radi po 9 sati, a podnevna ponekad ostaje do 2 ili 3 u noć, ovisno o tome koliko posla ima. I sve to bez i jednog slobodnog dana, a prekovremene su neplaćene”, ispričao je.

Nakon nekog vremena stigao je predstavnik sindikata, a upravitelj je u početku odbijao bilo kakvu komunikaciju. No kasnije je ipak došao do radnika.

“Sutra je sastanak uprave, sindikata i radnika i rekli su da će pokušati bolje organizirati radno vrijeme”, kazao je ogorčeni radnik.

Problemi koji postoje dugi niz godina

Šimo Orešković, predsjednik Sindikata zaposlenih u poljoprivredi, prehrambenoj i duhanskoj industriji i vodoprivredi (PPDIV) istaknuo je kako daju punu podršku radnicima.

“Prvo bih istaknuo kako ovo nije bio štrajk, već spontan prekid rada od strane nezadovoljnih radnika. Najvažnije je istaknuti kako ovi problemi postoje već dugi niz godina”,  istaknuo je Orešković.

Uprava, ističe Šimo, na te probleme uopće ne reagira.

Vidi još:  UGOSTITELJI NA JADRANU OČAJAVAJU, NJIHOVI KOLEGE U UNUTRAŠNJOSTI NA JOŠ VEĆIM MUKAMA 'Svi naši potencijalni radnici zapravo ljeti bježe na more'

“Već smo nekoliko puta zvali upravu na razgovor, no nikakve želje za razgovorom kod njih nema. Inspekcija je već nekoliko puta utvrdila nepravilnosti, no to kao da ih ne zabrinjava”,  dodao je Šimo Orešković.

Rad se ne plaća

Problem je utoliko veći što radnika ima sve manje u Varaždinskoj županiji, kazao  je Orešković, a oni koji i jesu tu ne žele raditi u uvjetima koji vladaju u Koki.

“Granica je dosegla kritičnu razinu i mi ponovo nudimo razgovore i dogovore upravi. Radnici nisu problem i nikada nisu bili, oni će odraditi svoje, ako ih za to platite”, kaže te dodaje “rad se ne plaća, rad se ne poštuje, a radnici se boje bilo što prigovoriti kako ne bi dobili otkaz”.

Izvor :

Dnevno.hr

Komentari

comments