Radovi pri kraju: Pogledajte kako izgleda Trg žrtava fašizma nakon sedam mjeseci uređivanja

Njegovo preuređivanje koštalo je 9,3 milijuna kuna, ali nije prošlo bez transparenata

Radovi na zagrebačkom Trgu žrtava fašizma nakon sedam mjeseci polako se privode kraju. Njegovo preuređivanje koštalo je 9,3 milijuna kuna, a izazvalo je bijes mnogih Zagrepčana koji smatraju da se micanjem magnolije te ostalih stabala i raslinja devastirao trg.

Podsjećamo, inicijativa “Vratite magnoliju” već više od pola godine organiziraju protestna druženja srijedom u 18 sati na Trgu žrtava fašizma. Naveli su kako su njihova druženja počela kao reakcija na čupanje magnolija, ali su od tada problematizirala brojne druge elemente te devastacije. Poručili su kako završetak radova na Trgu žrtava fašizma ne znači gašenje njihove inicijative.

U srijedu su postavljanjem transparenata “Totalna prevara” ispred ‘džamije’ iznova upozorili na, kako su rekli, neprihvatljivu devastaciju toga trga te nepoštivanje zakona i procedure pri uređivanju zaštićenih kulturnih dobara u Zagrebu.

“Ogoljen, sterilan i bez duše – tako danas izgleda ovaj trg, nekada jedan od najljepših u Zagrebu. Ravne staze koje nikuda ne vode, trg bez ijedne klupe i šarena svjetla uvreda su i Meštroviću i svim građanima Zagreba”, navedeno je.

Gotovo svaka intervencija na zagrebačkim trgovima i parkovima zadnjih godina bila je korak unazad, gdje se javni prostor zaobilaženjem procedure, lošim rješenjima i zagovaranjem netransparentnih, nejasnih interesa zapravo malo po malo oduzima građanima. Sve više građana ne pristaje na takvo upravljanje našim gradom i ne želi da se ovakve devastacije nastave na Krešimircu i u ulici Franje Račkog”, ustvrdila je inicijativa “Vratite magnoliju”.

Traže ostavku gradonačelnika i pročelnika Gradskoga zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode i podsjećaju kako je protiv njih u okviru ove kampanje podnesena i kaznena prijava zbog zloporabe položaja i oštećenja zaštićenoga kulturnog dobra. Zato od odgovornih institucija zahtijevaju brzu i temeljitu istragu.

Inicijativu Vratite magnoliju čine Hrvatsko društvo krajobraznih arhitekata, Inicijativa “A kad će park”, Pravo na grad, predstavnici arhitektonske struke, Sindikat biciklista, građanke i građani iz kvarta, Zelena akcija i 1POSTOZAGRAD. Podupiratelji Inicijative su Savica ZA Park, inicijativa Samoborček i inicijativa Spasimo potok Črnomerec te brojne građanke i građani Zagreba.

 

Izvor :

vijestirtl

Komentari

comments