RASPUDIĆ: “Pijanac Juncker bi bio vrhovni zapovjednik europske vojske koja bi nas štitila? Ne, hvala!”

U kolumni ‘Zašto Juncker više nije smiješan‘ prof. Nino Raspudić osvrnuo se na trenutno stanje Europske unije i najave o potrebi stvaranja jedinstvene europske vojske.

“U tjednu u kojem je francuski predsjednik Macron govorio o potrebi stvaranja europske vojske, nesuđeni zapovjednik te sile, Juncker, opet je teturao na tiskovnoj konferenciji, a svijet je obišla vijest da je, uz to, i obukao cipele različite boje. Prenijeli su je najveći mediji, a onda je uslijedila medijska akcija razbijanja lažne vijesti, tezom kako se radilo o populističkom odsjaju na desnoj cipeli zbog koje se činila smeđom, tj. drugačijom od desne, crne.

U svakom slučaju, Juncker je djelovao kao onaj kojem se može dogoditi da obuče različite cipele, i očito ga dobar dio Europljana već doživljava tako.

Osoba poput Junckera na čelu europske integracije ne bi izazivala toliku zabrinutost da je ona ostala ono što je bila na startu, Europska zajednica za ugljen i čelik, osnovana 1951., pa čak i Europska ekonomska zajednica u koju se pretočila 1957. Gospodarstvenici odrađuju svoj posao, a birokrati na površini su ionako nevažni. No nakon stupanja na snagu Ugovora iz Maastrichta 1993. godine Europska ekonomska zajednica prerasta u Europsku uniju, čime nešto što je započelo kao okvir ekonomske suradnje, počinje dobivati političku dimenziju i sve više se miješati u ingerencije suverenih država članica, djelovati kao naddržava, a sada već teži dobiti i vojnu dimenziju.

“Ako se ne odlučimo na sastavljanje prave europske vojske, tada ne štitimo uistinu europske građane”, izjavio je francuski predsjednik Macron prošlog tjedna. O štićenju europskih građana svjedoči to da mu kolju svećenike na oltaru, karikaturiste u redakciji, gaze kamionom na promenadi u Nici, a vojska pod punom spremom stražari pred katedralom Notre-Dame. Ako će nas štititi kao svoje građane, ne hvala. Pomisao da Unija, s ovakvim vodstvom ima vojsku i preuzima glavnu odgovornost za sigurnost građana ispunja jezom.

Lik poput Junkera bi nekada mogao biti vrhovni zapovjednik vojske samo u Alanu Fordu, a posebno plaši pomisao da bi se hipotetskim resorom uže bavila Federica Mogherini, trenutna povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost. Koliko sigurnosti Europljanima može uliti pokazala je nakon terorističkih napada u Bruxellesu 2016. kada se na tiskovnoj konferenciji rasplakala, rekla kako joj je jako teško i pobjegla u suzama.

U konfliktnom svijetu, pod sjenom sve agresivnije Kine, Rusije, Turske, pod prijetnjom nepovratne promjene demografske i kulturne slike, Europu vode staro teturavo spadalo i emocionalno neuravnotežena plačljivica koji nikome izravno ne odgovaraju, zaključuje Raspodić.

Izvor :

paraf

Komentari

comments