Riječanin u Dublinu slavi svoj prvi Božić: ‘Iz Hrvatske mi fale samo punjene paprike. Ne, neću se vratiti’

Upoznao sam desetak naših ljudi i primijetio sam da koliko god im je dobro uvijek kukaju i žale se na nešto, često je to stanje u Hrvatskoj. Meni to ne odgovara, pa se družim s Talijanima, Španjolcima, Indijcima i Moldavcima jer s njima uglavnom radim, a sprijateljio sam se i s nekoliko Iraca.

Dvadesetosmogodišnji Riječanin u Dublin je otišao zbog ljubavi i boljeg sutra. U Irskoj je nepunih godinu dana, a novac mu je, kaže, bio jedan od glavnih motiva za odlazak iz Lijepe naše.


Po struci je kuhar, a trenutno je nezaposlen jer je prije desetak dana dao otkaz, no to ga ne brine:

– Ne osjećam se loše bez posla na Božić jer meni blagdani baš i nisu toliko bitni. Nije mi to mjerilo sreće, a za egzistenciju se ne brinem jer imam ušteđevinu. Dao sam otkaz jer nije bilo posla, bila su to najdosadnija tri mjeseca mog života. Sedam dana stojim u kuhinji, a skupim sat i pol efektivnog rada, mene je to ubijalo. Lakše mi je dati otkaz u Irskoj jer je lako naći novi posao. Čak i ako ne uspijem naći novi posao uvijek se mogu vratiti na prošli jer će me poslodavac primiti, priča nam.


Uvjeti za rad su, dodaje, vrlo dobri:

– Iz mog iskustva mogu reći da su se u 90% slučajeva poslodavci prilagođavali meni, a ne ja njima. Plaća nikad ne kasni, a koliko i kada radiš je uglavnom po dogovoru. Ovdje se poslodavci stvarno trude da ti bude dobro na poslu, navodi.

S plaćom je zadovoljan, iako bi mogla biti bolja: “Plaća ti je onolika koliko želiš raditi. Nema tu puno filozofije. Da nisam lijen bio bih puno zadovoljniji”.

682610cookie-checkRiječanin u Dublinu slavi svoj prvi Božić: ‘Iz Hrvatske mi fale samo punjene paprike. Ne, neću se vratiti’
Izvor :

novilist

Komentari

comments