Rijeke rastu, cijelo selo je pod vodom. Vrhunac stiže uskoro

U VEĆEM dijelu zemlje vodostaji rastu s tendencijom daljnjeg porasta, posebice na slivu Save, Une i Kupe, izvijestile su sinoć Hrvatske vode. U Hrvatskoj Kostajnici na rijeci Uni na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Maksimum bi mogao biti večeras, javlja Media servis.

09:00 U osam sati vodostaj Korane je bio 742 centimetra. To znači da je u sat vremena vodostaj narastao za osam centimetara. To je nastavak brzog rasta ove rijeke. Jučer u 18 sati vodostaj Korane je bio 534 centimetra.

07:37 Vodostaji su visoki. U Korani kod Karlovca jutros u 7 su izmjerena 734 centimetra. Sunja je na 276 centimetara, a Una kod Hrvatske Kostajnice na 412 centimetara.

07:33 Zbog poplava prekinut je promet:

državnom cestom Hrvatska Kostajnica – Dvor (DC47) u mjestu Kuljani

državnom cestom Sisak – Sunja (DC224) u mjestu Blinjski Kut

na županijskoj cesti Glina – Veliki Obljaj (ŽC3231) u mjestu Šibine

na županijskoj cesti Topusko – Maljevac (ŽC3223) u mjestu Staro Selo

na županijskoj cesti Hrastovica – Zelena Dolina (ŽC2201).

07:30 HGSS je na svojoj Facebook stranici izdao upozorenje:

07:25 Prema projekcijama Hrvatskih voda, maksimalan vodostaj u Karlovcu očekuje se danas, i to za Koranu 750 cm, a za Kupu 700 cm.

07:20 U Slunju je završeno punjenje vreća s pijeskom i postavljanje nasipa u Rastokama, u Karlovcu traje punjenje vreća, a Stožer je u kontinuiranoj komunikaciji s mjesnim odborima i gradskim četvrtima u vezi s pripremnim mjerama obrane od poplava.

07:15 Iako stanje još nije kritično, zbog naglog porasta vodostaja rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici koja raste od pet do deset centimetara na sat, u pripremi su mjere obrane od poplava, a zbog zamućenosti na vodocrpilištu, vodu za piće potrebno je prokuhavati.

07:10 Prema prognozama Hrvatskih voda, prijepodne se očekuje vrhunac vodenog vala na karlovačkim rijekama, no veći problemi se ne očekuju. Facebook stranica Općina Rakovica News navodi da je selo Korana pod vodom. Vatrogasci su iz poplavljenog turističkog naselja spasili osmero turista. Također, piše da su mostovi teško oštećeni pa nema komunikacije. Kupa i Korana su u pripremnom stanju obrane od poplave, no zabrinjava brzina rasta vodostaja.

Vidi još:  FRAPANTAN PODATAK O POPLAVAMA U HRVATSKOJ! Ovo mora znati cijela država! Što nam prešućuju?

Rast vodostaja u Hrvatskoj Kostajnici

Sinoć u 23 sata izmjeren je vodostaj od 377 centimetara, što je vodostaj dovoljan za proglašavanje izvanrednih mjera obrane od poplava.

Na Sunji je na snazi izvanredno stanje s vodostajem od 276 cm.

Sve mjerodavne službe ne žele da se ponovi loše iskustvo iz ranijih godina, a posebno od lani kada je gradsko središte bilo pod vodom.

Postoji mogućnost bujičnih poplava na području Rijeke i Primorja, Gorskog kotara, Like, Banovine, Korduna, sjeverne i srednje Dalmacije i unutrašnjosti te na vodotocima koji se slijevaju s Bilogore, Papuka, Psunja i Krndije.

Očekuje se značajan porast vodostaja Une, a maksimum u Hrvatskoj Kostajnici bi mogao biti navečer, kada se očekuje vrh vodenog vala te bi vodostaji mogli dosegnuti izvanredno stanje mjera obrane od poplava.

 

 

Video: Općina Rakovica NEWS

Kako bi se upoznao sa situacijom, u nedjelju navečer najugroženije područje obišao je i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković sa suradnicima. Tom je prilikom dogovorena nabavka svih nužnih materijala i uređaja za obranu od poplava.

Kostajnički Stožer civilne zaštite uputio je građanima upozorenje o postupanju u slučaju daljnjeg porasta vodostaja. Građani su pozvani da ne šire paniku, da se opskrbe dovoljnim količinama pitke vode i lijekova, da napune mobitele i pripreme ručne lampe, prate stanje vodostaja te slijede upute dežurnih službi.

Zbog velikih količina oborina iz tvrtke Komunalac su obavijestili građane s područja grada Hrvatske Kostajnice te općina Majur i Donji Kukuruzari kako je zamućena voda na vodocrpilištu Pašina vrela te ju je obavezno prokuhavati. Komunalac je ujedno najavio kako poduzima mjere da se uspostavi distribucija kvalitetne pitke vode.

Kako je najavljeno, u 18 sati se u Hrvatskoj Kostajnici održava izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Sisačko-moslavačke županije.

Vidi još:  FRAPANTAN PODATAK O POPLAVAMA U HRVATSKOJ! Ovo mora znati cijela država! Što nam prešućuju?

U Karlovcu danas vrhunac vodnog vala, bez veće opasnosti

Prema prognozama Hrvatskih voda, danas prijepodne očekuje se vrhunac vodnog vala na karlovačkim rijekama uzrokovan obilnom kišom, no vodostaj rijeke Korane ne bi trebao prelaziti 750 centimetara, što znači da će obrana od poplave ostati na tzv. pripremnim mjerama, priopćeno je sinoć iz Stožera civilne zaštite Grada Karlovca.

Unatoč tome, traje punjenje vreća pijeskom, djelatnici Hrvatskih voda zatvaraju otvore na barijerama na području Logorišta, Mostanja i Turnja, a članovi stožera svih interventnih službi u kontinuiranoj su komunikaciji međusobno i s mjesnim odborima i gradskim četvrtima.

Danas će operativne snage karlovačke Civilne zaštite montirati mobilne protupoplavne barijere u naselju Koritinja da bi se spriječilo izlijevanje rijeke Kupe na prometnicu D 36.

Stožer poručuje građanima da je stanje na terenu pod kontrolom i da će obavještavati javnost o svim protupoplavnim aktivnostima.

Prema sinoćnjim podacima Glavnog centra obrane od poplava, vodostaj Kupe uzvodno od Karlovca, u Kamanju, u stagnaciji je s tendencijom opadanja, u domeni srednje niskih voda, a nizvodno su vodostaji u porastu s tendencijom porasta, no u rasponu od srednje niskih do visokih voda.

Prema riječima Zorana Čavlovića iz Glavnog centra, “zbog obilnih oborina na slivu Kupe porast vodostaja je brz i značajan, i to na Kupi, Dobri, Mrežnici, Korani i Glini. Vodostaji Kupe i Korane u Karlovcu će dosegnuti očekivani maksimum tijekom utorka te bi mjere obrane od poplava mogle biti u redovnim i ponegdje izvanrednim mjerama”.

U Ogulinu (Gornja Dobra) tijekom dana postoji mogućnost poplavljivanja.

U Sunji su već proglašene izvanredne mjere

U Sunji su pak već proglašene izvanredne mjere jer je vodostaj rijeke još prije podneva prešao 200 centimetara.

Vodostaji Save i njezinih lijevih pritoka rastu s tendencijom porasta, u domenama od niskih do srednje visokih voda. Vodostaji na hidrološkoj postaji Crnac dosegnut će pripremno stanje obrane od poplava u srijedu s očekivanim vrhom vodnog vala u petak.

Vidi još:  FRAPANTAN PODATAK O POPLAVAMA U HRVATSKOJ! Ovo mora znati cijela država! Što nam prešućuju?

Vodostaji u Jasenovcu dosegnuli su pripremno stanje obrane od poplava te se sutra tijekom dana očekuje da će biti u redovnim mjerama obrane od poplava, s vrhom vodnog vala u petak.

Zbog vremenske situacije u BiH vodostaji u donjem toku Save također će biti u porastu.

U porastu su i vodostaji rijeka u Lici (Lika, Gacka, Novčica) uz mogućnost izlijevanja iz korita.

Prognoza oborina za iduća tri dana

Hrvatske vode objavile su prognozu oborina za sljedeća tri dana.

Prema trenutačno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju se znatne količine oborina od 50 do 100 mm, mjestimice moguće i više. Manje količine oborina očekuju se tek na području jadranskih slivova (20-30 mm).

Za sliv Kupe i Save u Republici Sloveniji u iduća tri dana očekuje se više od 30 do 40 mm kiše, dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini očekuju količine kiše od 70 do 100 mm, najviše tijekom dana.

Očekuje se da će najavljene nove oborine utjecati na dugotrajnost visokih vodostaja koji bi mogli potrajati 4 do 5 dana.

Stručne službe Hrvatskih voda kontinuirano prate hidrometeorološke prognoze i po potrebi će pravovremeno reagirati te operativno provoditi mjere obrane od poplava, izvijestili su iz Hrvatskih voda.Izvor :

index

Komentari

comments