Rusi preko HDZ-ovog donatora preuzimaju tržište plina u Hrvatskoj

PRVO plinarsko društvo koje trguje ruskim plinom, prošle je godine dosegnulo prihod od milijardu eura.

Hrvatska nije baš Silicijska dolina u kojoj su nastale kompanije poput Googlea ili Facebooka i svojim osnivačima u relativno kratkom roku donijele ogromno bogatsvo, ali i mi imamo svoje nevjerojatne priče poput cvjećara Ivice Todorića, koji se u svega nekoliko godina prometnuo u vodećeg industrijalca, ili sada već pomalo zaboravljenog Luke Rajića, koji je od vozača kamiona postao vlasnik najveće mliječne industrije u zemlji.

Milijunske pozajmice HDZ-u

Sada imamo priliku pratiti razvoj još jednog poslovnog čuda, Prvog plinarskog društva (PPD), do prije nekoliko godina male, gotovo anonimne tvrtke iz Vukovara koja je 2017. godine dogurala do prihoda od oko 7,6 milijardi kuna.

Prvo plinarsko društvo u svega nekoliko godina postalo je jedan od najvećih distributera plina u Hrvatskoj. Plin prodaju nekima od najvećih potrošača u Hrvatskoj poput tvornice gnojiva Petrokemija ili Gradske plinare Zagreb, a dobavljač im je Gazprom, najveća ruska tvrtka u većinski državnom vlasništvu, s kojom PPD ima dugoročni ugovor.

Glavni čovjek PPD-a, odnosno cijele grupe Energia Naturalis, je Pavao Vujnovac, čovjek u ranim četrdesetim godinama koji je u središte pozornosti došao prije dvije godine kada je otkriveno da je preko jedne od svojih tvrtki kreditirao HDZ. Vujnovac je HDZ-u, na molbu Milijana Brkića, dao pozajmicu u iznosu od preko 4 milijuna kuna.

U nekoliko godina od 50 milijuna kuna do milijardu eura prihoda

PPD je 2011. imao prihode od svega 50 milijuna kuna. Godinu dana kasnije, prihodi su narasli na 293 milijuna. Već 2013. PPD raste na 910 milijuna kuna prihoda, da bi 2014. njihov prihod porastao na 2,9 milijardi. Tijekom 2016. imali su prihode od 3,8 milijardi kuna, da bi se prošle godine popeli na 7,6 milijardi kuna. Iz PPD-a kažu da je od te brojke, oko 5,2 milijarde ostvareno u inozemstvu, na tržištu EU. Naime krovna tvrtka u sklopu koje posluje PPD ima podružnice i u Sloveniji, Mađarskoj, Srbiji, BiH i Švicarskoj.

Vidi još:  MASOVNE MALVERZACIJE S POS-om: Ovo su sve ‘subvencionirani’ stanovi koje vlasnici iznajmljuju turistima

PPD je do 2010. bio u vlasništvu mađarske podružnice njemačke kompanije E.on, no uoči liberalizacije tržišta, koja je u potpunosti provedena 2012. godine, i kada je pravi biznis s veleprodajom plina krenuo, oni se odlučuju povući, a tvrtku preuzima Vujnovac. Zašto se njemačka korporacija odlučila povući iz Hrvatske i unosan biznis prepustiti mladom Vujnovcu – ostaje nepoznanica.

Da distributeri ruskog plina žele zauzeti strateške pozicije u Hrvatskoj pokazuje i to što Energia Naturalis, krovna tvrtka u čijem sustavu posluju PPD i 20-ak povezanih tvrtki, ima u svom vlasništvu 25 posto Luke Ploče i tamo grade terminal za naftne derivate vrijedan oko 135 milijuna eura.

“Ovaj će rastući terminal imati važnu stratešku ulogu u jačanju sigurnosti opskrbe energijom u regiji. Također, nadopunjavat će primarnu lokaciju i područje dubokog gaza Luke Ploče, sa značajnim dodatnim skladišnim kapacitetima za bijele derivate i ukapljeni naftni plin“, navodi se na stranicama PPD-a.

PPD je prošle godine potpisao dugoročni ugovor o opskrbi plina s Gazpromom, koji traje do 31. prosinca 2027. godine, a kojim se Gazprom obvezuje na isporuku jedne milijarde prostornih metara plina godišnje. Prije toga plin su nabavljali preko Gazprom Swiss.

“Hrvatska se vratila Gazpromu, LNG terminal na Krku pod upitnikom”

Ruski list Kommersant tu je vijest objavio uz naslov “Hrvatska se vratila Gazpromu”, u kojem su istaknuli da je ruska kompanija “prvi put nakon 2010. godine vratila ulogu ključnog dobavljača plina za Hrvatsku”.

U tom tekstu, objavljenom prošle godine, Kommersant navodi da ugovor Gazproma i PPD-a “gotovo u potpunosti pokriva hrvatske potrebe za uvoznim plinom, što pod upitnik stavlja realizaciju projekta LNG terminala na Krku, o čemu se konačna investicijska odluka mora donijeti tijekom 2018. godine”.

Žele i Petrokemiju

Vidi još:  NOVA MEKA KRUZERA: Malo mjesto kod Omiša ima biznis vrijedan 2 milijarde kuna; ‘Svaki četvrti stanovnik je vlasnik kruzera’

PPD bi uskoro mogao postati i vlasnik Petrokemije, kutinskog proizvođača gnojiva kojem su dosad isporučivali plin. Vlada je nedavno preuzela Petrokemijin dug od 450 milijuna kuna i priprema privatizaciju, a uz INA-u, interes za preuzimanje pokazao je i PPD koji će tako ući u posao proizvodnje mineralnih gnojiva. Kako je neki dan objavio Poslovni dnevnik, PPD u taj posao ulazi s INA-om, s kojom će osnovati zajedničku tvrtku. Navodno će INA u Petrokemiji biti zadužena za financije i razvoj Petrokemije, dok će PPD kontrolirati svakodnevno operativno poslovanje i prodaju umjetnog gnojiva.

PPD (i krovna Energia Naturalis) tako je u nekoliko godina od anonimne tvrtke s 50 milijuna kuna prihoda sada postao jedan od najvećih trgovaca plinom s milijardu eura prihoda, ima četvrtinu Luke Ploče i želi preuzeti Petrokemiju.

Izvor :

index

Komentari

comments