Rusija priznala radioaktivno zagađenje: Šta se dogodilo u Majaku?

Izuzetno visoka koncentracija rutenija-106 zabilježena je krajem septembra u nekoliko područja Rusije.

Ruska meteorološka agencija Rosgidromet je priznala da je izuzetno visoka koncentracija rutenija-106 zabilježena krajem septembra u nekoliko područja Rusije, potvrdivši izvještaje nekoliko evropskih mreža za nadzor radioaktivnosti.

Prema Rosgidrometu, najviša koncentracija je zabilježena u Argajašu, selu na jugu Urala, 30 kilometara od nuklearnog kompleksa Majak, pogođenog nuklearnom nesrećom 1957. koji danas služi kao mjesto za skladištenje upotrijebljenog nuklearnog goriva.

“Radioizotop Ru-106 je pronađen na promatračkim stanicama Argajaš i Novogorni između 25. septembra i 1. oktobra”, precizira ruska agencija u saopćenju i dodaje da je u Argajašu koncentracija rutenija-106 ekstremno visoka i premašuje 986 puta stope zabilježene u mjesecima prije toga.

Širenje radioaktivnosti

Te dvije stanice se nalaze na jugu Urala, blizu gradova Čeljabinsk, blizu granice s Kazahstanom.

Ruska agencija precizira da je rutenij-106 zatim otkriven u Tatarstanu, pa na jugu Rusije, a nakon 29. septembra je zabilježen u svim evropskim zemljama, od Italije prema sjeveru Evrope.

Greenpeace Rusija je pozvala Rosatom, rusku državnu kompaniju koja upravlja aktivnostima svih poduzeća nuklearnog sektora u Rusiji, da provede dubinsku istragu i objavi što se dogodilo u Majaku.

Izvor: Agencije

Vidi još:  VIDEO: VELIKA DRAMA NA NEBU IZNAD KAZAHSTANA Motori svemirske rakete zakazali odmah nakon lansiranja, američki i ruski astronauti spašavali živote

Komentari

comments