Ruska veza hrvatskih političara: Fatalna dama koja povezuje Kolindu, Mrak Taritaš, Karamarkove i Ostojića

Godinu dana nakon što je ruski Sberbank sa 600 milijuna eura plasmana postao kreditor najveće hrvatske kompanije Agrokora, supruga Maksima Poletajeva, koji je u to doba bio drugi čovjek te banke Elena Poletajeva dobila je hrvatsko državljanstvo, piše Večernji list. U ovom kontekstu potrebno je spomenuti kako je ruski bankar jedan od najpotencijalnijih kandidata koji će na čelu Fortenove voditi novi Agrokor. No, priča postaje još zanimljivijom kada se kroz nju provuku neka atraktivna imena s hrvatske političke pozornice.

Naime, petnaestak dana prije donošenja rješenja, koje je na snagu stupilo 6.srpnja 2015.godine, u MUP-u kojim je u to vrijeme ravnao SDP-ov Ranko Ostojić stigao je dopis nekadašnje HNS-ove ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš u kojem argumentira hrvatske interese zbog kojih bi se valjalo očitovati o tome da je Elena Poletajeva, suvlasnica tvrtke Titan građenje d.o.o., za graditeljstvo, trgovinu i usluge, koje zajedno s ostalim trgovačkim društvima unutar Titan grupe posluje na području RH u sektorima građevinarstva, energetike i turizma, gospodarskim granama koje je RH definirala kao strateški važne. Riječ je inače o tvrtki koja je 2004.godine registrirana na zagrebačkom Trgovačkom sudu te je bila osnivačem niza tvrtki, unutar kojih je i Titan građenje.

Osoba ovlaštena za zastupanje jest Oksana Dvinskykh lije je ime poznato hrvatskoj javnosti, jer riječ je o poslovnoj ženi iz Ukrajine, koja je ujedno bliska prijateljica s obitelji bivšeg šefa HDZ-a Tomislava Karamarka. Njenom se biografijom svojedobno bavio i naš portal, a ime joj se prvi puta u medijima spominje kada se spoznalo da je ona rukovodila tvrtkom Migrit energija, koja je registrirana u Hrvatskoj, a koja je kao partner ruskog Rosatoma, kanila graditi nuklearke u Finskoj.

Taj milijune eura vrijedan posao u konačnici nije realiziran, jer ga je zaustavio finski ministar gospodarstva i nekadašnji povjerenik za proširenje EU Olli Rehn,koji je kazao da je postalo jasno da ‘financijska sredstva Migrita dolaze iz Rusije’. U navedenoj tvrtki stanovitoj ukrajinskoj poduzetnici partnerica je bila supruga nekadašnjeg šefa HDZ-a Ana Karamarko. Što s Poletajevom suprugom sada pak ima Mrak Taritaš, o kojoj se i ranije u kuloarima šuškalo u tome kontekstu prva dama Glasa i Amsterdamske koalicije nastojala je ovih dana osobno objasniti ističući kako se Poletajeve ne sjeća.

No, priznala je da se sjeća tvrtke Titan građene, jer je među ostalim gradila stanove u Zagrebu. Ujedno, Mrak Taritaš navodi da je tijekom mandata u Ministarstvu donijela dvije tri preporuke da se nekome dodijeli hrvatsko državljanstvo, a ime Poletajeve supruge tada joj nije ništa značilo. Zgodno je reći da je nakon Poletajeve državljanstvo dobilo i njenih dvoje sinova Anton i Jaroslav na što su imali zakonsko pravo budući da im je majka hrvatska državljanka. Otac Poletajev naše državljanstvo nije tražio.

No, Poletajevu državljanstvo po svemu sudeći ni ne treba, kada su mu ionako vrata ureda državnih dužnosnika Lijepe naše otvorena kad se sjeti. Tako se prije nekoliko mjeseci ruski bankar u društvu Sergeja Volka i Oksane Dvinski sastao kako s hrvatskim premijerom, tako i s predsjednicom Republike Kolindom Grabar-Kitarović. Sve to odvijalo se uoči nagodbe u slučaju Agrokor, a iz Ureda predsjednice tada je lansirano šturo priošćenje u kojem je rečeno kako se predsjednica sastala s Poletajevom, fotografija s toga susreta otkrila je da je ondje sudjelovala i Dvinski. Njen posjet protumačen je tada kao znakovit, jer između ostaloga dotična dama spominjana je kao savjetnica ruskih financijskih institucija u kontekstu Agrokora.

Ujedno, valja navesti da je Oksana Dvinski spominjana i kao HDZ-ova donatorica, i to ponajprije u Karamarkovoj eri, ujedno pojavila se i na donatorskoj večeri koju je Karamarkov HDZ organizirao za Grabar-Kitarović u vrijeme predsjedničke kampanje. I tada su fotoobjektivi zabilježili zanimljivu družinu, Dvinski je naime sjedila za stolom s Grabar-Kitarović, Karamarkom i Milijanom Brkićem. Društvo im je radila i nekolicina HDZ-ovaca, ali i Karamarkov prijatelj Konstantin Edel te zadarski župan Božidar Longin.

Dvinski je i inače česta gošća na HDZ-ovim donatorskim večerama i zakuskama, a iza nje stoji direktorska pozicija u sedam tvrtki – Titan građenje, Titan nekretnine, Titan energija, Titan charter, Titan marina, Migrti energija te Aedificium građenje, a uz njeno ime povezuje se i upravljanje Migrit solarnom energijom, tvrtkom čije je poslovanje okončano 2016. godine, slučajno ili ne, svega nekoliko dana nakon što je Karamarko proklizao s vlasti.Kroz tvrtku Titan građenje spominje se i Edel, čovjek koji je s HDZ-ovcima pravio društvo današnjoj predsjednici u vrijeme kada su stranački ortaci prikupljali sredstva za njezinu kampanju. Iz spomenute tvrtke nastala je tvrtka Migrit koja je pak usko povezana s poslovima Ane Karamarko.

U vlasničkoj strukturi Migita je i Edelov sin Grigorij, a sami Edel hrvatskog se državljanstva domogao još 2006. godine, a zahtjev za državljanstvom pokrenuo je Hrvatski košarkaški savez čiji je dužnosnik ponovno, posve slučajno, baš u to doba bio Karamarko.

A istovremeno, naravno još slučajnije Karamarko je u to doba ravnao SOA-om, institucijom krucijalnom za odobravanje državljanstva osobama poput Edela. Kada pak iz današnje perspektive govorimo o Poletajevom valja reći da je upravo on najizgledniji kandidat za predsjednika Upravnog odbora Fortenove, odnosno novog Agrokora, kojega ruski bankari nemaju namjeru dugo zadržati u svojem vlasništvu te se njime baviti na način na koji je to činio Todorić pa nije nemoguće da uslijedi i rasprodaja tvrtki koje tvore ovaj koncern.

Poletajev je hrvatskoj javnosti poznat kao ključna figura i izvršni direktor Sberbanka, najvećeg pojedinačnog vjerovnika koncerna Agrokora, u razgovorima o procesu restrukturiranja duga navedenog koncerna. Riječ je o aktualnom savjetniku prvog čovjeka Sberbanke Hermana Grefa, koji je zadužen za Agrokor, a prije toga Poletajev je bio potpredsjednik uprave iste banke. Nakon što je javni prostor napunila afera s Agrokorom, Poletajev koji je u banci bio zadužen za investicije te korporativno bankarstvo, očigledno je neizravno proglašen  odgovornim za to stanje i rizično kreditiranje Todorića, za čijih se sto milijuna eura kredita navodno osobno založio u veljači 2017.godine, spušten je na savjetničku razinu, s misijom da spasi Sberbankove kredite Agrokoru.

Autor:Iva Međugorac
Izvor :

dnevno

Komentari

comments

Vidi još:  Oxford: Hrvatska javna uprava je dno, jedino što dobro rade je ubiranje poreza