SDP u bezizlaznoj situaciji: Sustigli ih ogromni problemi

Umjesto da se kroz izbore za predsjednika zagrebačkog ogranka SDP-a ova stranka profilirala u ozbiljnu i demokratsku političku opciju i opreku vladajućem HDZ-u, ponovno su na scenu isplivale poteškoće s kojima se nose posljednjih nekoliko mjeseci. U drugom krugu utrke za predsjednika najveće SDP-ove organizacije ostali su tek široj javnosti relativno nepozanati Denis Hrestak koji ujedno slovi kao favorit šefa Partije Davora Bernardića, ali i saborski zastupnik Gordan Maras koji ima nešto više šanse i potencijala u ovoj borbi, premda će u SDP-u sarkastično reći kako su jedini izbori na kojima Maras nije sudjelovao oni za papu.

Aleksandru Kolarić mnogi su smatrali pobjednikom ovih izbora, no kao što je poznato ona se nije uspjela domoći niti drugog kruga, jednako kao Alen Čičak i Rade Nesvanulica koji je dobio svega šest glasova. Da članstvo sve manje mari za zbivanja u stranci pokazuje podatak kako je od 2500 članova zagrebačkog ogranka koji su imali pravo glasa na izborima, u Zagrebu na birališta izašlo njih samo 1500. U subotu je time započeo ciklus izbora za čelništva županijskih organizacija te za općinske i gradske organizacije koje nisu provele izbore za svoja tijela do 10. ožujka ove godine. U subotu su, osim u Zagrebačkoj županiji i Gradu Zagrebu, SDP-ovci birali vodstva u Zadarskoj i Krapinsko-zagorskoj županiji gdje stoluje Siniša Hajdaš Dončić koji nije imao protukandidata te je sukladno tome dobio još jedan mandat. U Zagrebačkoj županiji pobjednik je Mihael Zmajlović. Zanimljivo je kako su oba pobjednika članovi nekadašnje Milanovićeve vlade, a oboje su, kako se može čuti na Iblerovom trgu, neskloni Bernardiću.

Za razliku od ovog nekadašnjeg ministarskog dvojca, u zadarskom županijskom SDP-u pobjednica je Renata Sabljar Dračevac, koja je sklona Bernardiću. Inače, zagrebački je SDP u nepuna dva mandata, počevši od 2010. vodio Bernardić, ali pod njegovim vodstvom stranka u glavnom hrvatskom gradu nije uspjela polučiti značajne uspjehe. Od nekada najjače političke opcije u Zagrebu, SDP je danas stranka sa samo šest vijećnika u Gradskoj skupštini.

Vidi još:  U Zadru pozvali vijećnike da se dignu u čast žrtvama Bleiburga, SDP-ovci odbili

Na lokalnim izborima 2017. godine SDP nije imao ni svog kandidata za gradonačelnika Zagreba nego su potporu dali, tada još HNS-ovoj, Anki Mrak Taritaš.

Autor: Iva Međugorac
Izvor :

dnevno

Komentari

comments