Seksistički plakati u zagrebačkim tramvajima

Kada muškarac pije poveća mu se spolna želja, ali smanjuje spolna moć. Kada žena pije ona se neoprezno upušta u spolne odnose. Tako otprilike izgleda plakat koji bi trebao biti edukativan, a ispao je seksistički.

Plakat koji je izrađen u suradnji Gradskog ureda za zdravstvo i udruge Centar za edukaciju, savjetovanje i osobni razvoj (CEDAR) trebao je biti pokušaj edukacije mladih o štetnosti alkohola, a javnosti je zapeo za oko zbog objašnjavanja kako alkohol djeluje na spolni sustav žena i muškaraca.

Ovakvo klasificiranje pijanih žena priopćenjima su osudile gradske organizacije SDP-a i HNS-a. Žene SDP-a navode kako se plakatima grubo vrijeđa dostojanstvo žena, “konstatacijom kako alkohol kod žena dovodi do neopreznog upuštanja u spolne odnose s nepoznatim osobama”.

Ističu kako je cilj postavljanja plakata – prevencija eksperimentiranja srednjoškolaca s alkoholom – plemenit, ali i upozoravaju da je to izvedeno na potpuno neprihvatljiv način, te “predstavlja demonstraciju seksizma i školski je primjer promicanja rodnih stereotipa”.

Naglašavaju kako takav tretman žena u javnosti upravo i uzrokuje odnos prema njima kao manje vrijednima, potiče nejednak status žena i muškaraca, a posljedično dovodi i do rodno utemeljenog nasilja.

Žene HNS-a plakatne dijelove teksta koji se odnosi na žene, ali i muškarce smatraju teškim seksističkim istupom, te inzistiraju da se sporni plakati odmah uklone, uz javnu ispriku zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića te resornog pročelnika i direktorice ZET-a.

“Ako zaista želimo biti grad i društvo koje će uvažavati različitost i njegovati ravnopravnost, kao što govorimo, seksistički javni cirkus mora prestati”, poručili su.

Izvor :

n1info

Komentari

comments

Vidi još:  PRONAŠLI SMO NOVOG BANDIĆEVOG DONATORA: Mladi kontrolor karata u ZET-u dao je 30.000 kuna. Nitko ga osim nas nije pitao odakle mu lova