Širi se velik požar kod Trogira, ima ozlijeđenih, krenula evakuacija turista

NA PODRUČJU Planog kraj Trogira izbio je veliki požar. Gust dim vidi se čak i iz Splita.

Požar prijeti naseljenom području, a jak vjetar otežava posao gasiteljima. Kako doznajemo, požar se približio kućama, a vatrogasci se bore kako bi ih zaštitili od plamena.
Prema neslužbenim informacijama, ima i ozlijeđenih, a na licu mjesta su viđena kola Hitne pomoći. U tijeku je evakuacija turista. Iz Ministarstva obrane potvrdili su da su na požarište kod Trogira poslana četiri kanadera. Stanje je, prema informacijama s terena, kritično.

18:15 
Kišni oblak napokon se pojavio i iznad požarišta, a kiša je sve jača. Vatrogasci kažu da bi mogla, ukoliko potraje sat vremena, pomoći gašenju požara. No, bura je ta koja otežava gašenje zato što nosi kišu dalje od požarišta.

18:00 
“Situacija na požarištu je kritična, vatrena stihija je zahvatila veliki  prostor i na nekoliko mjesta približila se kućama ali vatrogasci i kanaderi čine sve što je u njihovoj moći da zaustave daljnje širenje požara,” rekao je vatrogasni zapovjednik grada Kaštela Milivoj Taslak kasno poslijepodne.17:55

Na požarištu se, neslužbeno doznajemo, čula jaka eksplozija. Pretpostavlja se da je eksplodirala plinska boca ili auto. Kanaderi su ponovo povučeni zbog kiše i bure.

17:20 Kanaderi su se morali povući s požarišta zbog jakog vjetra, ali su nedugo zatim ipak ponovo uzletjeli. Neko vrijeme je padala slaba kiša, no nakon što je stala, požar se ponovo raširio. Kišna zavjesa je, barem zasad, promašila požarište.

17:15 U tijeku je evakuacija turista budući da se požar proširio preko ceste D8 i ceste u Planom pa gori i trogirska strana, piše Dalmacija Danas.
17:10 Kanaderi se povlače zbog munja i bure, ništa od kiše koja bi pomogla u gašenju.
17:00 Od Lukše Novaka, direktora splitske zračne luke, doznajemo kako su zasad obustavljena sva polijetanja.


Požar je u ovom trenutku na otprilike tri kilometra od zračne luke, a najveći problem pri polijetanju aviona stvara dim kojeg nosi jak vjetar. Novak kaže kako će razvoj situacije prvenstveno ovisiti o vjetru.

Kako neslužbeno doznajemo, u pomoć su pozvani svi vatrogasci iz Splitsko-dalmatinske županije.  Mještani i vatrogasci nadaju se da bi im mogla pomoći kiša koja se od Sinja i Zagore premješta prema moru.

16:45 Zatvorena je županijska cesta Plano-Prgomet, javila je kaštelanska policija. Veliki dim se vidi i iz Splita. Na požarištu su tri kanadera.
Vidi još:  Gori centar Zagreba: Požar na Trgu bana Jelačića! Vatrogasci blokirali grad

Izvor :

index

Komentari

comments