Sjećanje na stradale suborce: Legendarna šibenska 113. brigada sutra slavi 26. obljetnicu osnutka

Polaganjem vijenaca na spomenik smrtno stradalim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu u 9 sati u ponedjeljak započet će proslava 26. obljetnice osnutka legendarne šibenske 113. brigade.

Nakon Baldekina slijedi polaganje vijenaca kod Središnjeg križa na Kvanju i sveta misa u kapelici u bivšoj vojarni Bribirskih knezova.


Program obilježavanja nastavlja se na Svečanoj akademiji i prigodnim domjenkom u Katoličkoj osnovnoj školi.

– Na obilježavanje će doći  izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, Ministarstva obrane, šibenski gradonačelnik, a pozvani su i svi načelnici i gradonačelnici iz županije. Naravno, i svi branitelji, roditelji, udovice poginulih i prijatelji iz ostalih postrojbi. Očekujemo oko 200 sudionika – kaže predsjednik šibenske HVIDR-e Dragan Rak.

Na Svečanoj akademiji, uz sve poginule pripadnike, akcent će ovaj biti na prije tjedan dana preminulom Anti Ljubičiću, prvom zapovjedniku brigade.

– Mislimo da on to svojom ulogom u osnivanju brigade i njenom uspješnom dizanju na noge i ratnom putu ima velike zasluge. Na Akademiji će govor održati četiri ili pet govornika, a šibenske pjesme otpjevat će klapa Bunari – kaže Rak.

Ante Ljubičić, prvi zapovjednik 113. brigadeAnte Ljubičić, prvi zapovjednik 113. brigade

Podsjetimo, legendarna 113. brigada osnovana je 19. lipnja 1991.godine kao 113. Brigada Zbora narodne garde, s Antom Ljubičićem na čelu. Okosnicu postrojbe sačinjavali su pripadnici iz pričuvnog sastava MUP-a i dragovoljci šibenskog kraja organizirani u sklopu Policijske uprave Šibenik. Polovicom srpnja 1991. godine postrojba se popunjava mobilizacijom, te se naoružava i ojačava aktivnom satnijom.

Zapovjedništvo 113. brigade organiziralo je i uspješno provelo sveobuhvatnu obranu  napadnutog Šibenika, kao i područja u šibenskom zaleđu. U prosincu 1992. godine, u sklopu preustroja oružanih snaga RH, 113. brigada postala je djelatno-ročnopričuvna brigada sa zadaćom izobrazbe i obučavanja ročnih vojnika, te istodobno dio  postrojbe drži crte obrane u skradinskom i vodičkom zaleđu.


Postrojba je u cjelini sudjelovala u  svim značajnijim bojnim akcijama i operacijama Hrvatske vojske tijekom Domovinskog rata, pa je u skladu s tim velik broj pripadnika pohvaljen, nagrađen i odlikovan. Po okončanju  ‘vatrenog’ angažmana 113. brigada radi i djeluje u skladu s mirnodopskim ustrojem oružanih snaga RH.

Komentari

comments