SLIJEDI NOVI EGZODUS IZ RH Austrija brutalno povećava plaće, tržište rada 2020. otvara Hrvatima Zarade više nego u Njemačkoj. Medicinska sestra 2.131 €, blagajnica 1.541 €...

U srpnju iduće godine austrijska vlada ukinuti će sva ograničenja na zapošljavanje hrvatskih radnika.

Tada istječe sedmogodišnji moratorij od hrvatskog ulaska u EU kojeg je još jedino zadržala Ausrija. Upravo uoči toga, mladi austrijski kancelar Sebastian Kurz najavio je smanjenje poreza za tri platna razreda u Austriji, od 25 do 42 posto, sve u etapama završno s 2022. godinom. Time će plaće u toj zemlji postati veće nego u Njemačkoj i to upravo u zanimanjima koja su Hrvatima najprivlačnija. Zbog toga se opravdano očekuje novi masovni egzodus radnika iz Hrvatske.

Medicinska sestra 2.131 €, blagajnica 1.541 €

Procjenjuje se da će nakon ukidanja ograničenja zapošljavanja za Hrvate iz naše zemlje otići od 100.000 do 150.000 ljudi na rad u Austriju. To je naime zadnji veliki egzodus radne snage, koji bi mogao pogoditi Hrvatsku. Nakon toga naš bazen radne snage ostati će potpuno prazan. Iz zemlje više neće imati tko otići, barem ne u većim brojkama.

U etapama završno s 2022. godinom u Austriji će se porezna stopa od 25 posto smanjivati na 20 posto, 35 na 30 posto i 42 na 40 posto.

Ističe se i kako će svih 4,8 milijuna austrijskih poreznih obveznika imati koristi od smanjenja poreznih opterećenja na bruto plaće..

Onima s primanjima od tisuću i pol eura mjesečno ostajat će godišnje 500 eura neto više, oni kojima je plaća tri tisuće eura imat će u džepu na kraju godine tisuću eura neto više.

Nema promjena jedino za one s primanjima višima od 60.000 eura godišnje.

Koliko je to zanimljivo nama zbog otvaranja tamošnjeg tržišta rada, toliko je vijest interesantna i za Nijemce. Oni su već od ranije zavidni na boljim primanjima koje imaju radnici u Austriji, a ta će se razlika u korist Austrijanaca još više povećati, pišu njemački mediji.

Izvor :

paraf

Komentari

comments

Vidi još:  ‘TU NEMA ŽIVOTA’ Švedska TV prikazala bijedu zbog koje cijele obitelji iseljavaju iz Hrvatske