SLOVAČKA NA NOGAMA, ŽELE VAN IZ EU: Došli su ih podržati i Nijemci, Hrvati, Srbi, Česi, i Poljaci

Ove godine na ulice Bratislave izašlo je tri puta manje simpatizera i aktivista ekstremne desnice nego u sličnom pohodu prošle godine, a kontramiting je ovog puta bio brojniji i na kraju se u prosvjedu protiv fašizacije Slovačke okupilo oko 1.000 ljudi

Centrom Bratislave uz jaku pratnju policije prošlo je više od tisuću aktivista slovačke desnice, simpatizera parlamentarne Narodne stranke naša Slovačka.

Aktivisti su organizirali pohod protiv “diktature Bruxellesa”, islama i izbjeglica, a za referendum koji bi, kao u Velikoj Britaniji, doveo do “Slexita” – odlaska Slovačke iz EU.

S druge strane, oko 1.000 aktivista za ljudska prava, građana i političara slovačke opozicije, prošlo je popodne drugom trasom kroz centar grada u kontra-pohodu, s ciljem da pokažu da Slovaci i njihov glavni grad Bratislava odbijaju povampirenje fašizma.

Ekstremiste su antifašisti dočekali podrugljivim natpisima kredom duž njihove trase, od Glavnog kolodvora, a trg su neopaženo ranije tijekom dana ispoljevali ljepljivim voćnim sirupom i radovali se kao mala djeca kako se ekstremistima lijepe đonovi, te teško hodaju.

Cilj je da upozorimo na aktualne probleme. Došli su nas podržati i Nijemci, Hrvati, Srbi, Česi, i Poljaci. Pozvali smo i političare iz parlamentarne Narodne stranke naša Slovačka, ali nitko nije došao – rekao je jedan od organizatora ekstremističkog marša “Stop likvidaciji Europe”, Marijan Magath.

“Narodna stranka naša Slovačka” predsjednika regije Banske Bistrice Marijana Kotleba čiji su članovi sudjelovali na sličnom pohodu prošle godine, ovog puta je preporučila svojim zastupnicima da se ne pojavljuju, da ne bi dali povoda vlastima da stranku zabrane, a objavili su samo da od ponedjeljka počinju sakupljati potpise na peticiji za referendum o izlasku Slovačke iz Europske unije.

Uz skandiranje “Slovačka Slovacima!”, “Na stražu!” – Pozdrav iz vremena Drugog svjetskog rata i marionetskog slovačkog klerofašističkog režima predsjednika Jozefa Tisa, odgovornog za deportaciju i smrt desetaka tisuća Židova, i pjesme iz istog mračnog poglavlja povijesti Slovaka, ekstremisti su mirno prošli centrom, u pratnji jakog policijskog kordona.

U vatrenim govorima po dolasku na Trg slobode, zahtijevali su “kraj diktature EU”, “Slexit”, psovali njemačku kancelarku Angelu Merkel, prijetili vješalima slovačkom predsjedniku Andreju Kiski, optuživali muslimane za nasilje i perverzije, tražili oružje i da Slovačka hitno izađe iz schengenskog prostora kako bi sama mogla čuvati svoje granice.

Tisuću bijesnih muškaraca bolje će zaštiti naše granice i žene od policije – izjavio je, uz buran aplauz, jedan od govornika koji je apelirao da se Slovaci samoinicijativno okupe u domobrane.

Okupljenima u pohodu i na demonstracijama protiv Europske unije i izbjeglica, obratila se i Sigrid Gisele iz krajnje desničarske njemačke stranke NPD, i zatražila da se uhiti njemačka kancelarka Angela Merkel i njezini, kako je rekla, “sotonistički pajdaši”, a izbjeglice je označila za oruđe i dio plana za uspostavljanje novog svjetskog poretka.

Ove godine na ulice Bratislave izašlo je tri puta manje simpatizera i aktivista ekstremne desnice nego u sličnom pohodu prošle godine, a kontramiting je ovog puta bio brojniji i na kraju se u prosvjedu protiv fašizacije Slovačke okupilo oko 1.000 ljudi.

Pogledajte video:

Komentari

comments