SOA podvalila prepisano izvješće, kao prijetnju sigurnosti ubacili navijače

SIGURNOSNO-OBAVJEŠTAJNA AGENCIJA prvi put je u svom godišnjem izvješću navela i navijače kao prijetnju sigurnosti Republike Hrvatske.

U poglavlju ekstremizam upozoravaju na navijače, puno više nego na ekstremiste s lijevog i desnog političkog pola te na pristaše četničkog pokreta.

“Pojava ekstremizma zabilježena je i kod pojedinaca koji djeluju unutar navijačkih skupina. Nasilje, ekstremistička retorika i simbolika kod dijelova pojedinih navijačkih skupina prisutni su godinama, a narušavaju sigurnosnu situaciju u RH i njezin međunarodni ugled. Glavni poticatelji ovih pojavnosti su dobro organizirane ekstremističke frakcije unutar glavnih navijačkih skupina. Posebnu pozornost izaziva sve učestalije nasilno djelovanje ekstremnih frakcija izvan okvira sportskih događaja”, navodi se u netom objavljenom godišnjem izvještaju SOA-e. Iz ovih nekoliko općenitih rečenica može se zaključiti da obavještajci već dugo znaju za navijački problem, ali na njega nisu ranije upozoravali, ili puno vjerojatnije da ih je na uvrštavanje navijača u izvješće navela želja predsjednice Republike koja je zatražila posebnu sjednicu Vlade na kojoj bi i SOA bila na tapetu.

Dio izvješća prepisan

Tih nekoliko rečenica zapravo su rijetko originalna mjesta o ovogodišnjem izvješću. Dio njega je, naime, prepisan od lani.

“Nezaposlenost, osobito mladih, uz nezadovoljstvo zbog (osobnih) životnih poteškoća mogu dovesti do rezignacije i razočaranja u pravni poredak (Republike Hrvatske) što nosi i rizik pojave ekstremizma”, jedna je od takvih prepisanih rečenica iz prošlogodišnjeg izvješća. U zagradama su riječi koje su se nalazile u prošlogodišnjem, a nema ih u ovogodišnjem izvješću SOA-e.

U poglavlju Strano obavještajno djelovanje u Republici Hrvatskoj nalazimo još takvih primjera.
“Neke se strane službe na teritoriju Republike Hrvatske, uz navedene aktivnosti, bave i gospodarskom i industrijskom špijunažom te ih zanimaju informacije o značajnim gospodarskim projektima kao i o novim i modernim tehnologijama. Tema gospodarske špijunaže otvara nove mogućnosti za djelovanje SOA-e, poput pružanja savjetodavne potpore hrvatskim gospodarstvenicima u svezi sa suradnjom s nekim stranim subjektima ili gospodarskim aktivnostima u inozemstvu”, od riječi do riječi je prepisano iz prošlogodišnjeg izvješća. Osim što, eto, strani špijuni kradu hrvatsko znanje i tehnologije (teško da itko može nabrojati više od dva-tri visokotehnološka projekta vrijedna krađe), domaći špijuni pune dvije godine su svjesni mogućnosti da bi oni mogli savjetovati gospodarstvenike, ali ni rečenice u izvješću nema o tome da to zaista i rade.

Vidi još:  OD ŠPIJUNA DO TAJKUNA: Brkićev prijatelj iz SOA-e, milijunaš vedri i oblači po Hrvatskoj i BiH

Poglavlje Korupcija u potpunosti je prepisano iz 2015. godine. U njega je samo umetnuta rečenica “Posebno zabrinjavaju pokušaji koruptivnog utjecaja na političke, pravosudne i druge procese donošenja odluka”. Sve ostalo je identično prethodnom izvješću.

U ovogodišnjem izvješću se našlo i poglavlje Veliki migracijski val. To nisu mogli prepisati jer ga godinu ranije nije bilo. U njemu se navodi da je kroz Hrvatsku lani prošlo 600 tisuća migranata. SOA ispravno zaključuje da same migracije nisu sigurnosni problem već da to mogu postati “zbog mogućeg neintegriranja migranata u društvo, širenja ksenofobnih pokreta i jačanje ekstremizma te slabljenja kohezije unutar EU”. Dakle, nije problem u migrantima nego u ekstremistima koji ih dočekuju.

Poglavlje “Organizirani kriminal” veće nego lani

Poglavlje Organizirani kriminal ove je godine nešto šire nego lani, ali samo zahvaljujući tome što su u njega ubacili i krijumčare ljudima, podatke koji bi zapravo spadali u poglavlje Veliki migracijski val. I ponovno je najzanimljivija prepisana rečenica: “Nastavljena je pojava korištenja hrvatskog teritorija kao utočišta pripadnicima regionalnog organiziranog kriminala…” Dakle, Hrvatska je još uvijek sigurna zemlja za strane kriminalce koji se u njoj skrivaju od kaznenog progona ili bježe od neprijatelja iz podzemlja.

Iako je najveći dio izvješća prepisan špijuni su se usudili pohvaliti da: “SOA prikuplja i analizira podatke potrebne državnom vrhu u donošenju odluka u zaštiti nacionalne sigurnosti i interesa RH”. Nadamo se da državnom vrhu serviraju kvalitetnije informacije od ovih koje su podvalili u godišnjem izvješću. sudeći po odlukama državnog vrha ta je nada potpuno uzaludna.

Izvor :

Index.hr

Komentari

comments