ŠOKANTAN PODATAK: Oba slučaja salmonele imaju nešto zajedničko!

Što se u toj mesnoj industriji događa ili gdje je zapravo korijen problema sa zaraženim proizvodima – ne znamo – no činjenica je da je hrvatska javnost dovedena u opasnost pri kupovini prehrambenih proizvoda.

Nakon što je Hrvatsku u kratkom vremenu zgrozila druga situacija s pojavom salmonele u proizvodima velikih trgovačkih lanaca, isplivao je još jedan šokantan podatak. Naime, jaja zaražena salmonelom kojima se otrovala obitelj u Bregani, a od otrovanja je preminuo petogodišnjak te piletina zaražena salmonelom iz Lidla na tržište je plasirala Mesna industrija Braća Pivac. I zaražena jaja i piletina stižu iz Poljske, no na tržište ih stavlja “jedna od najrespektabilnijih i najvećih obiteljskih mesnih industrija u ovom dijelu Europe”.

Zaražena piletina 

Lidl je dao analizirati proizvode iz svog distribucijskog centra u Jastrebarskom (19.10. – nalaz negativan) te u Perušiću (21.10. – nalaz pozitivan). Laboratorijski nalaz Lidlu je dostavljen 2.11.2016.. Lidl je od dobavljača mesa – Mesna industrija Braća Pivac  – zatražio njihove nalaze za iste proizvode. Iz Pivca su Lidlu potvrdili da su 3 nalaza analiza koje su oni napravili  – negativna na salmonelu.

Prema vlastitoj proceduri, 1 dan prije isteka roka trajanja, Lidl Hrvatska d.o.o. proizvode povlači iz prodaje:  24.10.2016. (svježa pileća prsa) i 27.10.2016. (pačja prsa).

Veterinarska inspekcija je nakon prikupljanja dokumentacije i svih potrebnih podataka 10.11.2016. obavila još jedan nadzor u Mesnoj industriji Braća Pivac i utvrdila da se u objektu ne nalaze proizvodi svježih pilećih prsa uvezenih iz Poljske. Sutradan, 11.11.2016. nacionalna kontakt točka (više djelatnika Ministarstva poljoprivrede) prosljeđuje informaciju u EU RASFF.

Zaražena jaja

Uz priču o zaraženim jajima, koje je nesretna obitelj iz Bregane kupila u Kauflandu, mesna industrija Braća Pivac nije se detaljno očitovala. Priopćili su tek da su jaja povučena s tržišta, ali i da se ne nalaze u prodaji u Hrvatskoj.

Vidi još:  OGORČENA LIDLOM: Nećete vjerovati što je pronašla na vrećici keksa!

Što se u toj mesnoj industriji događa ili gdje je zapravo korijen problema sa zaraženim proizvodima – ne znamo – no činjenica je da je hrvatska javnost dovedena u opasnost pri kupovini prehrambenih proizvoda.

Ministar Tolušić rekao je  da se mora promijeniti način razmišljanja i ne biti birokrati, nego uistinu voditi brigu o našim građanima. “Smatram da smo mogli učiniti više i zato ću tražiti odgovornost nadležnih u Ministarstvu poljoprivrede”, rekao je Tolušić.

Hoće li se u vezi ovog slučaja oglasiti iz mesne industrije Braća Pivac i rasvijetliti možda ovu neugodnu pojavu, ostaje pričekati, a čekanje je upravo ono što u ovakvim kritičnim situacijama treba – smanjiti.

Izvor :

dnevno.hr

Komentari

comments