Soros: Trump je ultimativni narcis koji želi uništiti svijet

GEORGE Soros, kontroverzni mađarsko-američki milijarder, investitor i liberalni donator, u najnovijem intervjuu nije štedio američkog predsjednika Donalda Trumpa. Opisao ga je kao “ultimativnog narcisoida koji je voljan uništiti svijet”.

Dodao je da će, ako američka Demokratska stranka premoćno dobije generalne izbore ove jeseni i ostvari većinu u Kongresu i Senatu te počne s procedurom opoziva, podržati Trumpovu smjenu.

Trump i Soros u vrlo su lošim odnosima još od izbora na kojima je Trump pobijedio kandidatkinju koju je Soros podržavao, Hillary Clinton. Soros je donirao kampanji Clinton više od 10.5 milijuna dolara, prema Centru za odgovornu politiku u Washingtonu. A kako je prošle godine izvijestio Wall Street Journal, Soros je izgubio gotovo milijardu dolara uslijed burzovnih špekulacija nakon Trumpove pobjede.

Soros je, razumljivo, razočaran svjetskim zbivanjima u zadnjih par godina. “Sve što je moglo poći ukrivo, pošlo je ukrivo”. Trumpova nacionalistička i protekcionistička politika upravo je suprotna od globalističke i liberalne politike za koju se zalaže Soros. Donedavno je vjerovao da je Europska unija tako uspješna da će njegove Zaklade otvorenog društva, koje su od devedesetih aktivne u postkomunističkim zemljama EU, moći prestati s radom. Sad EU ostaje bez Velike Britanije, a u nizu zemlja članica na vlast su došli populisti i nacionalisti.Soros: “Što je veća opasnost, što je veća prijetnja, više se osjećam da joj se moram suprotstaviti”

U zemlji njegovog rođenja, u kojoj je preživio i Drugi svjetski rat i Holokaust, premijer Viktor Orban pokrenuo je protiv ovog židovskog milijardera, koji je postao omiljena babaroga desnice, nevjerojatnu kampanju, proglašavajući ga praktički državnim neprijateljem i najavljujući “Zakon za zaustavljanje Sorosa” kojim bi se ograničilo strano financiranje civilnog društva i zabranilo ono koje predstavlja “nacionalni sigurnosni rizik”. To je natjeralo njegove Zaklade otvorenog društva da se najave preseljenje iz Budimpešte u Berlin.

Vidi još:  Soros ucijenio Europsku uniju: ‘Evo zašto ćete morati prihvatiti sve migrante!’

Također, budućnost Srednjouropskog sveučilišta, koje Orban pogrdno zove “Sorosevo sveučilište” jer ga je Soros osnovao i financirao, vrlo je upitna nakon donošenja novog mađarskog zakona o regulaciji stranih sveučilišta. Osim u Mađarskoj, Soros je meta sve žešćih napada u SAD-u, gdje su republikanci iskoristili njegove donacije demokratima protiv njih u kampanji.

Prema desničarskim teorijama zavjera, Soros je svemoćni arhitekt lijevih i liberalnih političkih snaga diljem svijeta i stoji iza svega od izbjegličke krize do ratova na Bliskom istoku ili istrage o Trumpu i Rusiji. Sorosa je nedavno prozvao i ruski predsjednik Vladimir Putin, tvrdeći da su njegove donacije diljem svijeta isto miješanje u izbore za koje je američka obavještajna zajednica utvrdila da je Rusija izvela u SAD-u. “On intervenira u stvari svugdje po svijetu. Ali State Department će vam reći da to nema veze s time, da je to osobni posao gospodina Sorosa”, rekao je Putin u intervjuu za austrijsku televiziju.

No unatoč svemu, 87-godišnji Soros ne misli se predati niti povući u mirovinu. Umjesto toga, najavljuje da će se boriti još žešće za svoje političke ciljeve. “Što je veća opasnost, što je veća prijetnja, više se osjećam da joj se moram suprotstaviti. Stoga u tom smislu, da, udvostručio sam svoje napore”, rekao je Soros u intervjuu za Washington Post nakon gostovanja na konferenciji Human Rights Watcha u Švicarskoj.

Direktor Zaklada otvorenog društva i bivši politički direktor Obamine Bijele kuće Patrick Gaspard nedavno je pitao Sorosa kako gleda na ulogu ove organizacije u vrijeme kad je njen rad pod sve jačim napadima. “Ovo je trenutka za koji smo izgrađeni”, odgovorio mu je Soros, kaže Gaspard. Ipak, kako sam Soros priznaje, pobjeda Trumpa i drugi događaji posljednjih godina zatekli su ga. “Pretpostavljam da sam živio u svom balonu”, kaže Soros.

Izvor :

index

Komentari

comments