Spremaju se neredi i u Hrvatskoj?! JE*AT ĆEMO IM MAJKU!

Pomalo je čudno da nitko još nije primijetio kako se prosvjedi protiv visoke cijene goriva dogovaraju preko društvenih mreža, i to po nekom nacionalnom ili republičkom ključu bivše Jugoslavije. Tako su i kod nas hrvatski Internetski ratnici, odredili ovaj petak 15.06.2018. u 17 sati kao konačan datum kada će svojim vozilima blokirati promet. Prosvjedna grupa na društvenoj mreži Facebook broji više od 30 000 članova i kada bi svi ti ljudi u petak stvarno ugasili motore nastao bi prometni kaos.

 Prosvjednike optužuju i za terorizam

Kao i uvijek u ovakvim akcijama, treba imati u vidu političku pozadinu prosvjeda. U posljednjih nekoliko dana Srbija se nalazi gotovo u izvanrednom stanju. Manje skupine prosvjednika koje neki režimski mediji sada već otvoreno zovu i teroristima, organiziraju se planski i s konkretnim ciljem blokiranja najvažnijih prometnica. U mjestu Županjac pokraj Lazarevca šest osoba se okupilo s namjerom da blokiraju Ibarsku magistralu. Ubrzo je stigla i policija koju su prosvjednici napali. Tom prilikom jedan policajac je primio udarac šakom u glavu. Ovo nije jedini nasilni izgred tijekom prosvjeda protiv cijene goriva u Srbiji. Napadnuti su i građani koji su se bunili protiv blokade prometa. Oglasio se i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić koji je izrazio žaljenje zato jer je molio Vladu da dopusti prosvjede koji traju i dalje.

Iza nereda stoji opozicija?

Za nerede Vučić optužuje opoziciju, na čelu s Draganom Đilasom. Između ostalog, predsjednik Srbije rekao je sljedeće:

„Pošto su rekli da imamo najvišu cijenu benzina, a to su rekli Đilasovi mediji, pročitat ću koje zemlje imaju veću cijenu: Albanija ima znatno niže plaće i mirovine, a višu cijena benzina i dizela. Austrija, Belgija, Cipar, Hrvatska, Estonija, Francuska, Njemačka, Češka, Irska, Malta, Crna Gora, Nizozemska, Slovenija, Španjolska, Švedska, Švicarska…. Svih 26 zemalja ima višu cijenu benzina od Srbije. Oni koji su izmislili te laži, naravno da nisu šokirani, a od svih zemalja kojih je 40 i nešto, Srbija ima najnižu cijenu električne energije. „

Što se tiče nasilnih prosvjeda, Vučić je kazao i ovo:

„Sam snosim dio krivice u sebi, što sam molio Vladu da pusti sve.. Ovakvo nasilje se nije dogodilo posljednjih deset godina. Žalosno je kako su neki pokušali da sakriju činjenice. Dogodilo se brutalno i jezivo prebijanje građanina. A oni su sprečavali Ustavom garantiranu slobodu kretanja.“

Vučić za nasilne prosvjede izravno proziva opoziciju i Dragana Đilasa. Kad spominje „Đilasove medije“, on najvjerojatnije misli prije svega na N1 televiziju, čiji je vlasnik Dragan Šolak. Đilasa i Šolaka, „dva Dragana“, mediji bliski Aleksandru Vučiću zadnjih mjeseci optužuju za pokušaj rušenja demokratski izabrane vlasti u Srbiji. Kako se sve navedeno odražava na prilike u Hrvatskoj?

Raste otpor građana, ali…

Stručnjaci i analitičari upozoravaju na činjenicu koja je vidljiva svima, a to je da otpor građana raste. U samo dva tjedna skupljeno je oko 400 000 za referendume protiv Istanbulske konvencije i promjene izbornog sustava. Nisu su svi građani koji potpisuju referendume i peticije uvjereni u ispravnost onoga što potpisuju. Tu se radi o buntu i neskrivenom prijeziru prema vladajućoj oligarhiji i strukturama, zapravo čitavom modelu po kojem desetljećima funkcionira naša država i društvo. Na određeni način ovaj petak će pokazati pravo lice građanskog otpora. Zasad možemo samo predviđati hoće li se automobili zaustavljati pojedinačno ili će se netko usuditi organizirati i akcije blokade čitavih prometnica sinkroniziranim zaustavljanjem pet ili više vozila na istoj lokaciji. Ova metoda građanskog neposluha otvara i neka druga pitanja. Postoje roditelji s bolesnom djecom, mališanima kojima imaju posebne potrebe i ne mogu stajati mirno u prometu, odnosno teoretski mogu, ali to nije humano prema njima. Tu su i stariji, bolesni građani, hitni slučajevi i situacije. Zaustavljanje prometa može ugroziti i nečiji život. Također, kao što se događa u Srbiji, mogući su i sukobi s policijom, kao i fizički obračuni vozača. Drugim riječima, u petak bi se i u Hrvatskoj mogle dogoditi ružne scene. A što je najgore, oni koji odlučuju o cijeni goriva neće doživjeti nikakvu neugodnost jer njima se dok ih voze u skupim i blindiranim vozilima  svi i dalje sklanjaju s puta.

Autor: Marin Vlahović
Izvor :

dnevno

Komentari

comments