SRBI U NEVJERICI: Nestao novac od odštete koji im je za Oluju dodijelio američki sud

Sudski proces koji je u Srbiji prozvan „procesom stoljeća”, prošle je godine okončan u korist Srba koji su za vrijeme VRO ‘Oluja’ napustili svoje domove.

Podsjetimo, nakon osnivanja “Krajiškog sabora” i organizacije “Žrtve genocida u Krajini”, 2010. godine podnesena je tužba protiv američke tvrtke MPRI za sudjelovanje u genocidu i progonu 200.000 Srba iz Krajine. Tom su prilikom zatražili odštetu od 10,4 milijarde dolara, uvećanu za iznos kamate od 1995. pa sve do 2016. kada je savezni sud u Chicagu odbacio tužbu za genocid, no prihvatio je dio tužbe u kojemu Srbi traže odštetu za uništenu imovinu. Sve je okončano nagodbom po kojima je Srbima iz tzv. RSK trebalo isplatiti 1,4 milijuna dolara u vidu humanitarne pomoći.

Linta: Gdje je nestao novac?

Međutim, odšteta do danas nikome nije isplaćena pa su nervoza i sumnjičavost među oštećenicima sve veća. Najviše se prstom upire u Savu Štrpca, a najglasniji u osudi predsjednik je Saveza Srba u regiji i zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu Skupštine Srbije Miodrag Linta koji glasno pita „gdje je nestao novac”:

„ Evo, postavljam otvoreno pitanje američkim odvjetnicima i Savi Štrpcu s kojim su sve dogovarali: gdje je novac od nagodbe koji je 7.500 puta manji od onog iz tužbe? I dalje tvrdim da su ti odvjetnici sklopili sramnu nagodbu i da su prevarili Krajišnike. Uostalom, neka mi netko odgovori, gdje je 850.000 dolara?”

Prozvani Savo Štrbac ponudio je odgovor kojim nitko nije zadovoljan i kojim je pobudio još veću sumnju u mogućnost da se odštetom okoristio netko drugi.

Štrbac: Nemam povratne informacije!

„Taj novac trebao je biti uplaćen na račun fondacije koja je zbog toga i osnovana. Ali, zaista nemam povratnih informacija je li do toga došlo i ako nije, zbog čega. Kako me je dosta ljudi zvalo sa željom da apliciraju za neka sredstva, ljetos sam razgovarao sa Obradom Kesićem, šefom predstavništva Republike Srpske u Chicagu, koji je bio u stalnom kontaktu s američkim odvjetnicima. Međutim, ni on nije imao odgovor što je posrijedi i zbog čega još nije zaživjela fondacija koja je trebala upravljati tim novcem. Pretpostavljam da su u pitanju isključivo administrativni problemi jer je jasno precizirano gdje će i koliko novca biti potrošeno”, konfuzno je odgovorio Štrbac.

Miodrag Linta dodao je kako je „krajnje sumnjivo što ntiko ne zna ni kako se zove fondacija na čiji je račun novac trebao biti uplaćen, u kojem gradu je sjedište te organizacije, tko čini Upravni odbor, tko je direktor i da li su uopće bilo koga upoznali načinom na koji bi se raspolagalo sredstvima.”

Autor: Snježana Vučković

Vidi još:  SRBI SKRIVAJU DA POTJEČU OD HRVATA!

Izvor :

dnevno

Komentari

comments