SRBIJANSKA VLADA U STRAHU: U Brazilu pao narkoboss ‘Miša Banana’

Osoba, za koju se vjeruje da je odbjegli Rodoljub Radulović, poznatiji kao “Miša Banana”, privedena je u Brazilu. Radulović se na Interpolovoj tjeralici nalazi od ožujka 2011, kada su ga srpske vlasti, ali i strane sigurnosne službe, označile drugim čovjekom kriminalne organizacije Darka Šarića.

Tajna večera Ivice Dačića i Miše Banane

Kao člana organizacije, Radulovića su u Srbiji osudili na 12 i pol godina, no ta presuda je kasnije ukinuta. Raduloviću se sudi i u postupku protiv Branka Lazarevića, bivšeg šefa kabineta ministra policije Ivica Dačića, koji trenutno obnaša dužnost prvog potpredsjednika Vlade Srbije i ministra vanjskih poslova. Spomenutom Branku Lazarević, nekada prvom suradniku Ivice Dačića, sudi se zbog odavanja povjerljivih informacija članovima zločinačke organizacije Darka Šarića, među ostalima i Raduloviću zvanom “Miša Banana”.

Ipak, postoji bojazan dijela srpske javnosti, da se suđenjem Lazareviću, zapravo pokušava zaštititi samog Ivicu Dačića, koji je snimljen na tajnoj večeri s Rodoljubom Radulovićem. Naime, bez potpore dijelova tajnih službi, pa i državnih struktura, Darko Šarić nikada ne bi uspio izgraditi kriminalni imperij, čija se vrijednost, po nekim procjenama, broji u milijardama eura.

U nekoliko tekstova, objavili smo i razgovore s Anastazijem Martinčićem iz Pule, koji se trenutno nalazi u urugvajskom zatvoru. Martinčić je otkrio čitav niz detalja o načinu poslovanja kriminalne organizacije Darka Šarića, zbog čega su pokrenuti i novi sudski procesi u Sloveniji. Martinčić je Istru definirao kao glavni distribucijski centar za narkotike u Europi a upozorio je i na sumnjiva ulaganja u turizmu.

Izvještaj SOA-e upozorava na sumnjiva ulaganja u turizam

Iz općenito javnog izvještaja SOA-e za 2017, jasno su definirane prijetnje hrvatskoj nacionalnoj sigurnosti. Između ostalog, u izvješću stoji:

“Posebno složeni oblici korupcije imaju i svoju međunarodnu dimenziju, gdje osobe kroz složene međunarodne transakcije nastoje sakriti trag novca stečenog kriminalom i korupcijom. Gotovo svi oblici gospodarskog kriminala usko su povezani s korupcijom. Pranje novca kroz ulaganje sredstava stečenih nezakonitim načinima u domaće gospodarstvo i infrastrukturu narušava kredibilitet i nacionalnu sigurnost Republike Hrvatske. Jedan od načina pranja novca, ali i drugih kaznenih djela poput utaje poreza i carine, odvija se poslovanjem preko off shore tvrtki u inozemstvu. Iako ovaj način poslovanja može biti legalan, često se koristi da bi se prikrio pravi izvor i stvarni vlasnici novca. Ovaj način pranja novca i izbjegavanja plaćanja poreza još više usložnjava praćenje traga novca i zahtijeva intenzivnu međunarodnu suradnju.”

Ono što posebno zabrinjava je zaključak u izvještaju SOA-e, po kojem Hrvatska nema dovoljno snažne institucije za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala. Iako se u samom izvještaju govori o pokušajima pranja novca, izvjesno da se radi o uspješnim pokušajima, čemu pogoduju i zakoni koji se ne bave pitanjem porijekla imovine.

Vidi još:  SPREMA SE KAOS NA UTAKMICI HRVATSKE I SRBIJE?! Tenzije dodatno porasle, policiju čeka pakao!

“Dio novca stečenog u kriminalnim radnjama kriminalne skupine nastoje uložiti u legalne poslove u Republici Hrvatskoj. Zaštita gospodarskog sustava te suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala jedni su od najznačajnijih segmenata zaštite nacionalne sigurnosti Sigurnosno-obavještajna agencija 2017 15 ‘oprati’, pri čemu se posebno ističu pokušaji ulaganja u objekte i poslove u turizmu. Organizirani kriminal predstavlja prijetnju sigurnosti građana, pravnom poretku, legalnom poslovanju i državnim institucijama. Na pojavu organiziranog kriminala u Republici Hrvatskoj bitno utječe hrvatski prometni i geopolitički položaj. Hrvatska se nalazi na području kroz koji prolaze krijumčarske rute između Europe i Azije, a geopolitički se nalazi na rubu prostora koji još nije uključen u europske integracije i gdje su državne institucije još uvijek nedovoljno snažne za suzbijanje ovako složenih oblika kriminala.”

Tko je hrvatska veza kriminalne organizacije Darka Šarića?

Uhićenje Rodoljuba Radulović zvanog “Miša Banana”, nije samo udarac kriminalnoj organizaciji Darka Šarića, nego i prijetnja svim političarima u regiji, koji su bili povezani s organizacijom. Prema tvrdnjama Anastazija Martinčića, pojedini političari iz Hrvatske, čija imena zasad nije otkrio, svjesno su dali potporu sumnjivim ulaganjima u turizam, i pranje novca koji je zarađen švercom narkotika. Zbog toga je uhićenje Rodoljuba Radulovića, važno i za Hrvatsku. Naime, upravo je Radulović nastupao kao predstavnik kartela i održavao sastanke s političarima. O vezama organizacije u Hrvatskoj, Radulović vjerojatno ima neposredna saznanja. Naravno, veliko je pitanje hoće li otkriti istinu, ili će doći do nekakvog dogovora s državnim strukturama, koje su i same upletene u međunarodni kriminal.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments