Srpski piloti koji su bombardirali Banske dvore: Nismo mi, nego Petar Stipetić

HRVATSKA je od Beograda zatražila da piloti JNA koji su bombardirali Banske dvore budu ispitani. Hrvatsko tužiteljstvo tvrdi da je njihov cilj bio ubiti Franju Tuđmana.

Temeljem hrvatske zamolbe ispitani su u četvrtak general Ljubimir Bajić i pukovnici Slobodan Jeremić, Đuro Miličević, Ratko Dopuđa i Čedo Knežević, javlja RTS dodajući da su posljednja četvorica optužena da su po naredbi Bajića bombardirali Banske dvore u vrijeme sastanka Tuđmana, Mesića i Ante Markovića, s ciljem da ubiju Tuđmana te da su time izvršili ratni zločin. U ovom predmetu je okrivljen je i pilot Davor Lukić, ali je nedostupan i srpskom i hrvatskom pravosuđu obzirom na to da ima poznatu adresu u Johanesburgu, a posjeduje dvojno državljanstvo Srbije i Hrvatske.

Iako je i sam Bajić već priznao da je on naredio bombardiranje, iako je jasno da su avioni JNA bombardirali Banske dvoje, piloti i njihovi branjenici su na sudu ustvrdili da je eksploziju u Banskim dvorima po nalogu Tuđmana izveo Petar Stipetić, koristeći avionska ubojna sredstva iz zauzetih skladišta JNA. Srpski piloti pred sudom se nisu detaljno izjašnjavali jer nisu oslobođeni čuvanja vojne tajne, a nakon ročišta njihovi branjenici ustvrdili su da je sudac iskazao veliko nepoštovanje prema njihovim klijentima i njima samima.

„Svi su se pozvali na obvezu čuvanja vojne tajne jer su u vrijeme djela koje im se stavlja na teret bili visoki dužnosnici tadašnje JNA ili su kao časnici bili obvezani prisegom“, rekao je za Hinu odvjetnik Bratić o saslušanju odražnom prošlog tjedna.

Odvjetnik okrivljenih istodobno oštro zamjera postupajućem sucu da se prema njegovim branjenicima ponašao protivno odredbama Zakona o kaznenom postupku (ZKP), „grubo kršeći njihovo ustavom i zakonom zajamčeno pravo na obranu“.

Na ispitivanju je bio prisutan i hrvatski tužitelj.

Bratić: Saslušanje nije provedeno sukladno Zakonu o kaznenom postupku niti Ustavu Srbije

Odvjetnik Dušan Bratić, koji zastupa sve okrivljene, kaže za Hinu da je „pokušaju saslušanja“ pred Posebnim odjelom za ratne zločline Višeg suda u Beogradu nazočio i zamjenik u Županijskom državnom odvjetništvu Jurica Ilić, te da saslušanje nije provedeno sukladno Zakonu o kaznenom postupku niti Ustavu Srbije.

Sudac, kako tvrdi odvjetnik Bratić, nije dopustio da se okrivljenima pročita kaznena prijava Hrvatske s prilozima, a potom je povodom izjave da je njihov jezik – srpski, a pismo – ćirilica, „što im za pravo daju i Ustav Srbije, zakoni obje države i  međunaropdno pravo, sudac okrivljene prekida upadicama te komentarima „neprimjerenim i sucu i sudu“.

On ukazuje i na ranije pokušaje da se okrivljenima, mimo propisa i formalno-procesnih obveza, u beogradskom sudu uruče kaznene prijave i rješenje o provođenju istrage.

U kolovozu ove godine, tvrdi Bratić, okrivljenima – unatoč na zakonu utemeljenim primjedbama – nije mogućeno da kaznenu prijavu i zahtjev za provođenje istrage dobiju na materinskom srpskom jeziku i na ćirilićnom pismu, koje je u službenoj uporabi u Srbiji.

U tijeku postupka saslušanja okrivljenih, u četvrtak 27. prosinca, sudac Posebnog odjela za ratne zločine Višeg suda u Beogradu neprimjereno je prekršio „ne samo prava okrivljenih iz Zakonika o kaznenom postupku, Ustava Srbije i Europske konvencije o ljudskim pravima, već i etički kodeks ponašanja suca, čime je naručeno i dostojanstvo suda i države Srbije“, ocijenio je za Hinu odvjetnik okrivljenih.

On je u nastavku postupka najavio da će uputiti „odgovarajuće akte predsjedniku Višeg suda, Visokom vijeću sudstva i drugim nadležnim državnim organima i tijelima“, tražeći da se zaustavi ponašanje nesukladno zakonu i propisanim postupcima.

„Takvo kršenje ZКP-a ne odgovara ni Državnom odvjetništvu u Zagrebu, jer i po ZКP-u Hrvatske, to su bitne povrede pravila postupka koje ne omogućuju podizanje optužnice, a kontaminiraju kazneni postupak“, ocijenio je za Hinu odvjetnik Bratić.

Srpski general koji je naredio raketiranje Banskih dvora: “Smatrao sam da imam pravo na to”

Nakon što su prije otprilike godinu dana podignute kaznene prijave zbog raketiranja Banskih dvora 1991. godine, umirovljeni general bivše JNA Ljubomir Bajić za N1 j rekao kako je on odlučio da se raketira sjedište državnog vrha Hrvatske.

“Ja sam se zakleo državi u kojoj sam živio da ću je braniti i štititi njen teritorijalni integritet i ustavni poredak i onaj tko je htio i koji se drznuo to narušiti, smatrao sam da imam pravo uraditi ono što sam uradio”, rekao je Bajić.

“Bez ičije zapovijedi, ja sam sam sebi ostavljen bio tamo k’o siroče, nitko nije smio doći tamo”, dodaje.

Rekao je kako se ne namjerava odazvati pravosudnim organima Hrvatske, nego samo “svojoj otadžbini i svom narodu”.

Izvor :

index

Komentari

comments

Vidi još:  ‘Vijećnik SDSS-a je bio snajperist, osobno je ubio tri branitelja i pohvaljen je za hladnokrvnost.’ IMAMO DOKUMENT!