Šta se dešava na Balkanu ??? : Mladićima u Srbiji ponovo stižu vojni pozivi

Svaki građanin ima dva zadatka vezana za odbranu zemlje: da se upiše u vojnu evidenciju (sa 18 godina) i da služi u rezervnom sastavu (počev od navršene 30. godine života), u suprotnom, snosi sankcije

Od regionalnih centara Ministarstva obrane, ovih dana na adrese vojnih obveznika ili njihovih radnih mjesta, stižu pozivi, koji ne znače pripreme za rat, već su dio redovnog posla ažuriranja spiskova i priopćavanja ratnih rasporeda.

Panika i briga zaposlenih u nekim državnim ustanovama i poduzećima, izazvana je zbog dopisa nekadašnjih vojnih odsjeka u kojima se obavještavaju o obvezama u slučaju rata.

– Bio sam šokiran kada me je šef odjela pozvao i dao mi da potpišem rješenje u kojem je navedeno što sam dužan učiniti ako se zarati – rekao je M. S. koji je zaposlenin u jednom od beogradskih zdravstvenih centara za Novosti, pa dodao:

– Vojni rok nisam služio niti sam ikada imao veze s vojskom. Rečeno mi je da papir moram preuzmem, jer to propisuje zakon.

Ipak, iz Ministarstva obrane su poručili da podijele rješenja s navedenim obvezama građana nisu u vezi s političkom situacijom, niti su najava izvanrednog stanja ili priprema za mobilizaciju, već su to uobičajeni poslovi organa zaduženih za obveze obrane.

– Dio građana Srbije podliježe radnoj obvezi, što znači da su tijekom izvanrednog ili ratnog stanja dužni obavljaju određene zadatke na svojim radnim mjestima – objasnili su u Ministarstvu obrane, pa dodali:

– U Srbiji se već dvije godine primjenuje Plan obrane koji točno propisuje šta ko treba da radi. Organi Ministarstva obrane dužni su ažuriraju popise poduzeća i zaposlenih koji su dužni da se odazovu na poziv države.

Inače, zadatak da proizvode robu ili pružaju usluge u slučaju ratnog ili izvanrednog stanja ima oko 1.200 privrednih društava u Srbiji, au slučaju da oružje “progovori”, njihov zadatak će biti opskrbu određene vojne jedinice, policije ili drugog subjekta obrane. Prema ovom dokumentu, svako poduzeće mora imati vlastiti plan opskrbe ili pružanja pomoći određenom subjektu obrane u slučaju rata.

Vidi još:  UDRUGE IZ SRBIJE TVRDE: ‘Vojno odmaralište u Baškoj vodi je naše, a ne hrvatsko!’

– Razloga za strah nemaju ni dečki stariji od 30 godina, koji dobivaju rješenja o prevođenju u pričuvni sastav. Pozivi za služenje u rezervi ne treba nikoga plašiti, jer je riječ o zakonskoj obvezi koja se redovito provodi. Iako je služenje vojnog roka obustavljeno, svaki građanin ima dva zadatka vezana za obranu zemlje: da se upiše u vojnu evidenciju (sa 18 godina) i da služi u pričuvnom sastavu (počevši od navršene 30. godine života) – napominju u Ministarstvu obrane.

Oni su podsjetili i da zakon predviđa i sankcije za osobe koje se ne odazovu uvođenju u evidenciju ili odbiju služenje u pričuvnom sastavu.

Komentari

comments