Štiti interese HDZ-a, u Banja Luci povodom neustavnog Dana RS-a

Prisustvo samog vrha Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine na svečanosti u Banjoj Luci povodom neustavnog praznika Dana RS-a nesporan je simbol savezništva s vladajućom partijom u Republici Srpskoj – Savezom nezavisnih socijaldemokrata, odnosno njenim predsjednikom Miloradom Dodikom.

Ovo, ipak, nije prvi put da nekadašnji član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda prisustvuje obilježavanju Dana RS-a. Dragan Čović je 2013. i 2015. godine prisustvovao obilježavanju 9. januara, ali nijednom od kada je Ustavni sud BiH, krajem 2015. godine, proglasio 9. januar kao Dan RS-a neustavnim praznikom.Podsjećamo, danas se u RS-u, a posebno u Banjoj Luci, obilježava 27. godina od osnivanja paradržave Srpske republike Bosne i Hercegovine koja je Dejtonskim sporazumom unesena u ustavnopravni sistem Bosne i Hercegovine kao Republika Srpska.

Parada je održana pred više hiljada građana Banje Luke, a ceremoniju koja je uključivala uglavnom marširanje jedinica policije, svečanih jedinica i nekoliko stotina predstavnika civilnog sektora, pratili su čelnici RS-a i Srbije.

Kako ništa nema bez pozivanja na historiju, tako je i ovog puta ulicama Banje Luke prodefilovala jedinica odjevena u srpsku uniformu iz prvog svjetskog rata, uz jednog konja i zastave. Također, kako ništa u RS ne može proći bez Haškog tribunala, ceremoniji je prisustvovao i sin optuženog ratnog zločinca Ratka Mladića Darko Mladić.

Pored pješadije, defile su upotpunile i motorizovane jedinice policije, a pojavilo se i oklopno vozilo Despot proizvedeno u Bratuncu. Proslava nije prošla bez pjesme pa su Trgom Krajine odjekivale numere kao što je “Hriste Bože”.

Među prisutnima su bili predsjednica RS Željka Cvijanović, predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović, premijer Radovan Višković, predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, premijerka Srbije Ana Brnabić, ministri u vladama Republike Srpske i Srbije, predstavnici RS u institucijama BiH i ambasador Rusije u BiH Petar Ivancov.

“Želim da se zahvalim stvaraocima RS-a i onima koji su donosili važne odluke u važnim momentima te onima koji je grade u miru. Znam da će u budućnosti ljubav građana i snaga institucija vječno čuvati RS. Naša obaveza je graditi bolji život, da se ne dijelimo i da je branimo. Kada god smo bili ujedinjeni, RS je pobjeđivala i želim da tako bude u budućnosti”, rekla je Cvijanović, između ostalog, na samom kraju defilea.

Dan Republike Srpske obilježava se od jutra kada je u Banjoj Luci crkvenu molitvu vodio patrijarh srpski Irinej, a završit će se svečanim prijemom.

696640cookie-checkŠtiti interese HDZ-a, u Banja Luci povodom neustavnog Dana RS-a
Izvor :

klix.ba

Komentari

comments