ŠTO NAM SKRIVAJU KITAROVIĆ I PUSIĆ? Urotile se protiv istine na koju Hrvati imaju pravo

Prije tri mjeseca, javnost je saznala za još jednu aferu ministarstva vanjskih poslova. Kao zviždač, hrabro i javno, istupio je Damir Sabljak, hrvatski diplomat,  koji se otvorenim pismom obratio ministru pravosuđa Draženu Bošnjakoviću.

Udaljavanje iz službe kao „nagrada“ za hrabrost i poštenje

Sabljakovo pismo, svojevrsni je apel institucijama da konačno počnu raditi svoj posao. Državno odvjetništvo Republike Hrvatske,  dobro je upoznato s rezultatima državne revizije i posjeduje svu potrebnu dokumentaciju za podizanje optužnice protiv osumnjičenih osoba, ali umjesto njihovog progona, nastradao je Damir Sabljak, kojeg je ministrica Pejčinović-Burić, udaljila iz službe.

U Sabljakovu zaštitu stao je MOST, koji preko ovog slučaja ponovno želi aktualizirati pitanje netransparentnog trošenja novca u MVP-a. Radi se o dugogodišnjoj praksi, za koju su jednako odgovorni HDZ i SDP, odnosno HNS za vrijeme ministarskog mandata Vesne Pusić. Kada pogledamo tko su veleposlanici Hrvatske u svijetu, tada možemo zaključiti kako postoji kontinuitet politike koju predstavljaju isti, nerijetko kompromitirani, da ne kažemo korumpirani kadrovi, što povlači i odgovornost predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar-Kitarović. Naime, upravo se Kolinda Grabar-Kitarović, na vlastitoj koži mogla uvjeriti, u neprofesionalno ponašanje veleposlanika Joška Para, koji je potpuno ignorirao njenu službenu posjetu SAD-u. Doduše, i Kolinda Grabar-Kitarović vuče određene repove iz vremena kada je obnašala dužnost veleposlanika u Washingtonu. Možda se u toj činjenici krije njen ambivalentan odnos prema katastrofalnom stanju u hrvatskoj diplomaciji. Jedina stvarna reforma, za koju predsjednica Republike Hrvatske ima ovlasti, spada u djelokrug vanjske politike i diplomacije. Iako je najavljivala velike poteze, osim potpisivanja imenovanja i davanja legitimiteta neprihvatljivoj praksi u diplomaciji, predsjednica nije provela nužne kadrovske promjene.

Kolinda Grabar-Kitarović definirala krivce za egzodus Hrvata

U stvari, Kolinda Grabar-Kitarović, nedavno je indirektno optužila novinare, zastupnike MOST-a, kao i državne službenike koji imaju hrabrosti progovoriti o kriminalu u državnim institucijama, za egzodus Hrvata. Podsjetimo, prošli tjedan, za dnevnik Nove Tv, predsjednica je dala sljedeću izjavu:

„Mislim da se od afera ne može živjeti. I pokušavam se koncentrirati na pozitivne stvari i na ono što treba odrađivati. Ova godina je, za razliku od drugih, godina bez izbora. Dakle, trebala bi biti godina kada trebamo provoditi reformske procese i kada Hrvatsku trebamo povesti naprijed u nizu pitanja. Prvenstveno u okviru onoga što sam predstavila u svojoj demografskoj strategiji i konkretnim mjerama. Dakle, raditi na poboljšavanju životnih uvjeta, na povećanju životnog optimizma i mislim da ova koncentracija na afere, koliko god one bile važne kao predmet istrage pravosudnih tijela, u javnom prostoru nije dobra i da dalje utječe na iseljavanje stanovništva iz Hrvatske.“

Vidi još:  Kolinda ispaljuje zbog tračeva i sprema seriju tužbi

Ovu izjavu, ne može se shvatiti drugačije, nego kao podrška korupciji i poruku svim eventualnim budućim zviždačima, da dobro promisle hoće li istupati u javnosti, sa svojim saznanjima o kriminalu u državnim institucijama.

Pusić i Grabar-Kitarović, zajedno protiv istine

Na određeni način, predsjednica jasno poručuje da ona nije adresa na kojoj se mogu drukati korumpirani dužnosnici, odnosno da građani Republike Hrvatske, ne mogu računati na predsjednicu, kao na korektiv postojećih struktura. Osim formalnog, ceremonijalnog domoljublja i opterećenosti vlastitom pojavom, Kolinda Grabar-Kitarović, građanima ne nudi ništa, i zato, ako bude imala ozbiljnog protukandidata, zasigurno će izgubiti sljedeće izbore. Kolinda Grabar-Kitarović, mogla je, i morala zaštititi Damira Sabljaka. Umjesto toga, odlučila je poslati potpuno drugačiju poruku.  Inače, prošlog tjedna u Saboru, Nikola Grmoja se obratio i Vesni Pusić, koja je kao ministrica vanjskih poslova, svojedobno financirala i projekte „Documente“, i to u vrijeme dok je njen brat Zoran Pusić, vršio dužnost predsjednika uprave ove nevladine udruge, što je očiti sukob interesa. Neovisno o deklarativno različitim svjetonazorskim pripadnostima, Pusić i Grabar-Kitarović, de facto pripadaju istoj politici, u kojoj su osobni interesi i ambicije, daleko ispred interesa građana Republike Hrvatske. Zbog toga, u pozadini političke pozornice, iza zastora, postoji određeno savezništvo, koje vezuje zajednički interes. Poput Stipe Mesića, i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, voljna je prepustiti institucijama da rade svoj posao. A kako ga rade, ponajbolje dočarava ponašanje USKOK-a, koji je podnositeljima kaznene prijave, odbio izdati rješenje o odbacivanju kaznene prijave, kao i uvid u spis o protupravnom trošenju novca u MVP-u. Tako je to u Hrvatskoj. Kada institucije ne žele odgovoriti, tada je njihova šutnja, najbolji odgovor na pitanje, u kakvom nam je stanju država.

 

Autor:Marin Vlahović

Komentari

comments