ŠTO SE DOGODILO U PITORESKNOM MJESTAŠCU NA SICILIJI KAD SU U NJEGA NAGRNULI MIGRANTI Ispovijesti stanovnika nakon što su im stigli došljaci iz Afrike

Sutera, malo mjesto na Siciliji, dom je Talijana Rosarija Buttacija, ali i mnogih doseljenika. Jedan od njih je i John Babalola Wale (35), koji je s obitelji, suprugom i sinom, na ovaj talijanski otok došao iz rodne Nigerije prije četiri mjeseca. Putovanje do Sutere nije im bilo nimalo lagano – prešli su 6000 kilometara i sad se nadaju da će im u Italiji odobriti azil, piše The Guardian.

A kako na mnogobrojne došljake iz Afrike reagiraju domaći ljudi?

– Svijet se mijenja i logično je da je i moje selo Sutera postalo dio tih promjena – kaže 65-godišnji lokalac Rosario Buttaci, umirovljeni arhitekt. Prisjeća se kako je njegovo rodno mjesto 1950-ih imalo 5000 stanovnika, šest trgovina, pet konoba, navečer je sve bilo puno ljudi, rudara i farmera koji su ondje radili – uglavnom, mjesto je bilo živo, a sad doslovce “umire”.

– Do prije nekoliko godina nisam mogao ni zamisliti da ću živjeti bilo gdje drugdje osim u Nigeriji… No morao sam otići… Roditelji su mi umrli i supruga i ja nismo imali gdje živjeti… Prvo smo otišli u Libiju gdje sam dobio posao, no ondje nije bilo sigurno… Zato smo i odlučili doći u Italiju. Danas sam sretan ovdje. Jedva čekam da se zaposlim, više od toga mi ne treba – govori John, a prenosi The Guardian.

I dok mnogi zaziru od migranata, u Suteri ih većina doživljava kao pravi blagoslov. Lokalna škola, kojoj je prijetilo zatvaranje, sad je opet skoro pa puna, ali opet, nisu svi sretni – protuimigrantski lobi smatra ih “općom katastrofom” i prijetnjom za domaće stanovništvo, a izmišljene priče o porastu kriminala zbog dolaska migranata sveprisutne su u talijanskoj javnosti.

A stanovnici Sutere itekako znaju da to nije istina, jer u to su se, kažu, uvjerili iz prve ruke. Jer njihova policajca Calogera Zucchetta ubio je Talijan, član zloglasne sicilijanske mafije, a ne migrant iz Afrike… Miran i skladan suživot itekako je, čini se, moguć.

Domaći su se u potrazi za boljim životom počeli raseljavati po cijeloj Europi, a Sutera je postala “selo duhova” sa svega 1200 stanovnika.

No, u listopadu 2013. dogodila se radikalna promjena – naime, tad je na obalu Sicilije stigao brod prepun migranata. Putovanje, nažalost, nije preživjelo njih 368 – trebalo ih je negdje dostojanstveno pokopati. Sutera, gdje živi uglavnom starije stanovništvo, možda nije imala mjesta za mrtve na lokalnom groblju, ali imala je mjesta za žive kojima su očajnički trebali pomoć, i prije svega – novi dom. Mnoge kuće u ovom pitoresknom mjestašcu ostale su zjapiti prazne nakon što su njihovi vlasnici otišli “trbuhom za kruhom”, pa su lokalne vlasti 2014. godine odlučile dozvoliti migrantima da se u njih i usele. Tako je i Nigerijac John Babalola Wale s početka priče postao mještanin Sutere.

Komentari

comments