ŠTO SE TO DOGAĐA? Tele2 zatvara vrata u Hrvatskoj

Kao grom iz vedra neba odjeknula je danas vijest da je poznati teleoperater Tele2 dogovorio prodaju svog hrvatskog poduzeća društvu United Group, vodećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi, za cijenu od 220 milijuna eura.

O prodaji su iz Tele2 Hrvatska poslali priopćenje za medije iz kojeg nije jasno zašto je do prodaje došlo i da li će spomenuti operater, naravno pod drugim imenom, nastaviti djelovati na području Hrvatske.

“Ponosni smo na poslovanje koje smo izgradili u Hrvatskoj, a posebno na izvanredan razvoj u posljednje dvije godine, vođen našim talentiranim zaposlenicima i našom vrijednom bazom klijenata. Vjerujemo da će Tele2 Hrvatska, kao dio telekomunikacijskih i medijskih tvrtki United Group-e, u nadolazećem razdoblju stvoriti još veću vrijednost za naše korisnike. Za Tele2 je ovo prilika za veći fokus na uspješnu provedbu naše strategije na preostalim tržištima. Zahvaljujem hrvatskom timu na njihovom angažmanu i mnogobrojnim doprinosima Tele2 Grupi u proteklih 14 godina”, izjavio je Anders Nilsson, predsjednik i izvršni direktor Tele2 AB (Nasdaq Stockholm: TEL2 A i TEL2 B)


Kako su naveli u priopćenju medijima, transakcija zahtijeva odobrenje relevantnih regulatornih tijela, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u Hrvatskoj, dok podnošenje zahtjeva za odobrenje Europskoj komisiji nije potrebno. Zaključenje cijele procedure očekuje se prije kraja 2019. godine.

Nadalje u priopćenju navode da je “U 2018. godini Tele2 Hrvatska je ostvarila prihod od 1,9 milijardi SEK i korigiranu EBITDA ne uključujući IFRS 16 od 268 milijuna SEK. Broj korisnika na kraju 2018. godine iznosio je 897.000, a organizacija trenutno broji 310 zaposlenika. Nakon danas objavljenog dogovora, Tele2 Hrvatska će se u računu dobiti i gubitka Tele2 Grupe zasebno iskazati pod prekidom poslovanja, s retroaktivnim učinkom na prethodna razdoblja. Perella Weinberg Partners djelovala je kao financijski savjetnik Tele2.


Nakon zaključenja transakcije, Upravni odbor Tele2 će odlučiti o korištenju prihoda, uzimajući u obzir potrebe Grupe za ulaganjima i svoje politike za nagrađivanje dioničara i financijsku polugu. Transakcija u Hrvatskoj bit će neovisna o prethodno najavljenoj izvanrednoj naknadi dioničarima koja još uvijek ovisi o zaključenju transakcije u Kazahstanu”.


Inače, United Group je vodeći pružatelj medijskih i telekomunikacijskih usluga u jugoistočnoj Europi. S najvećom mrežnom pokrivenošću u regiji i 3,82 milijuna pretplatnika, nudi domaći i međunarodni medijski sadržaj. United Group posluje u šest zemalja i zapošljava oko 4.400 zaposlenika. Sjedište tvrtke nalazi se u Amsterdamu.

Kako su nas obavijestili iz Tele2 Hrvatska oni u ovom trenutku nisu ovlašteni davati dodatne informacije od onih navedenih u priopćenju za javnost.

Autor:Dražen Krajcar
837040cookie-checkŠTO SE TO DOGAĐA? Tele2 zatvara vrata u Hrvatskoj
Izvor :

dnevno

Komentari

comments