Sudac Kolakušić: “Ovo što je Ramljak danas napravio stranoj banci, to nema nigdje u svijetu”

“MI SMO uistinu jedinstveni u svijetu. Osporiti potraživanje banke temeljem danog kredita kojeg uopće ne osporavate iz razloga jer je banka pokrenula sporove radi nepriznavanja Lex Agrokora i tzv. roll up-a, moguće je samo kod nas i nema nikakve veze s dopuštenim razlozima osporavanja potraživanja”, kaže za Index sudac Trgovačkog suda Mislav Kolakušić komentirajući današnju objavu vladina povjerenika Ante Ramljaka.

Osporili potraživanja

Naime, izvanredna uprava Agrokora osporila je potraživanja Sberbanka zbog toga što je riječ o tražbinama oko kojih se vode sudski postupci. Prema objavljenim podacima, od ukupno 16,5 milijardi kuna osporenih tražbina najveći se iznos, 9,3 milijarde kuna odnosi na tražbine oko kojih se vode sudski postupci, od čega 7,4 milijarde kuna se odnosi na osporavanje zbog dvostruke litispendencije (vodi se više ovršnih postupaka). Za suca Kolakušića, uprava Agrokora povukla je jedinstveni potez u svijetu.

Ramljak je danas pojasnio da ovo ne znači da Sberbank neće naplatiti svoj dug, no da neće sudjelovati u radu vjerovničkog vijeća odnosno neće odlučivati o dugovima i budućnosti Agrokora.

Nedostojan i nelegitiman potez

“Ovo je dvostruka korist, sve unaprijed smišljeno i dogovoreno provesti će se bez tamo nekog kreditora koji se drznuo dati milijardu eura kredita i želi ih vratiti. Svaka radnja odvjetnika u tim parničnim postupcima povodom osporavanja će koštati 125.000,00 kn a bit će ih desetine, a u svim osporenim potraživanjima na stotine, pa izračunajmo”, ističe Kolakušić dodajući da potezi Ramljaka koji poziva ruski Sberbank da odustane od tužbi ne samo da nije legitiman nego je i nedostojan potez.

Na izravan upit je li odluka suda u Londonu da prizna zakon o postupku izvanredne uprave u Agrokoru zapravo pobjeda povjerenika Ramljaka ili te odgoda problema, Kolakušić je bio jasan.Više pročitajte na Index.hr.Vidi još:  Zašto su najveći roll-up kreditori Agrokora naprasno počeli bježati?

Izvor :

index

Komentari

comments