SVI DETALJI NOĆNE DRAME U METKOVIĆU Otkriveno zašto su prvi rezultati objavljeni tek u ponoć, jutro nakon ulicama kruže priče o popisu birača

Nakon nedjeljnih lokalnih izbora Most je u Metkoviću osvojio sedam mandata. Isto toliko i HDZ, Stipe Gabrić Jambo ima dva vijećnika, a SDP jednoga.

Drugim riječima, Gradsko vijeće je preuzela dosadašnja oporba. I državno izborno povjerenstvo na svojim web stranicama istina dosta kasnije od drugih gradova i općina objavilo je službene rezultate za Metković, nakon obrade svih šesnaest biračkih mjesta, piše Slobodna Dalmacija.

Zbog čega se kasnilo pitali smo u Gradskom izbornom povjerenstvu.

– Izborni rezultati od strane Gradskog izbornog povjerenstva (GIP) preuzimani su i pregledavani bez većih zastoja, a onim redom kako su nadležni birački odbori određeni na području Grada Metkovića podnosili zapisnike o utvrđenim izbornim rezultatima – ističe predsjednica GIP-a Metković, Venera Matić.

– Također napominjemo da su se nakon provjere ispravnosti zapisnika o utvrđenim izbornim rezultatima po pojedinim biračkim odborima, predmetni zapisnici kopirali članovima proširenog izbornog povjerenstva GIP-a Grada Metkovića, radi velikog interesa javnosti i sudionika izbora, a što je bilo potrebno radi osiguravanja pravilnosti provedbe izbora.

– Sukladno navedenom, također valja napomenuti da je unaprijed bilo dogovoreno da će se u nadležnu poreznu upravu izborni rezultati nositi skupno, odnosno kada se pregledaju, provjere i kopiraju svi zapisnici, sa svih šesnaest biračkih odbora, što znači da se izborni rezultati nisu objavljivali u realnom vremenu, dakle onim slijedom kako su glasački listići prebrojavani i u konačnici pregledavani od strane GIP-a Metković, već svi skupno kada je pregledan i posljednji glasački listić i kada su svi zapisnici bili provjereni, pregledani, dani na uvid i kopirani proširenom povjerenstvu GIP-a Grada Metkovića.

– Naglašavamo da su sve radnje obavljene na Zakonom propisani način i u propisanim rokovima, pojasnila je predsjednica GIP-a Metković, Venera Matić.

Metković je imao rekordnu izlaznost birača od 8945 birača što je izazvalo različite komentare posebno od strane Mosta a Nikola Grmoja je ustvrdio da su u Metkoviću glasovali Hercegovci. Za svake izbore bilo lokalne ili parlamentarne uvijek se špekulira sa brojem glasača preko granice.

U usporedbi sa popisom birača na parlamentarnim izborima 2016. godine u gradu Metkoviću je na ovim lokalnim bilo upisano 104 više punoljetna građanina, što se dovodi u vezu sa postupcima odjave prebivališta po službenoj dužnosti i ponovnim prijavama na druge adrese na području grada Metkovića.

Vidi još:  (VIDEO) Grmoja opet zagrmio: Pogledajte kako su Miro Kovač i ekipa raspravljali o ovom važnom pitanju

Izvor :

jutarnji

Komentari

comments