SVI DETALJI NOVOG ZAKONA O BRANITELJIMA: Gradovi će desetke milijuna iz proračuna morati davati braniteljskim udrugama

U prijedlogu novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja znatno je proširen krug korisnika i prava branitelja. Prijedlog je predstavio ministar Tomo Medved, čime je izazvao niz reakcija.

Prema novom zakonu, povećao bi se broj onih koji imaju status branitelja, a sada ih je više od 505 tisuća. Novi paket zakona izazvao bi i nove, velike troškove. Ministar Medved pak poručuje da je sve usklađeno s Ministarstvom rada i onim financija. Iznos za branitelje samo prema sada važećem zakonu do 2025. godine mogao bi se popeti na 7.448 milijardi kuna, dok bi za provedbu novog zakona trebalo 8.317 milijardi kuna, piše Jutarnji list.

Nove stavke u zakonu

Nove su stavke te da se snižava dobna granica za starosnu mirovinu za četiri mjeseca ako je netko od 100 dana do pet mjeseci sudjelovao u obrani Hrvatske, ili se dobna granica snižava za po jedan mjesec, za svaki mjesec borbi, ako je to trajalo više od pet mjeseci.

Ukida se i ograničenje cenzusa za ostvarivanje prava na viši iznos obiteljske invalidnine roditeljima stradalog branitelja. Branitelji bi svake tri godine imali pravo na sistematski pregled, isplaćivao bi im se doplatak za njegu i pomoć, a država bi plaćala i odvjetnika onima protiv kojih se vodi postupak za kazneno djelo počinjeno tijekom obrane suvereniteta, piše Jutarnji list.

Osim toga, lokalna bi samouprava dio svog budžeta morala izdvajati za braniteljske udruge. Taj bi iznos, primjerice, u Zagrebu, mogao biti i 70 milijuna kuna. Evidencija branitelja prema novom zakonu više ne bi bila javna. Braniteljima se mirovine ne bi zamrzle ako rade na pola radnog vremena, a vratio bi se i institut mjesečne novčane naknade za nezaposlene. Poslodavci koji bi zaposlili djecu branitelja, morali bi plaćati samo mirovinske doprinose.

Oporba najavila amandmane

Saborski su zastupnici nakon predstavljanja zakona rekli da bi problem mogao nastati i zbog izdvajanja braniteljske populacije kao privilegirane, zbog čega bi se status građana drugog i trećeg reda zabetonirao. Stoga je oporba već najavila niz amandmana koji bi trebali popraviti taj zakon za drugo čitanje.

Novi zakon ne planira podržati ni SDSS. Milorad Pupovac naveo je da novi zakon sadrži elemente ratne retorike te ga zbog toga ne želi podržati.

Vidi još:  BRANITELJ SE ‘ISTRESAO’ NA GLASAČE HDZ-A: ‘Svi ste vi sudionici, šutjeli bi i da vam Pupovac dođe na čelo stranke’

Izvor :

net.hr

Komentari

comments