Tajni angažman trgovca oružjem | ZVONKO ZUBAK: ‘Kako sam pomogao Živom zidu’

TAJNI ANGAŽMAN TRGOVCA ORUŽJEM Nacional otkriva detalje iskaza Hrvoja Runtića u Uskoku, a trgovac oružjem Zvonko Zubak otkriva zašto je i kada kontaktirao Živi zid

Hrvoje Runtić, supredsjednik Živog zida i jedan od njegovih osmero saborskih zastupnika, koji je do ponedjeljka kasno poslijepodne davao iskaz Uskoku o spornim aktivnostima u Živom zidu, kao jednog od mogućih netransparentnih financijera te stranke spomenuo je Nacionalu izvjesnog gospodina Z. Više izvora bliskih Živom zidu ispričalo je za Nacional da se iza zagonetnog gospodina Z. krije trgovac oružjem Zvonko Zubak te da je on više mjeseci u kontaktu s vodstvom Živog zida. Zubak je za Nacional potvrdio da je kontaktirao vodstvo te stranke. Demantira je da im je financijski pomagao.

Runtić je u nedjeljnom izdanju Jutarnjeg lista ispričao da je pukim slučajem vidio kako je pod okriljem noći u stožer Živog zida stizao neprijavljeni donatorski novac u žutim kovertama od donatora koji nisu bili prijavljeni na službenim popisima. “Da me neutraliziraju, poslali su mi profesora Ivana Lovrinovića i PR-ovca iz njihove stranke Promijenimo Hrvatsku koji se predstavio kao Nikša, da mi održe predavanje o važnosti treće opcije koju ne bih smio ugroziti. Nikša mi je dao ponudu koja se valjda ne odbija: ‘Na kraju kampanje dobit ćeš 100.000 kuna nagrade, a do tada petsto eura tjedno da imaš za troškove.’ Lovrinović me uvjeravao: ‘Uzmi, zadovoljan čovjek bolje radi.’ A kad je vidio da se na krivog namjerio, promijenio je ton: ‘Ovo je politika, svašta se ljudima može dogoditi’, izjavio je Runtić za Jutarnji list. Runtić nije za taj list htio otkriti čije su to koverte s novcem bile i kod koga je novac završio, nego je to u ponedjeljak detaljno ispričao Uskoku. Nacional je uspio doznati što je, među ostalim, Runtić ondje govorio.

Runtić je više puta od Ivana Vilibora Sinčića, Vladimire Palfi i Ivana Pernara čuo da spominju izvjesnog “gospodina Z”. I sam je čuo priču da Zubak financira Živi zid, ali ništa mu nije službeno potvrđeno niti je on evidentiran kao službeni donator. Nije odbacio mogućnost da bi “gospodin Z” mogao biti upravo Zubak te da bi sporna žuta koverta koju je slučajno vidio i potom otkrio javnosti proteklog tjedna, mogla potjecati upravo od njega.

Vidi još:  BRANIMIR BUNJAC: ODRICANJE PROČIŠĆAVA DUŠU

Izvor :

Nacional

Komentari

comments