Teroristički napadi u Šri Lanki: Više od 150 mrtvih, preko 400 ranjenih

NAJMANJE 156 osoba je poginulo, a više od 400 je ranjeno u Šri Lanki u više eksplozija na nekoliko lokacija, uključujući crkve i hotele s pet zvjezdica u glavnome gradu, javlja AFP pozivajući se na policiju.

Eksplozije su prijavljene na nekoliko lokacija u Colombu i izvan njega, prema policijskim podacima. Napadnute su četiri katoličke crkve u kojima se slavio Uskrs i tri hotela s pet zvjezdica u centru Colomba. Eksplozije su se dogodile gotovo istodobno.

IZ MINUTE U MINUTU

10:05 Broj mrtvih porastao je na 156, javlja AFP pozivajući se na policiju. Među ubijenima je i 35 stranaca.

AFP news agency

@AFP

Sri Lanka death toll rises to at least 137; 45 in Colombo, where three hotels and a church are hit; 67 in a church in Negombo north of capital; 25 at a church in Batticaloa, in the east; no immediate claims of responsibility http://u.afp.com/JxcM 

Prikaži sliku na Twitteru

AFP news agency

@AFP

Toll in Sri Lanka blasts rises to 156, including 35 foreigners: police pic.twitter.com/WUMt3qtLItPrikaži sliku na Twitteru
Broj osoba koje o tome govore: 326

9:53 Fotografije i snimke s lica mjesta netom nakon eksplozija pokazuju razmjere napada. Pogledajte ih ovdje.

9:35 U eksploziji je pogođen i restoran u prizemlju luksuznog hotela Cinnamon Grand, potvrdili su iz tog hotelskog lanca.

Cinnamon Hotels@CinnamonHotels

It is with deep regret that we wish to inform that an explosion occurred in a restaurant located on the ground floor of the @CinnamonGrandC earlier today.

Broj osoba koje o tome govore: 49

9:32 U tijeku je sastanak premijera Šri Lanke s čelnicima kopnene vojske, mornarice i zračnih snaga. Izjava se očekuje uskoro.

Harsha de Silva

@HarshadeSilvaMP

NO blast at Town Hall. Social media quoting @adaderana is not true. I don’t think they have issued any such alert. People PLEASE be responsible in social media postings.

Harsha de Silva

@HarshadeSilvaMP

Heads of Army, Navy, Airforce and IG along with Sec/Def, Sec/For Affairs meeting with @RWijewardene along with a few of us Ministers at MOD. All necessary emergency steps taken by Gov of . Soon official statement will be issued. pic.twitter.com/WkVQdcA5bT

Prikaži sliku na Twitteru
Broj osoba koje o tome govore: 180

9:31 “Sve mjere su poduzete kako bi se osigurao mir”, rekao je ministar Šri Lanke Harsha de Silva. Apelirao je na ljude da ne spekuliraju o krivcu za napad.

9:25 SItuacija je pod kontrolom u nacionalnoj bolnici Šri Lanke, javlja novinarka Marianne David na Twitteru. Javlja kako nema nestašice krvi, lijekova ili osoblja.

9:20 Otkazane su popodnevne uskršnje mise u Colombu.

9:17 Ravnatelj nacionalne bolnice u Colombu rekao je da su u toj bolnici tijela 45 poginulih, uključujući devetero stranaca. Rekao je da je tamo i veliki broj ozlijeđenih.

9:13 Vlada zatvara škole na dva dana. Škole neće raditi sutra i prekosutra.

9:09 Radilo se o planiranom, koordiniranom napadu, javlja reporter BBC-ja s mjesta događaja.

9:05 Povećane su sigurnosne mjere u zračnim lukama diljem zemlje, uključujući i onu glavnu.

9:02 Reuters javlja da lokalna policija i bolnice raspolažu brojem od 138 mrtvih i više od 400 ozlijeđenih u terorističkom napadu na crkve i hotele u Šri Lanki.

8:51 Svjedok je za BBC ispričao kako je utrčao u crkvu kad je čuo eksploziju i kako je vidio tijela na tlu crkve.

“Čuli smo eksplozije oko 8:45. Ljudi su istrčali, vikali su da su ostali mrtvi. Ušli smo u crkvu i vidjeli tijela”, ispričao je muškarac za BBC.

8:48 Kako raste broj mrtvih, nacionalna služba za transfuziju krvi objavila je apel javnosti da se donira krv.

Azzam Ameen

@AzzamAmeen

Important : National Blood Transfusion Service requests general public to donate blood due to increase in demand following this mornings multiple explosions

Broj osoba koje o tome govore: 530

8:46 Broj mrtvih je porastao na najmanje 100, a ranjenih na najmanje 400, javlja Reuters.

8:39 Premijer Šri Lanke sazvao je izvanredni sastanak zbog napada. Na Twitteru je objavio poziv na smirenost.

Ranil Wickremesinghe

@RW_UNP

I strongly condemn the cowardly attacks on our people today. I call upon all Sri Lankans during this tragic time to remain united and strong. Please avoid propagating unverified reports and speculation. The government is taking immediate steps to contain this situation.

Broj osoba koje o tome govore: 976

8:37 Crkva svetog Sebastiana, sjeverno od Colomba, objavila je apel na svojoj Facebook stranici s fotografijama uništenja. “Molimo dođite i pomozite ako su vaši članovi obitelji ovdje”, napisali su.

8:35 BBC zasad javlja o više od 50 mrtvih, a AFP javlja da je poginulo najmanje 52 ljudi.

8:25 Predsjednik Šri Lanke Maithripala Sirisena pozvao je na mir. Uvjerava da su sve službe na terenu kako bi se spriječili daljnji napadi.

8:20 Napadnute su četiri crkve diljem zemlje, uključujući povijesno važnu crkvu svetog Antona u Colombu. Tri hotela u središtu Colomba su također napadnuta.

Jedna od pogođenih crkava, crkva sv. Sebastiana u Negombu, sjeverno od Colomba, objavila je fotografije razaranja unutar crkve na svojoj Facebook stranici na kojoj se vidi krv na klupama i podu te zatražila pomoć javnosti.

Za eksplozije još nitko nije preuzeo odgovornost.

Izvor :

index

Komentari

comments