Tisuće građana i državni vrh u Koloni sjećanja u Vukovaru

Vukovar obilježava 26 godina od pada u ruke srpskog agresora nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade u kojoj su poginula 1624 hrvatska branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

TIJEK DOGAĐAJA U VUKOVARU PRATIMO UŽIVO

16:00 Ulicama Vukovara u Koloni sjećanja kojom je obilježenja 26. obljetnica stradanja toga grada u Domovinskom ratu, prošlo je oko 64.000 domoljuba iz svih krajeva Hrvatske, potvrdile su gradske vlasti.

15:40 NA vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održana je misa za poginule i nestale branitelje i civile Vukovara na kojoj je požeški biskup Antun Škvorčević pred okupljenim mnoštvom izrazio nadu da će Katolička crkva u Hrvatskoj i Srpska pravoslavna crkva naći način zajednički se zauzimati oko toga da Isus Krist u nama razori zlo i podjele.

14:50 Na vukovarskom Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata održana je misa za poginule i nestale branitelje i civile Vukovara na kojoj je požeški biskup Antun Škvorčević pred okupljenim mnoštvom izrazio nadu da će Katolička crkava u Hrvatskoj i Srpska pravoslavna crkva naći načina zajednički se zauzimati oko toga da Isus Krist u nama razori zlo i podjele.

13:30 Državna i druga izaslanstva položila su vijence i zapalila svijeće podno spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru čime su odali počast žrtvi toga grada u Domovinskom ratu i obilježili 26. obljetnicu stradanja grada heroja.

U spomen na branitelje i civile stradale u agresiji JNA i paravojnih postrojbi na Vukovar 1991. godine, zajednčki vijenac položili su i svijeće zapalili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i Vlade Andrej Plenković.

Počast stradalima polaganjem vijenca i paljenjem svijeće odala su i izaslanstva vukovarskih branitelja te grada Vukovara, a potom su vijence položila i svijeće zapalila i druga brojna izaslanstva među kojima i grada Zagreba na čelu s gradonačelnikom Milanom Bandićem te brojnih drugih hrvatskih gradova, županija te braniteljskih i stradalničkih udruga.

12:25 Kako javljaju naši reporteri u Koloni sjećanja se mogu čuti i povici “Za dom spremni”.

Pratila je sudbinu Vukovara kroz sve ove godine u različitim pozicijama. 1991. kao novinarka ste osobno svjedočili onome što se događalo.

“Tada sam bila novinarka HR-a i bila sam članica kriznog programa, programa koji je išao cijeli dan, gdje se iz minute u minutu pratilo sve što se događala. Kao prijateljica Siniše Glavaševića mogu svjedočiti o njegovim nadljuskim naporima, ali i njegovih kolegica i kolega, koji su se za Vukovar branili jednako kao i branitelji s puškom u ruci. To je bilo jedno slavno vrijeme, kada smo svi znali biti zajedno”, rekla je Kosor koja je progovorila i o Vukovaru kakav je danas.

11:30 Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je u izjavi novinarima na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. kako se ključ opstanka Vukovara nalazi u investicijama i otvaranju radnih mjesta, dodavši da gradska vlast čini sve što može u suradnji s Vladom kako bi grad Vukovar postao zanimljiv investitorima.

“Činimo sve što možemo u suradnji s Vladom kako bi grad Vukovar postao zanimljiv investitorima jer ključ opstanka na ovim prostorima su radna mjesta”, rekao je Penava.

dan sjećanja, vukovarIzvor: Davor Javorovic/PIXSELL

11:25Obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Vukova 1991. i 26. obljetnice stradanja u Domovinskom ratu, nazočan je i predsjednik SDP-a Davor Bernardić koji je ocijenio kako će u koloni sjećanja Vukovarom danas proći jednak broj ljudi koliki je prošle godini napustio Hrvatsku.

11:20 Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je u subotu iz Vukovara kako su pred Vladom, Vukovarsko-srijemskom županijom i gradom Vukovarom brojni projekti koje treba realizirati kako bi svima bilo bolje.

“Raduje me ovo zajedništvo koje je i danas, 26 godina od Domovinskog rata, prisutno u Vukovaru”, rekao je Medved i pozvao građane na optimizam jer je, kaže, u hrvatskom društvu previše depresije i podjela.

11:00 “Danas obilježavamo jedan od najtežih dana u hrvatskoj povijesti koji je, međutim, i dan kada smo se dodatno povezali i ojačali, izjavio je u subotu u Vukovaru, u povodu Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković uoči početka komemorativnog programa u dvorištu vukovarske bolnice.

“Vukovar je simbol hrvatskog stradanja, ali i zajedništva i jedinstva hrvatskog naroda”, istaknuo je Jandroković.Autor teksta: Hina

Vidi još:  (VIDEO) JA SAM UPLAKANI DJEČAK S VELEPROMETA: ‘Moja majka je morala gledati kako me tuku… I danas pijem tablete’

Izvor :

n1info

Komentari

comments