TKO ĆE IM VIŠE REĆI DOSTA: Talijani ponovo svojataju cijelu istočnu obalu Jadrana

Ma što je previše, previše je. Iz Italije stiže nova provokacija na račun Hrvatske (točnije naše obale i otoka), a službeni Zagreb ni da zucne. Naime, povodom talijanskog Dana republike tršćanski gradski vijećnik Lorenzo Giorgi je na Facebooku objavio fotomontažu na kojoj se vidi silueta Italije na talijanskoj zastavi, s tim da se granice Italije protežu na istočnu obalu Jadrana zahvaćajući Istru, Kvarner i Dalmaciju pa sve do Boke kotorske u Crnoj Gori.

Giorgio je uz to napisao “Naša Italija”, dok u izvornoj objavi “Movimento irredentista Italiano” uz tu kartu piše: “Ništa se ne može smatrati gotovim dok se ne završi pravdom”. Tom se parolom aludira na težnju talijanskih iredentista da Istra i Dalmacija jednoga dana budu dio Italije, onako kako ih je ustaški vođa Ante Pavelić Rimskim ugovorima iz 1941. prepustio fašističkoj Italiji.

Podsjećamo, u veljači ove godine sličan incident je izazvao  predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani koji je na komemoraciji žrtvama fojbi u Bazovici uskliknuo “Živjela talijanska Istra, živjela talijanska Dalmacija.”

Oboje spomenutih talijanskih iredentista članovi su stranke Forza Italia kontroverznog Silvija Berlusconija.

Sada je na potezu hrvatska diplomacija, ali poznavajući njihovu “hrabrost” sve će se pospremiti “pod tepih” da ne bi, jel, dizali tenzije prema susjedima koji nam ionako konstantno kradu ribu i podmeću klipove gdje stignu. Tako da će sve najvjerojatnije sve završiti uz neku Giorgijevu prozirnu i neuvjerljivu ispriku kakvu je svojedobno dao Tajani. A možda ga nazove, kao svojedobno Tajanija, naš neustrašivi premijer pa mu odlučno poruči da “uz dužno poštovanje i ponizne isprike ne može to tako”. Ili nešto u tom stilu.

Uglavnom, kontaktirali smo glasnogovorništvo hrvatskog MVEP-a, koje inače na svojim stranicama uopće nema navedeno tko je famozni glasnogovornik/ca, a oni su nas uz malo prespajanja linija uputili da pošaljemo službeni upit. Na naše pitanje kada bi mogli dobiti konkretan odgovor nisu nam bili u stanju precizirati.

Pa eto tekst objavljujemo uz željno iščekivanje odgovora koji će nadamo se stići prije nego talijanski iredentisti izvedu neku novu akrobaciju. Naprimjer počinju svojatati Gorski kotar, Liku…

Autor:Dražen Krajcar
863610cookie-checkTKO ĆE IM VIŠE REĆI DOSTA: Talijani ponovo svojataju cijelu istočnu obalu Jadrana
Izvor :

dnevno

Komentari

comments