Tko je Gabrijela Žalac, HDZ-ova bezveznjakuša koju se Plenković boji maknuti

MINISTRICA Gabrijela Žalac trebala je biti lice novog HDZ-a, koji stvara trenutni stranački predsjednik i premijer Andrej Plenković, sastavljenog od mladih štrebera lojalnih lideru i s patinom europske respektabilnosti. Danas je Žalac lice koje je sinonim za trenutno najveći skandal Plenkovićeve vlade, podsjećanje da HDZ mijenja predsjednike, ali kriminalnu ćud nikad. 

Ministrica Žalac je u rodnim Vinkovcima autom udarila 10-godišnju djevojčicu, pritom vozeći bez valjane vozačke dozvole. U većini članica Europske unije to bi podrazumijevalo da je ministrica Žalac još jučer podnijela ostavku na mjesto u vladi, ali ne u Hrvatskoj i ne kada je riječ o HDZ-u. Odjednom europski mainstream koji Plenković želi jačati nije tako važan, odjednom se odbija koncept političke odgovornosti. Bez obzira na sve to, Plenković je odlučio da neće prihvatiti ponuđenu i prethodno pritiskom javnosti iznuđenu ostavku ministrice Žalac jer smatra da ona dobro radi svoj posao, a počinjeni propusti nisu razlog za smjenu.

Politički oštećena roba

Unatoč tome, ako je suditi po reakciji medija i javnosti na društvenim mrežama, ministrica Žalac je politički oštećena roba, njoj su ljudi ovo zapamtili i to će je pratiti kao tamna mrlja kroz cijelu karijeru ako bude inzistirala na svom ostanku u vladi. Ambiciozna ekonomistica iz Vinkovaca, majka četvero djece i srednjerangirana stručnjakinja za EU fondove, koja je po Plenkovićevom mišljenju bila političarka dugog daha za obnovljeni HDZ, postala je najveći trenutni politički uteg vladajuće stranke.

Stoga je red da se prisjetimo kako je uopće Gabrijela Žalac postala čelna osoba Ministarstva za regionalni razvoj i europske fondove o kojoj se do neki dan šuškao i kao o nositeljici liste HDZ-a za izbore za Europski parlament.

Iz vinkovačke obitelji HDZ-ovaca

Gabrijela Ivanković rođena je u Vinkovcima 1979. godine, u obitelji niže srednje klase – majka joj je bila ekonomistica, a otac željeznički radnik. Obitelj joj se početkom 1990-ih učlanila u HDZ i svoju sudbinu ispreplela sa strankom koju je osnovao Franjo Tuđman. Majka Vinka Ivanković je postala stečajna upraviteljica i kasnije predsjednica HGK za Slavoniju, a mlada Gabrijela je, nakon što je diplomirala ekonomiju 2002., došla raditi u Vukovarsko-srijemsku županiju. Ministrica Žalac je ekonomiju u Osijeku diplomirala na temi “Slučaj Županjske banke”, a bila se jednim od najdužih stečajnih postupaka ikada vođenih u istočnoj Hrvatskoj, koji je vodila njena majka.

Žalac se inače vjenčala pred kraj gimnazije te je paralelno s fakultetom rodila i troje djece i, kako se čini, u sretnom je braku.

Zaposlila se u Vukovarsko-srijemskoj županiji nakon fakulteta

Žalac je 2005. postala stručna savjetnica HDZ-ovog župana Bože Galića, da bi dvije godine kasnije postala članica HDZ-a i ubrzo je postavljena na poziciju pomoćnice pročelnice županijskog Upravnog odjela za međunarodnu suradnju, a 2010. postala je pročelnica.

Mlada ekonomistica je očito htjela više od pozicije u slavonskom HDZ-u te se nastavila educirati o svemu što ima veze s EU-om. 2006. godine Žalac je postala certificirani trener Osnova EU-a i PCM-a koji se provodi u programu vlade Kraljevine Danske i Središnjeg državnog ureda za upravu i jačanje kapaciteta “Train the trainers”, a 2007. godine odlazi na stručno usavršavanje u Bruxelles koje je organizirao Ured hrvatskih regija. Žalac je zapravo pokazala kako unutar državne uprave, premrežene HDZ-ovim kadrovima, funkcionira karijerno napredovanje i što je potrebno za unapređenje.

Plenkoviću je nedostajalo žena među ministrima

Po planu se nastavio meteorski uzlet “probitačne Vinkovčanke”, kako su je opisali u vladi sklonim medijima, te je Žalac imenovana direktoricom Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast d.o.o., da bi s te pozicije nakon izbora 2016. došla do ministarske u Plenkovićevoj vladi, kojemu je nedostajalo žena u ministarskom sastavu.

To je značajno popravilo i financije obitelji Žalac, s obzirom na to da je u ekonomskom smislu ministrica primarni hranitelj. Prema podacima iz svoje imovinske kartice, na novoj dužnosti ministrice u Zagrebu Žalac zarađuje 18.145 kuna, što je značajno više od 3.065 kuna koliko njen suprug zaradi u automehaničarskom obrtu.

Supružnici Žalac otplaćuju 120 tisuća eura kredita, odnosno mjesečno približno 6 tisuća kuna. Oba kredita su podignuli u Splitskoj banci, a kamatne stope se kreću oko 5 posto.

Imovinska kartica ministrice Žalac

Vlasnici su i kuće s okućnicom u Vinkovcima, stana u Zagrebu, poslovnog objekta u Vinkovcima i jednog voćnjaka. Kuću od 550 kvadrata procijenili su na 800.000 kuna, naslijeđeni 85-kvadratni stan vrijedi 1,2 milijuna kuna, više od tisuću kvadrata poslovnog objekta vrijedi 750.000 kuna, gotovo deseterostruko više nego voćnjak u Mrzovićima slične površine. Sve nekretnine, osim stana u Zagrebu, su uknjižene na njenog supruga. Njen suprug vlasnik je i Mercedesa C180 iz 1995. godine te Automehaničarskog obrta Žaki u Vinkovcima.

Kao ministrica u vladi, Žalac se pokazala bezrezervno lojalnom Plenkoviću te je u svakoj neugodnoj situaciji postupala u korist aktualnog šefa, a protiv nekih od “svetinja” koje su važne baš njenom glasačkom tijelu. Tako je i podržala ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Bespogovorno lojalna Plenkoviću

Žalac je čak ušla i u sukob s Markom Perkovićem Thompsonom, ikonom hrvatske desnice. Komentirajući prosvjed o ratnim zločinima koji je u Vukovaru najavio organizirati gradonačelnik Ivan Penava, Žalac je, kao mlada HDZ-ova nada iz Slavonije, rekla: “Penava je doveden u situaciju u kojoj je zapravo na neki način izmanipuliran kako bi ovaj prosvjed bio, ne kako on kaže apolitičan, nego političan, usmjeren protiv ove vlade, usmjeren protiv rušenja HDZ-ove vlade i mislim da to nije dobro.”

Obrušila se i direktno na Thompsona: “Meni osobno je najgore od svega u toj cijeloj priči što se predviđa da pjeva naš pjevač Thompson koristeći žrtvu Vukovara u to ime. To je nešto na što sam zaista iznenađena.” Iz Thompsonovog menadžmenta su joj  preko Facebooka odgovorili da se ponaša kao “srpska baba vračara”, a napali su je i neki desničarski mediji.

U saboru se obračunavala s Mostom, naročito joj je na piku bio Miro Bulj. “Vi i zastupnik Pranjić ste meni jako simpatični i slatki u vašim majicama, ali možda bi bilo bolje da vas Zagora nije rodila, to što ste sve izgovorili i kojom demagogijom se bavite, ne vjerujem da će zbog toga ljudima tamo biti bolje”, poručila je sa saborske govornice ministrica Bulju i Anti Pranjiću, dvojici mostovaca odjevenih u majice s natpisom “Zagora me rodila!” pa je dobila uputu predsjedavajućeg Milijana Brkića (HDZ) da se na taj način ne obraća zastupnicima. Uzvratila je i predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović nakon jedne od njenih žaoka upućenih u pravcu Plenkovićeve vlade.

U medijima se stalno tematizira i ministričin stil odijevanja te ju se implicitno proziva zbog prekomjerne tjelesne težine koju Žalac odbija skrivati u naborima platna, već preferira često razotkrivajuće kostime koji ističu njenu rubensovsku figuru.

Vizija za Slavoniju

Što se tiče njenog vođenja ministarstva i uspjeha s europskim fondovima, Žalac se pokazala dovoljno kompetentnom da sustav nastavi svojim zadanim pravcem, ali ne i za neke značajne reforme. Ipak, u Plenkovićevoj vladi, u kojoj se ističu Nada Murganić i Milan Kujundžić, može se učiniti da ministrica Žalac pripada među one sposobnije.

U Slavoniji često nastupa kao povjerenica Zagreba za ovaj dio Hrvatske. Na svečanoj sjednici Županijske skupštine u Osijeku Žalac je prošle godine kazala kako “vlada spremno odgovara na sve izazove pa i pokušaje destabilizacije vlade i državnih institucija i spremna je konkretnim, mjerljivim, vidljivim rezultatima odgovoriti na politikantske interese onih kojima opće dobro i rješavanje poteškoća sugrađana uopće nije od interesa”. “Na pesimizam, isprazni populizam i demagogiju odgovaramo nastavkom provedbe strukturnih reformi, jačanjem gospodarstva, povećanjem zaposlenosti i plaća, odgovornim vođenjem javnih financija, zalaganjem za poboljšanje života naših sugrađana, posebice najugroženijih i umirovljenika te otvaranjem perspektive mladima”, rekla je Žalac u pozi odgovorne državnice.

“Treba širiti optimizam”

“Treba širiti optimizam, a ne pesimizam”, istaknula je ministrica Žalac kao krilaticu te zato neumorno hvali i svoj ministarski rad u vezi s povlačenjem novca iz europskih fondova, iako smo i dalje pri dnu europskih lista po iskoristivosti europskog novca. Zato ministrica zna da treba imati prijatelje u medijima pa je slijedom raspisanog javnog natječaja prije par godina angažirala novinsku kuću Večernji list za PR posao osmišljavanja kampanje njenog ministarstva vrijedan 3,7 milijuna kuna.

Riječ je o natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za “Usluge  organizacije i realizacije promotivne kampanje o EU fondovima – Regionalni dani EU fondova”. Na natječaj su se javile dvije tvrtke specijalizirane za PR i novinska kuća Večernji list, a Žalac je izabrala utjecajni dnevni list.

Skandal u vezi Kuće Velebita

U promociji se ministrica zaigrala i prilikom otvaranja 30 milijuna kuna vrijedne “Kuće Velebita”, posjetiteljskog centra u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit.

Iz izlaganja ministrice dalo se zaključiti da je velebni projekt isključivo financiran iz europskih fondova i da 30 milijuna bespovratnih kuna iz EU-a predstavlja “pozitivan i pokazni primjer korištenja EU fondova”. No taj projekt upravo je sušta suprotnost dobrog primjera.

Naime, gradnju centra financirao je Europski fond za regionalni razvoj u okviru Operativnoga programa Regionalna konkurentnost 2007. – 2013. No kako Centar nije bio otvoren do konca rujna 2016., kada je istekao rok za korištenje EU sredstava, postojala je opasnost da EU zatraži povrat do tada uloženih 18 milijuna kuna te da Centar na koncu ostane neizgrađen. Ruku spasa pružila je vlada koja je početkom ove godine donijela odluku o uplati državnih 12,4 milijuna kuna za izgradnju, odnosno dovršetak Centra.

Lupetanje o Agrokoru

Ministrica se nije pokazala pretjerano artikuliranom ni upućenom u vezi s Agrokorom, ključnom ekonomsko-političkom operacijom Plenkovićeve vlade, koju je vodila potpredsjednica Martina Dalić.

Žalac je 2017., u tjednima pred krah Agrokora, davala ovakve nesuvisle izjave: “Ja mislim da tu ništa neće krenuti po zlu. Ja mislim da je to više nekakav medijski prostor sad u tom kontekstu. Ipak je to velika tvrtka, koja jako dobro razmišlja o svemu onome što joj dolazi i u konačnici, u kontekstu udjela, mislim da nije problem zato što će Agrokor u svakom slučaju ostati većinski vlasnik, tako da ne vidim tu nikakav problem, ja osobno u ovom trenutku. Mislim da tu neće biti nikakvih velikih problema, ali svjesni smo toga da je Agrokor veliki nositelj, prije svega broja zaposlenih, i nekakve politike razvoja i poljoprivrede i prerađivačke industrije. Mislim da je jako važno da to bude stabilno na neki način.”

Natječaj “najbrži prst”

U svom se resoru okliznula na jednom bizarnom natječaju kojim je EU novac dodijeljen onima koji su najbrže kliknuli i pritom imali najbržu internetsku vezu. Žalac je izjavila da se više neće objavljivati natječaji po principu najbržeg prsta te da je ona protiv takvih natječaja, ali da je to natječaj Ministarstva gospodarstva.

“Nisam za takve natječaje, ali Ministarstvo gospodarstva je htjelo da tako natječaj izgleda. Ministarstvo gospodarstva je tako odlučilo jer nemaju dovoljno kapaciteta da se prijave obrađuju po kvaliteti”, izjavila je Žalac i dodala da će zabraniti da se natječaji održavaju na takav način. No naglasila je da je toga bilo i ranije. Rekla je da razumije kritike poduzetnika, ali da će svi na kraju biti zadovoljni jer će se povećati alokacija.

Žalac je istovremeno tvrdila da suludi natječaj nije nezakonit. “Nije bilo nezakonitosti. Oni koji su klikali u isto vrijeme, oni na svom kompjutoru vide jedno vrijeme, a na serveru se vidi drugo. Ne može server odlučivati o tome kome idu sredstva. Povećat ćemo alokaciju, riješit ćemo, novac će biti od EU fondova. Razgovarat ćemo o svemu”, poručila je ministrica.

Podsjetimo, brojni poduzetnici su se žalili jer je natječaj vrijedan čak 53 milijuna kuna trajao samo 35 sekundi, a prijave su prihvaćane po redoslijedu zaprimanja, a ne kvaliteti projekta. Više se poduzetnika požalilo da su kliknuli točno u 11:00:00, kada je u utorak bio zakazano otvaranje natječaja, no izbacivalo im je poruku da natječaj još nije otvoren, a onda im je prijava zaprimljena s nekoliko desetaka sekundi zakašnjenja. Naravno, ostali su bez EU novca.

Država dijeli novac po principu “tko prvi, njegova djevojka”

Prva reakcija ministrice bila je mnogo bahatija.

“Svi se imaju pravo žaliti i žale se. Po redoslijedu pristizanja se zaprimaju prijave, tko prvi, njegova djevojka, takav natječaj je uobičajen i u Europskoj komisiji”, kazala je tada ministrica Gabrijela Žalac.

Na kraju je natječaj poništen, osmišljeni su drugačiji kriteriji od “tko prvi, njegova djevojka” i povećan je iznos novca koji se dijelio. “Prilikom programiranja za sektor poduzetništva, nije istraženo tržište na adekvatan način, što pokazuje premali iznos alokacije namijenjen isključivo poduzetnicima. Ova Vlada svjesna je tog problema, te je već pokrenula izmjene operativnog programa, kojima će omogućiti puno veća sredstva poduzetnicima te na taj način učiniti hrvatsko gospodarstvo konkurentnijim”, stoji u priopćenju Ministarstva u kojem se priznaje pogreška.

O razvoju Slavonije

Žalac se pozicionirala kao Plenkovićeva izaslanica za Slavoniju, a u javnosti naročito voli govoriti o vladinim planovima za ovu regiju.

“Zanima me razvoj Slavonije i na tome radimo moj tim i ja. Uz potporu premijera te drugih ministra koji su uključeni u Savjet za Slavoniju radimo na prosperitetu gospodarstva da podignemo istok Hrvatske. Sutra dolazi EU povjerenica za regionalnu urbanu politiku u Vukovar, imamo u petak Savjet za Slavoniju na koji dolaze i predstavnici Svjetske banke i na to se moramo koncentrirati. Koncentrirati na rast, razvoj, podizanje BDP-a da nam ljudi ostanu živjeti u Slavoniji. Ova tema trenutačno, uz dužno poštovanje, treba procesuirati počinitelje ratnih zločina i to je ključna tema. Novci iz EU fondova dostupni su kako bi naši mladi vidjeli da se tamo nešto događa, da onda tamo i ostanu i zasnuju obitelji – to je moj fokus”, izjavila je jednom prilikom Žalac.

Na sjednici Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u Pakracu Žalac se pohvalila da su od ciljanih 18,75 milijardi kuna iz europskih strukturnih investicijskih fondova s rokom provedbe do 2023. ugovoreni projekti u vrijednosti od 8,5 milijardi kuna iz četiri operativna programa. “To je zaista impozantna brojka i dobar rezultat”, ustvrdila je Žalac.

Kritika iz Europske komisije

Izvijestila je i da je u operativni program Konkurentnost i kohezija prijavljeno 840 projekata vrijednih 4,5 milijardi kuna, dok je za operativni program Učinkoviti ljudski potencijali prijavljeno 256 projekata u vrijednosti 667,5 milijuna kuna. Žalac je istaknula i da je za program ruralnog razvoja prijavljeno 1228 projekata u vrijednosti 3,1 milijardu kuna, a za operativni program koji se odnosi na pomorstvo i ribarstvo prijavljeno je osam projekata vrijednih 28,3 milijuna kuna. Također, u operativni program za hranu prijavljeno je 14 projekata u vrijednosti od 157,6 milijuna kuna, navela je.

Ocijenivši kako su “napravili velik posao”, Žalac je naglasila kako je pred njima još veći posao u provedbi ugovorenih projekata.

No baš to bi mogao biti u Hrvatskoj veliki problem jer je, prema izvještaju Europske komisije, u sklopu zimskog paketa europskog semestra “spor napredak u reformi zdravstvenog sustava, tvrtki u državnom vlasništvu i implementaciji projekata koje financira EU”. Drugim riječima, Europska komisija upozorava da hrvatske vlasti – unatoč hvalisanju ugovorenim europskim projektima u čemu prednjači nadležna resorna ministrica Gabrijela Žalac – nisu u stanju dogovorene projekte i ostvariti.

Plenković je podržava unatoč svemu

Premijer Plenković se očito ne slaže te je i danas pred novinarima žestoko branio ministricu i odbio prihvatiti njenu ostavku. “Spremna je prestati biti ministrica. To je moralan potez. Ali ja sam razmišljao o tome od subote. Ovo što se dogodilo, to je nešto što se moglo dogoditi i nekome drugome”, rekao je Plenković dodavši da to nije razlog da napusti vladu. “To što ona nije produžila vozačku, ne treba značiti da je drugi ne moraju produžiti. Ona je propust priznala, platila je prekršajnu kaznu”, rekla je Plenković.

“Smirite loptu. Ona ostaje ministrica u mojoj vladi”, rekao je Plenković. “To nije razlog za ostavku. Ja je ne prihvaćam.”

I tako je premijer dobio još jednu osobu u vladi koja je, objektivno gledajući, uteg to istoj vladi te je na svojoj poziciji isključivo jer se Plenković smilovao. Ipak, teško je povjerovati da će Gabrijela Žalac nakon svega ipak izrasti u političarku za koju bi ljudi na izborima glasali.

Izvor :

index

Komentari

comments