Točno u podne u Zagrebu: Prosvjed protiv mirovinske reforme

PREDSJEDNICI triju sindikalnih središnjica, Mladen Novosel, Krešimir Sever i Vilim Ribić, najavili su za danas točno u podne, na Europskom trgu prosvjed protiv predložene mirovinske reforme kojom se predviđa produljenje životne dobi za odlazak u punu starosnu mirovinu na 67 godina i dodatna penalizacija prijevremenog umirovljenja od čak 20,4 posto za pet godina ranijeg odlaska u mirovinu.

Predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel najavio je da će usuglašena stajališta triju središnjica uputiti ministru rada i mirovinskog sustava Marku Paviću.Ovisno o njegovoj reakciji odlučit ćemo o daljnjim akcijama, rekao je Novosel i poručio kako to neće biti sindikalni prosvjed, nego poziv građanima da podignu svoj glas.

“Mirovinska reforma vodi u rad do smrti”

Ocijenio je kako je sadašnje stanje mirovinskog sustava rezultat promašenih politika prethodnih vlada. Europska komisija sustavno Hrvatsku, od ulaska u Europsku uniju, gura u reformu na takav način, stvarajući osjećaj beznađa kako bi potaknula hrvatske građane na iseljavanje i dobila kvalitetnu radnu snagu za potrebe Njemačke ili Irske.

I predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić očekuje da će građani prepoznati važnost teme, između svađa o “ustašama, partizanima i Thompsonu”. Eventualni neuspjeh prosvjeda bio bi neuspjeh svih nas, ustvrdio je, jer je prijedlog mirovinske reforme “politička, socijalna i društvena perverzija koja vodi u rad do smrti”.

Vlada prihvaća zahtjeve Bruxellesa i ne suprotstavlja se ekonomskoj politici koja nas očito guši i ne omogućava nam veći gospodarski rast. Problem mirovinskog sustava generira velik broj umirovljenika koji primaju mirovine po posebnim propisima, kao i onih iz veteranske populacije, smatra Ribić.

“Ministrov prijedlog nije ozbiljan”

Upitan o kompromisnom rješenju koje je ponudio Pavić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever ocijenio je kako se to ne može smatrati ozbiljnim prijedlogom, a što građani misle o takvoj vladinoj politici pokazuju krajnje negativni rezultati ispitivanja javnog mnijenja.

Sever ističe kako treba uzeti u obzir da je životni vijek hrvatskih građana niži od prosjeka Europske unije, kao i po broju godina zdravog života nakon umirovljenja. Hrvatska treba Europskoj komisiji i Svjetskoj banci jasno reći da nije spremna za produljenje radnog vijeka. U protivnom najavio je građanski neposluh i raspisivanje referenduma.

Sindikati traže da se umjesto skraćivanja prijelaznih razdoblja vrati dob za starosnu mirovinu na 65 godina, jedino su pod tim uvjetom spremni razgovarati o eventualnom skraćivanju prijelaznog razdoblja. Upozoravaju kako je Hrvatska prva među tranzicijskim zemljama krenula u produljenje dobi za odlazak u starosnu mirovinu, kako bi se dodvorila Europskoj komisiji.

 

Izvor :

index

Komentari

comments