TODORIĆ ZABRINUT ZA HRVATSKU Neće nam valjda vojska morati uvoditi red u funkcioniranje sustava?

“STVARNO je ključno pitanje zbog čega u ovom trenutku Knighthead dalje inzistira na garancijama? Očito želi oteti sve što vrijedi u Agrokoru. Naime, 50 posto kredita odmah je vraćeno pa nije bilo nikakve potrebe za dodatnim garancijama, a osim toga Tisak nikada ranije nije davao garancije Agrokoru”, piše Ivica Todorić u svojoj najnovijoj objavi na blogu naglašavajući kako se u Agrokoru u posljednje vrijeme rade skandalozne stvari. Todorić tvrdi da premijer Andrej Plenković sada mora odgovoriti na ključno pitanje: 

“Zbog čega je onda prije nekoliko dana izdana garancija Tiska d.d. Madison trustu iz Hong Konga za roll up kredit?” pita Todorić šefa hrvatske vlade kojem nije jasno što se događa u njegovoj bivšoj tvrtki s obzirom na to da premijer Plenković, potpredsjednica vlade Martina Dalić, izvanredni povjerenik Ante Ramljak, Knighthead i AlixPartners uvjeravaju javnost da nagodba ide u dobrom smjeru i da će uskoro biti uspješno okončana.

Ako je već tako, pita se Todorić, zašto Knighthead i dalje inzistira na garancijama?

Todorić podsjeća da je izvanredni povjerenik Ante Ramljak u ime Agrokora zaključio ugovor s Knightheadom na milijardu i 60 milijuna eura kredita. Prilikom transakcije plaćanja protivno svrsi roll-up kredita Agrokor je kupio bondove i odmah vratio 530 milijuna eura Knightheadu. Roll-up kredit je bio osiguran garancijama najvrjednijih Agrokorovih tvrtki i to upisom založnog prava na Madison Pacific ltd. trust u Hong Kongu.

Todorić zaključuje da je 50 posto kredita odmah vraćeno pa nije bilo nikakve potrebe za dodatnim garancijama, a osim toga Tisak nikada ranije nije davao garancije Agrokoru.

“Da bi Nadzorni odbor donio odluku o garanciji, grupa Agrokor je morala isplatiti sve stare dugove Batu da bi on glasao za garanciju, a radilo se o iznosu od 15 milijuna eura. Pogodovanje jednom vjerovniku nauštrb ostalih vjerovnika je kazneno djelo”, zaključuje Todorić.

Isto tako, naglašava Todorić, niti jedan valjani ugovor koji je podloga za nagodbu izvanredna uprava nije do sada prezentirala, osim Sažetka plana održivosti za Agrokor, dokumenta koji se zapravo bavi likvidacijom Agrokora.

“Ovo sve ukazuje da izvanredna uprava vodi proces u smjeru da se nagodba niti ne dogodi. Znajući da se nagodba neće dogoditi, Knighthead u međuvremenu nastoji pribaviti svu vrijednu imovinu Agrokora koja mu je još dostupna”, smatra Todorić, dodajući da s obzirom na to da o svim tim transakcijama i procesima u Agrokoru i oko Agrokora ovisi sudbina stotina tisuća građana i veliki dio ekonomije, a s time se dovodi u pitanje nacionalna sigurnost i normalno funkcioniranje država, znači da je stanje krajnje alarmantno.

Todorić se pita je li premijer Plenković samo “lutak na koncu Škegre i Knightheada”, a zabrinuto se pita i hoće li na kraju vojska morati uvoditi red u funkcioniranje sustava?

“Kada bi u Agrokor konačno došla bilo kakva kontrola, utvrdila bi da je izvanredna uprava leglo kriminala”, zaključuje na kraju Todorić.

Vidi još:  TODORIĆA ZEZAJU ZATVORENICI U REMETINCU: ‘Zdravoljupci sad su tu, za energiju i akciju’

Izvor :

index

Komentari

comments