Tolušić prijavio da livada vrijedi 115.000 kuna, prodao ju je za 450.000

VEČERAŠNJE Provjereno otkriva da kvadratura Tolušićeve kuće nije jedina prešućena stvar u ministrovoj imovinskoj kartici.
Naime, atraktivno zemljište u građevinskoj zoni, odnosno livada od 446 metara kvadratnih u Privlaci kod Zadra, udaljena 300 metara od mora, jedno je vrijeme u imovinskoj kartici ministra Tolušića bila prijavljena kao zemljište u vrijednosti od 115 tisuća kuna. On tvrdi da ju je prodao za 450 tisuća kuna.

Višestruko veće cijene ostalih zemljišta

Nije jasno zašto je vrijednost parcele prijavljena na samo 115 000 kuna kada su cijene okolnih zemljišta višestruko veće.

U imovinskoj kartici piše da je livada donedavno bila u vlasništvu ministrove supruge. Sad je to zemljište prodano, a ugovor je ovjeren u ožujku ove godine, iako je iz imovinske kartice nestalo u listopadu prošle godine. Ekipa “Provjerenog” pokušala je doznati koliko su na prodaji zaradili Tolušići jer ni to ne piše u kartici. Također, ostalo je nejasno kako je zemlja nestala iz kartice nekoliko mjeseci prije nego što je kod javnog bilježnika ovjeren ugovor o kupoprodaji.

Livada se prvi put u imovinskoj kartici pojavljuje u srpnju 2017., kada se promijenio i ministrov bračni status.

Livadu veličine 446 kvadratnih metara, na 300 metara od mora u građevinskoj zoni, procijenio je u kartici na 115 tisuća kuna. U povijesnom prikazu iz baze zemljišnih podataka za česticu 4032/8, livadu u katastarskoj općini Privlaka, jasno stoji kako je vlasnica bila Ana Held, Tolušićeva supruga, javlja “Provjereno”.

Ugovor o kupoprodaji nekretnine ovjeren je kod zagrebačkog javnog bilježnika 11. ožujka 2019. Dakle, gotovo šest mjeseci nakon što je parcela uklonjena iz imovinske kartice.

Zemlju prodao za 4 puta veću cijenu od vlastite procjene

Novinari “Provjerenog” upitali su Tolušića zašto je vlasništvo uknjiženo mjesecima kasnije, a on je kratko rekao da je iz imovinske kartice sve ispisano kada je trebalo.

Naknadno se pisano očitovao na niz pitanja vezanih za parcelu. Tvrdi kako je prodana u svibnju 2018. godine. Ipak, u njegovoj imovinskoj kartici iz srpnja te iste godine, nekretnina je i dalje upisana. Iz kartice ju je uklonio tek nekoliko mjeseci kasnije.

Zanimljiva je procjena približne tržišne vrijednosti navedene parcele. U dva navrata u imovinskim karticama iznos koji Tolušić upisuje je 115 tisuća kuna. Na pitanje novinara za koliko je parcela prodana, ministar odgovara da je riječ o 60 tisuća eura, odnosno otprilike 450 tisuća kuna, dakle gotovo četiri puta više od procjene.

Tolušić kaže kako je procjenu vršio prema tadašnjoj cijeni sličnih parcela na tom području. Prema toj logici, tržišne cijene su u manje od godinu dana skočile 400 posto.

Izvor :

index

Komentari

comments

Vidi još:  ŠPIC PAPAK NAS SMATRA BLESAVIMA?