TRGOVKINJA SVE SNIMILA: Poslušajte što sve rade radnicima u Kauflandu!

“Svatko neka napravi barem malu neku sitnicu i stvari će krenuti na bolje”, ističe naša čitateljica, ogorčena radnica jedne poslovnice Kauflanda u Hrvatskoj.

Indirektne prijetnje i uvrede, udaranje šakom o stol, a sve to tijekom monologa na sastanku radnika Kauflanda i njihova voditelja, dok se glas nijednog radnika ne čuje ni u djeliću sekunde. Sveopća potlačenost radnika ovog trgovačkog lanca nije prvi put isplivala na površinu. Mnogi su se već žalili, no nitko nije imao hrabrosti učiniti ovo što je učinila jedna od radnica Kauflanda koja se javila redakciji dnevno.hr-a. Njezino pismo, kao i audiosnimku sastanka s voditeljem, prenosimo u cijelosti:Dugogodišnja sam radnica Kauflanda i moram priznati da je došlo do toga da mi je pun kufer više takvog i života i rada.

Svjesna sam da se svašta događa i po drugim trgovačkim lancima i firmama, a to me još dodatno ljuti jer je samo prilog činjenici da smo mi Hrvati postali totalno inertan narod i mislimo da bi netko drugi trebao rješavati naše probleme, a mi samo čekamo i kukamo međusobno, s najčešćom izrekom: „ a što mi tu možemo..?“

Postali smo predmetom sprdnje raznoraznih kapitalista koji nad nama iskušavaju razne modele rukovođenja, u svrhu svoje sulude pomame za što većim profitom, a bez bojazni da će nas zakon zaštititi pred njima.

Konkretno kod nas u Kauflandu u trgovinama, skoro svakodnevno smo izloženi u prostorima skladišta kolektivnim sastancima na kojima nas se uglavnom vrijeđa, omalovažava, prijeti, deru se na nas i na bilo koji drugi način pokušavaju utjerati strah jer smatraju da ćemo tako bolje i brže raditi.

Na pozicije Voditelja trgovine sve više zapošljavaju nabrijane balavce od 20 i nešto godina koji izvršavaju svaku njihovu naredbu (to me podsjeća na Afriku, gdje otimaju djecu, daju im oružje u ruke i oni postaju najnemilosrdnije ubojice).

Dogodi se da se nađe pojedinac koji se pobuni protiv takvog represijskog sistema i psihološkog zlostavljanja, i odmah ga stave na crnu listu, pokušavaju ga ocrniti kao lošeg radnika, predstaviti ga kao da nije timski igrač, staviti ga pod povečalo i samo tražiti razlog da ga se riješi iz firme…

I takvi uvijek lete iz firme, na bilo koji način, i ne može i pomoći ni sindikat, ni zakon, ni nitko drugi.

Iako se svi slažemo da to više nema veze s zdravim razumom, i da to sve skupa jako negativno utječe na naš poslovan i privatan život, mi Hrvati smo valjda takav mentalitet i ne možemo se dogovoriti da zajedno nastupamo protiv takvog ponašanja jer uvijek ima netko neki izgovor ili želi napredovati, ili ima kredite, netko se boji kako će prehraniti djecu… i nitko si ne može priuštiti otkaz.

Pitam se dokle će to tako, i kako se riješiti te pošasti u Hrvatskoj, da se nad nama radnicima u ime krize svaka budala može iživljavati, psihički nas zlostavljati, a istovremeno gomilati milijune na računima.

Istina, može se postaviti pitanje zašto tamo radim ako mi je tako loše?

Ali isto se tako može postavit pitanje, zašto dopustiti Nijemacu da radi preko svojih kolaboranata što želi s našim osnovnim ljudskim pravima, a mi bi u svojoj državi trebali podvučena repa bježati iz takvih firmi?

Evo samo jedan primjer nadobudnog rukovodioca koji nam je trenutno voditelj u poslovnici Kaufland kako indirektno prijeti.Iako te snimke ne možemo zakonski iskoristiti, nadam se da će se ljudi sve više ohrabriti i početi snimati takvo suludo ponašanje od strane rukovoditelja, i objavljivati, možda to počne barem malo popravljati situaciju.

Svatko neka napravi barem malu neku sitnicu i stvari će krenuti na bolje.

Audiosnimku sastanka s voditeljem čiji su podatci poznati redakciji poslušajte ovdje:

Izvor: dnevno.hr

Komentari

comments