Tri četvrtine poslodavaca isplatit će povećane prigodne nagrade: Jeste li među njima?

Gotovo tri četvrtine poslodavaca isplatit će povećane prigodne nagrade na temelju novoga pravilnika o neoporezivim primicima koji bi trebao stupiti na snagu 1. prosinca, izvijestila je u utorak Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) na svojim internetskim stranicama.

Novim se pravilnikom iznos neoporezivih primitaka povećava s 2500 na 7500 kuna. HUP je tijekom protekloga tjedna prikupio podatke od 200 tvrtki o temi povećanja neoporezivog dijela primitaka za prigodne nagrade, koji pokazuju da će 74 posto poslodavaca povećati iznos prigodne nagrade radnicima za ovu godinu, kaže se u HUP-ovoj objavi. S obzirom na to da je dio tvrtki financijske planove za tekuću godinu definirao godinu prije, 26 posto poslodavaca navelo je da neće biti u prilici isplatiti veće iznose godišnjih nagrada od planiranih, nego će to učiniti u iznosu određenom u poslovnom planu tvrtke, kažu u HUP-u.

“Ovakvi potezi Vlade dobrodošli su u poslovnoj zajednici. Iako mjera ne pridonosi većem smanjenju troškova, podaci govore u prilog tome da je većina poslodavaca itekako spremna iskoristiti mogućnost nagrađivanja svojih zaposlenika. Stoga želimo potaknuti i podržati Vladu u svim prijedlozima koji će ići u smjeru snažnijeg rasterećenja poslovanja”, izjavio je glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

Ministar financija Zdravko Marić zadovoljan je što je nova mjera naišla na plodno tlo u realnom sektoru, kazavši u utorak da je riječ o trajnoj mjeri. “Razmatrali smo različite mogućnosti kako dodatno stimulirati i dati nekakav doprinos i sa strane porezne politike poslodavcima da povećaju plaće i u konačnici da zaposlenici i građani dobiju više novca. Pronašli smo upravo taj način i ideja koju ćemo realizirati ovaj tjedan zapravo je kroz pravilnik povećati taj dio neoporezivih godišnjih primitaka s 2500 na 7500 kuna”, izjavio je Marić odgovarajući na pitanja novinara u Saboru.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments