TRUMP RAZBIJA EU Bruxelles napadnut na svim frontama, nacionalne države spremaju pobunu

Nakon što je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila da se volja naroda na referendumu mora poštivati, očito je da je preko trilateralne veze izvršila pritisak na Ustavni sud – čime je premijeru Plenkoviću i nalogodavcima iz Bruxellesa značajno oslabljena mogućnost stopiranja referenduma o novom izbornom sustavu.

Nezapamćeni udar na ‘Status Quo’

SAD suptilno koristi sve moguće diplomatske veze unutar država članica. Time postepeno ojačava integritet i suverenitet nacionalnih država, a sekundarno narušava sveprisutni utjecaj Bruxellesa na državnu politiku vlastitih članica. Dok je Obama na Europsku uniju gledao kao na veliku cjelinu, Trump od početka lobira za drugačiji vid administrativnog ustroja na europskom kontinentu – prvo je podržao Brexit, zatim je izjavio kako mu ne bi smetalo da se EU s vremenom raspadne, a sada otvoreno pregovara s pojedinim državama članicama zaobilazeći Bruxelles. Mnogi analitičari kao dokaz njegovog pritiska vide nedavna politička događanja u Španjolskoj i Italiji. Prvo je španjolski socijalistički premijer odstupio zbog korupcije, a zatim je talijanski predsjednik neočekivano promijenio odluku, kao i pobjednička koalicija – čime su stvorili nenadani kompromis.

Za razlog kristalizacije situacije navodi se upravo diplomatska mreža iz Washingtona koja je poput posrednika olabavila obje strane, a europske instance nisu uspjele privremeno suspendirati demokraciju na Apeninima. Iako se na prvu taj ishod čini dobrim za sve strane, on zapravo ukazuje na do sada neviđenu slabost europskih centara moći. S tim da je nova talijanska Vlada sve samo ne garancija nesmetanog prakticiranja sile Europske Komisije. Trump se odlučio na već uvriježenu taktiku – žestoko rušenje ‘Statusa Quo’ koristi da bi eksplicitno vidio što protivnička strana doista želi, a udarom na više fronti otvara mogućnost prisilnog kompromisa. Naime, Bruxelles si više jednostavno ne smije priuštiti nove nestabilnosti – naročito ako ih se više odvija paralelno.

Trump slabi Bruxelles iznutra i izvana

A daleko značajniji problem uvedene su carine na uvoz čelika i aluminija iz EU u SAD od 25%, odnosno 10%. Bruxelles je morao odgovoriti – reakcija je bila povećanje carina na svu silu proizvoda, od voća, povrća, odjeće, alkohola, stakla, papira… Tako će američki proizvodi u EU zabilježiti znatno poskupljenje. Trumpova administracija vješto je odigrala na ovu kartu, navodeći kako je od početka najavljivao ovaj potez, a EU je cijelo vrijeme ‘glumila prakticiranje slobodnog tržišta’ da bi na kraju objeručke kao svojevrsni revolt licemjerno prihvatila ‘mrski državni intervencionizam’. Te argumente koriste i svi euroskeptični pokreti koji iz dana u dan jačaju, a EU pritisnuta sa svih strana više nema snage boriti se na uobičajen način – pokušaj rušenja izabrane talijanske većine samo je dodatni dokaz rastuće nesigurnosti.

Trump već najavljuje dodatne carine ako EU ustraje u svom potezu, a špekulira se kako će prva na udaru biti autoindustrija. S tim da bi sudeći po do sada korištenoj taktici Trump mogao dodatno oslabiti Bruxelles tako što će pojedinim državama članicama ponuditi ukidanje tih istih carina. Nešto slično već dogovara s Poljskom s kojom sklapa suradnju mimo instanci EU-a i NATO-a – riječ je o stalnim vojnim bazama s postavljenim vojnim osobljem. Kritičari navode da Trump djeluje kao destabilizirajući faktor za geopolitičke i međunarodne trgovinske odnose i sporazume koji su upravo iz ovih razloga i potpisivani. Teško je dokučiti koji će mu biti konačni cilj no jedno je sigurno – svi dosadašnji potezi znak su želje za jačanjem američke autonomije, naročito unutar vlastitih granica. Te rušenje Europske unije koja mu je očito prekrupna interesna grupacija za dogovor.

Komentari

comments