TRUMP ZAZIVA MULTIPOLARNI SVIJET? Uvrede na račun EU i NATO-a više nisu samo obična retorika

Da američki predsjednik koristi u najmanju ruku nekonvencionalne javne nastupe kao pregovaračku taktiku, odavno je poznato.

No u posljednjih par dana dodatno je intenzivirao već ionako žestoku retoriku prema EU i NATO-u, i to usred krize s cijenama nafte i trgovinskog rata s Kinom. Iako je dojam takav da SAD-u doista ne trebaju novi neprijatelji, Trumpa takva rezoniranja očito previše ne zanimaju.

NATO urušava ionako krhke odnose s članicama EU

“NATO je loš kao NAFTA” riječi su koje su snažno odzvonile u diplomatskim krugovima. Nakon 33. godine službe otkaz je tako dao Jim Melville, veleposlanik u Estoniji. I kako stvari stoje, samo je pokrenuo lavinu. Trump je vjerojatno i u pravu kada navodi da Njemačka, Španjolska i Francuska ‘parazitiraju’ u savezu i koriste isključivo njegove pozitivne strane dok odgovornost tempirano izbjegavaju. SAD je u sličnom položaju u gotovo svim velikim sporazumima – politika u kojoj su desetljećima glumili zaštitnika i ‘velikog brata’ državama supotpisnicama nije politika koja ga zanima. Posvetio se ispunjavanju svoje kampanje sa sloganom ‘America First’ i postavlja se kao odvjetnik najvećeg globalnog tržišta – samim time ima itekako dobre i zdrave temelje za promjene.

Tako ne slijedi utanačeni ‘Status Quo’ koji bi Zapad gotovo linearno pogurao ka onome što su nekoć zvali ‘Novim svjetskim poretkom’ već stvara vlastiti poredak, onaj u kojem će interesi eksplicitno postati superioran čimbenik, ne i uobičajena gluma dežurnog moralista ili policajca na koju su Amerikanci naviknuli. I Trump ima potporu u svojim granicama, a to je jedino što se računa. Uvođenje uvoznih tarifa i carina, agresivna prodaja oružja, pritisak na cijenu nafte, promjena politike prema Sjevernoj Koreji, zaoštravanje odnosa s Iranom – to su samo geopolitička preslagivanja. No tu su definitivno i odbacivanje TTIP-a, želja za zaključkom NAFTA-e, te autoritativno rješavanje imigrantske krize. U toj šarolikoj lepezi čini se da su EU i NATO samo nove ‘kolateralne žrtve’.

Trumpov suverenizam posljedično stvara multipolarni svijet

“EU samo iskorištava SAD, loša je kao Kina – samo manja” druga je izjava koju Trump ciljano ponavlja par proteklih dana. “Samo prošle godine smo s njima imali deficit od 151 milijarde dolara u trgovini. S tim da nisu ispoštovali ni minimum obaveza u NATO-u pa tako trošimo i bogatstvo da bismo štitili EU prostor”. S Kinom je pak taj deficit i tri puta veći. SAD je tako od društva proizvođača postao puka konzumeristička ispostava koju i vlastite korporacije koriste za ostvarivanje profita. “Mi ne možemo prodavati naše automobile, oni prodaju Mercedes. Pogledajte samo što su učinili našim farmerima? Ne žele ni te proizvode… No još štite svoje subvencijama? A mi svoje ne štitimo zbog slobodnog tržišta” ljutito će američki predsjednik, a kritičari takvu taktiku smatraju ‘prozirnim lobiranjem za američku vojnu industriju’.

No čak i da to jest u pitanju, lobiranje je sasvim legitimno. Ono što je daleko problematičnije je stav EU prema Trumpovim opetovanim priželjkivanjima za njezinim raspadom i paralelnim pregovorima s pojedinim državama članicama. EU se dovela uza zid – em zbog odbijanja priznavanja Lisabonskog sporazuma kao EU ustava, em zbog unificirane unutarnje politike koju narod više ne smatra mjerodavnom. SAD tako udara na svim frontima i samo čeka na prvi znak blefa ili straha. Zatim još pojača pritisak. To će s jedne strane stvoriti suverenistički SAD kojem je vlastiti narod ispred eksploatacija i ratova na drugim teritorijima. No s druge strane, Trump rušeći uobičajene paradigme ostavlja prostor za formiranjem Duginovog multipolarnog svijeta. A sudeći po dosadašnjoj taktici, Trump ne bi imao ništa protiv, sve dok su američki interesi na primarnoj poziciji…

542710cookie-checkTRUMP ZAZIVA MULTIPOLARNI SVIJET? Uvrede na račun EU i NATO-a više nisu samo obična retorika
Izvor :

dnevno

Komentari

comments