U NARODU VRIJE! Na ulicama Zagreba uskoro stotine tisuća ljudi, sprema se ‘megaprosvjed’ protiv poreza na nekretnine!

Prosvjed protiv uvođenja poreza na nekretnine, na kojemu je sudjelovalo nekoliko stotina prosvjednika, održan je sinoć na riječkom Korzu.

Prosvjednici su se uz povike Dosta je pljačke! okupili ispred Hotela Kontinental noseći transparente s porukama Ne porezu na nekretnine!, Jalova Vlado, raju cijediš, tajkune štediš!, Ne odgoda, nego nikada!, Porez je rupa bez dna, Ružan kao porez te Siromah plaća, bogati se goste.

Organizator prosvjeda je Martino Kovačić iz Rijeke, koji je naglasio da osobno nema nikakve veze s politikom te da iza prosvjeda ne stoji politička potpora ili politička stranka, već samo građani koji žele promjene.

Samo nekoliko dana prije  na osječkom pješačkom mostu oko 300 građana je pozvalo Vladu RH da potpuno odustane od uvođenja toga poreza. Uz zviždaljke i transparente “Dom je nepovrediv”, “Ne odgoda, nego nikada”, “Andrej zašto??”, “Porez – rupa bez dna”, građani su uzvikival “Dosta je” i “Ne damo domove”. Predsjednik stranke “Biraj bolje” i osječki građski vijećnik Kristijan Šimičić rekao je kako od Vlade traže porezno rasterećenje, odnosno da ne uvodi nikakve nove poreze, jer je Hrvatska jedna od porezno najopterećenijih, a ujedno i najsiromašnijih država članica EU.

Sve ovo samo su dijelovi nezadovoljstva koje buja u narodu a koje bi svoj epilog moglo dobiti na nikad masovnijem prosvjedu koji će po svemu sudeći biti održan na jesen u Zagrebu.

Naime, sve je više udruga građana, političkih stranaka ali i poznatijih javnih osoba koje otvoreno osuđuju novi namet; Udruga poreznih obveznika Lipa, poduzetnik Hamed Bangoura, ekonomist Ljubo Jurčić, gotovo sve opozicijske ali i izvanparlamentarne stranke  s lijevog i desnog političkog spektra poput Slobodne Hrvatske, HSP-a 1861 i sl.

Izgleda da je stranaka Živi zid otišla najdalje u organiziranju otpora novom porezu. Za jesen pripremaju referendum protiv tog nameta a ujedno od svojih članova i simpatizera traže da se izjasne i o prosvjedu protiv poreza na nekretnine. Ukoliko odgovor bude pozitivan, Zagreb bi mogao doživjeti  prosvjed kakav do sada još nije viđen. Jer ne treba zaboraviti da prema javno dostupnim podacima čak 92,1 posto Hrvata posjeduje vlastiti stan ili nekretninu a dobar dio njih ih još uvijek ‘krvavo’ otplaćuje bankama.

“Od poreza će stradati i poljoprivrednici na sjeveru Hrvatske”

 

– Porez na nekretnine je neopravdani porez i nemoguće ga je pošteno uvesti jer zemljišne knjige nisu riješene. Oni su nas, gradonačelnike i načelnike ostavili u poziciji da nas ljudi napadaju i pitaju zašto uvodite porez kada je on odgođeni, a u biti nije odgođeni jer je zakon na snazi i do dok se to ne promijeni, on stupa na snagu 1.1.2018 godine, komentirao je danas šef HSS-a Krešo Beljak na varaždinskom Špancirfestu gdje ga je ugostio župan Radimir Čačić.
Ove se teme dotaknuo i Čačić rekavši kako je on bio protiv takvog poreza jer je razina poreznog opterećenja kojeg podnose hrvatski građani bitno veća od europskog prosjeka.


– Dok ne dođe do rasta BDP-a i ukupnog smanjena poreznog opterećenja onda se o tome može razgovarati. Prva pretpostavka za porez na nekretnine je sređivanje knjiga jer u jednom neredu stradava primarno kontinent i sjever Hrvatske,  rekao je Čačić i objasnio kako se tu primarno dešava udar na poljoprivredne objekte što nije problem za jadranske gradove.

Vidi još:  NASTAVNCI, MEDICINARI… IDU U ŠTRAJK? ‘Situacija u kojoj radimo je neizdrživa, a sad su nas još i ponizili’

Izvor :

pouzdano

Komentari

comments