Headline News

U stečaj nakon dogovorenog posla vrijednog 1,1 milijardu eura!

Prije četiri godine Pučišća na Braču, malo misto, okupirala je interventna policija koju su na radnike Jadrankamena iz Zagreba poslali Zoran Milanović i Ranko Ostojić. Time je konačno slomljen otpor radnika koji su hranili šestotinjak obitelji U noći na 3. svibnja 2012. godine u Pučišća na otoku Braču stigla je jaka policijska formacija od 103 […]

image_pdfimage_print

Prije četiri godine Pučišća na Braču, malo misto, okupirala je interventna policija koju su na radnike Jadrankamena iz Zagreba poslali Zoran Milanović i Ranko Ostojić. Time je konačno slomljen otpor radnika koji su hranili šestotinjak obitelji

U noći na 3. svibnja 2012. godine u Pučišća na otoku Braču stigla je jaka policijska formacija od 103 interventna policajca sa 17 terenaca i ostalih vozila da bi spriječila radnički i građanski neposluh i pobunu koju su potaknulo zaposlenici bračkog Jadrankamena kako bi pokušali spasiti tvrtku od stečaja i likvidacije. Naime, radnici Jadrankamena fizički su onemogućili ulazak stečajnom upravitelja Ivi Bučanu, za kojeg se otkrilo da stečaj provodi s nakanom likvidacije tvrtke, a ne kako bi ju se spasilo i očuvalo. To je ujedno bio jedinstveni slučaj u povijesti hrvatske socijaldemokracije da tadašnja stranka na vlasti, na čelu sa esdepeovcem Zoranom Milanovićem, uz pomoć policije guši radnički neposluh, koji je bio organiziran samo da bi se sačuvala tvrtka. Pripadnici interventne policije, naoružani dugim cijevima, tri su dana pod okupacijom držali Pučišća, a za to vrijeme privedeni su radnici Jadrankamena koji su pružali otpor i izražavali negodovanje i neposluh, i stečajnom upravitelju tom intervencijom omogućen je ulazak na radno mjesto u Jadrankamen. Nedugo nakon toga on je smijenjen s mjesta stečajnog upravitelja, a na njegovu poziciju postavljena je, prema mišljenju sindikata Jadrankamena, jednako štetna stečajna upraviteljica Anči Bašić.

Još jedna žrtva pretvorbe

Početak uništavanja Jadrankamena, kao i većine ostalih tvrtki, datira iz razdoblja pretvorbe i privatizacije. U postupku pretvorbe tvrtka je procijenjena na 21 milijun njemačkih maraka, a osnovna djelatnost bila joj je prerada i obrada kamena, mramora i granita, ugradba kamena, mramora i granita na domaćem tržištu, izvođenje građevinskih radova, montaža građevinske i tehničke opreme uz druge srodne djelatnosti. U trenutku pretvorbe na računu tvrtke bilo je više od dva milijuna DEM.

Kamenolom iz Pučišća postao je svjetski poznat po tome što se njegov kamen koristio za izgradnju Bijele kuće u Washingtonu. Od bijelog bračkog mramora kroz povijest građena su prestižna djela svjetske arhitekture: Dioklecijanova palača u Splitu, Parlament i Novi dvor u Beču, Parlament u Budimpešti, Namjesnička palača u Trstu i mnoga druga zdanja. Vješta marketinška agencija ili PR stručnjak mogli su samo na brendu Jadrankamena, a temeljem ovih spomenika kulture koji su sagrađeni kamenom s Brača, postići cijenu od 50-ak milijuna dolara. Umjesto toga, sada stečajni lešinari čekaju kada će u kamenolomu odjeknuti posljednji udarac čekića, da bi mogli razgrabiti tvrtku i sve ono što je ostalo od nje.

Vidi još:  NOVI PODACI SVJEDOČE O ZAPANJUJUĆIM RAZMJERIMA ISELJAVANJA, DRAMA I U ZAGREBU

Nakon pretvorbe uslijedila je privatizacija, u kojoj se pojavljuje ozloglašeni bivši sportaš i partner u tenisu pokojnog predsjednika FranjeTuđmana – Bruno Orešar. Orešar, na temelju kredita s političkim preporukama i jamstvima uzima kredit od milijun maraka od nekadašnje Hrvatske gospodarske banke. Naravno, bez hipoteka i osiguranja, te ulazi u otkup upisanih ali i neotplaćenih dionica od malih dioničara Jadrankamena. Pakete od 13.000 DEM upisanih dionica Orešar je plaćao po 3.000 DEM i tako je stekao oko 29% tvrtke. Većinsko vlasništvo Tuđmanov partner stekao je zahvaljujući pomoći Mirovinskog fonda koji mu „iznajmljuje“ 60.000 dionica Jadrankamena. Kao većinski vlasnih formira svoj Nadzorni odbor u Jadrankamenu u koji ulaze njego otac, sestra i rođak, te nakon toga Orešar počinje s financijskim uništavanjem tvrtke. Uskoro počinje kreditno opterećivati tvrtku koja je jamstvo za kredite, a Orešar s odobrenim kreditima počinje graditi apartmansko naselje u Novom Vinodolskom. Financijski ga prati Hypo Alpa Adria banka, dok ju nije pogodila financijska afera, a tada kredite od HAAB-a kupuje Erste banka.

Nenadmašni Orešar

Osim kredita koje je Orešar koristio za sebe, koristeći Jadrankamen kao kolateralu, odlučio je da i cijela tvrtka radi za njega. Koristio je kompletnu infrastrukturu kamenoloma kako bi se za njega proizvodio i pripremao kamen kao građevinski materijal za njegove vile, pri čemu mu je isporučeno robe u iznosu većem od 70 milijuna kuna, koju nije platio. Točnije, fakturirano je svega 13 milijuna, a plaćeno je ne više od 9 milijuna kuna.

Ovakvo iscrpljivanje Jadrankamena nije moglo proći bez posljedica po samu tvrtku, ali se poslovanje u otežanim financijskim uvjetima nastavlja. Kao moguće rješenje uskoro se u Jadrankamenu pojavljuje menadžer Vedran Vilović na preporuku Zvonimira Radića iz Dalmacijacementa, osobe koja je stvorila Nadana Vidoševića i lansirala ga u političko-kriminalne vode. Vilović pod izgovorom restrukturiranja planira konačno „pokopati“ Jadrankamen. Započinje s otpuštanjem radnika i daljnjim financijskim opterećenjima tvrtke. Od preostalih 200-tinjak radnika, cilj je zadržati svega 40-tak, poslije čega bi se ugasila tvrtka, a kao potencijalni kupci spremo čekaju ruski investitori koji planiraju tu sagraditi hotele, apartmane, odmarališta…

Vidi još:  Hrvatskoj fali sezonskih radnika, traži se pomoć iz Srbije: "Rekli su nam da će nas sve zaposliti"

Konačnu riječ ima stečajna mafija

Kako bi se definitivno uništio Jadrankamen, posegnulo se za najučinkovitijom metodom – pokretanjem programiranog stečajnog postupka. Prema riječima predsjednika Nezavisnog sindikata radnika Jadrankamena Tončija Drpića, Vedran Vilović u dogovoru s vlasnikom Splitsko-dalmatinske banke Juroslavom Buljubašićem inicira stečaj, tako što je Banka više od šest mjeseci držala račun Jadrankamena u blokadi. Na temelju te blokade ispunili su se uvjeti za stečaj, bez obzira na apsurd za koji je teško povjerovati da postoji u poslovnom svijetu. Naime, samo pet mjeseci prije pokretanja stečaja Jadrankamen je, u studenome 2011. godine, potpisao petogodišnji ekskluzivni ugovor za isporuku milijun kubičnih metara kamena u vrijednosti od milijardu i sto milijuna eura! Potpisnici ugovora bili su Jadrankamen i jedna egipatska tvrtka koja je planirala graditi manji turistički gradić u blizini Tivta u Crnoj Gori.

Stečaj Jadrankamena pokrenut je 29. ožujka 2012. godine, a za stečajnog upravitelja Trgovački sud u Splitu postavlja spomenutog Ivu Bučana, koji provodi plan gašenja Jadrankamena. Nakon incidenta s radnicima, sindikatom i policijom, Bučan odlazi iz Jadrankamena, a na mjesto stečajne upraviteljice dolazi Anči Bašić, osoba koje prema mišljenju sindikata Jadrankamena, nikako to ne bi smjela biti, zbog sukoba interesa. Anči Bašić je postala stečajnom upraviteljicom iako je u bliskom srodstvu s vjerovnikom stečajnog dužnika.

Što se tiče Odbora vjerovnika, može se reći da tu ništa nije prepušteno slučaju, za što se pobrinuo stečajni sudac Paško Bačić koji je u Odbor imenovao predstavnika radnika bez dogovora i konzultacija s radnicima. Taj predstavnik radnika bivši je smijenjeni član Nadzornog odbora tvrtke zbog malverzacija kojima je oštetio Jadrankamen za milijunske iznose. Zbog toga su ga radnici čak dva puta kazneno prijavljivali. U Odboru vjerovnika je i predstavnik malih dobavljača koji je u stvarnosti desna ruka Bruna Orešara i provodi njegove interese.

Posebno zanimljiva osoba, kao dio stečajne mafije, je odvjetnica koja je navodno zastupala interese radnika Jadrankamena na Trgovačkom sudu. Bila je to Katja Jajaš iz Rijeke. Kasnije su radnici otkrili da je ona prijateljica Gordana Širole, koji pak je blizak prijatelj s „ocem hrvatskih stečajeva“ Slavkom Linićem. Da nešto nije u redu s tom odvjetnicom radnici su počeli sumnjati nakon što je Katja u Split doletjela iz Rijeke privatnim zrakoplovom. U vođenju stečajnog postupka nagovarala je radnike da potpišu otkaze i napuste tvrtku, tvrdeći da je to najbolje za njih. Nakon toga radnicima i sindikatu bilo je više nego jasno da njihova odvjetnica radi za drugu stranu.

Vidi još:  Nestala bista Ive Lole Ribara sa spomenika u centru Zagreba

Iz svega ovoga više je nego očito da se stečaj Jadrankamena provodi programirano s ciljem njegovog uništenja kako bi se Orešar riješio obveza, a Rusi bi dobili atraktivan prostor, uz pomoć načelnika Općine Pučišća – Kaštelana, koji isto tako nije sklon da Jadrankamen opstane i nastavi s radom.

Nalaz Državne revizije

Državna revizija utvrdila je brojne nepravilnosti u postupku privatizacije i nije dala pozitivno mišljenja vezano uz cijelu aferu oko Jadrankamena. Najveći propusti učinjeni su u dijelu kada je Orešar raspolagao i upravljao tvrtkom na temelju upisanih a neplaćenih dionica, a isto tako kreditno je opterećivao tvrtku, a nijedna kuna nije završila u Jadrankamenu od tih kredita.

Tom analogijom, Jadrankamen je zapravo stvarni vlasnik objekata i nekretnina koje je Orešar sagradio Jadrankamenovim novcem, a prema tome tvrtka ne može biti prezadužena jer ima pokriće za svoje obveze.

U ovom slučaju očita je umreženost stečajne mafije koja povezuje stečajne upravitelje, nominalnog vlasnika Jadrankamena – Orešara – i Trgovački sud u Splitu koji im maksimalno pogoduje. I u ovom slučaju Trgovački sud ne zanima kako je tvrtka došla u stečaj, tko je za to odgovoran i tko bi zbog toga trebao kazneno odgovarati. Trgovački sud ne zanima, jer ne želi znati, nalaz Državne revizije jer bi se tada otkrilo da se vodi pogrešan postupak. Umjesto stečaja trebalo bi pokrenuti kazneni postupak, a Jadrankamenu bi trebalo omogućiti nesmetan rad.

Zbog svega ovoga, Nezavisni sindikat Jadrankamena pokrenuo je brojne sudske postupke protiv onih koji žele uništiti tvrtku, najavljene su odlučne akcije i pritisak na Trgovački sud u Splitu kako bi se prekinuo nepotrebni stečaj nad tvrtkom, izbacilo nevlasnike i nastavilo s proizvodnjom koja ima perspektivno tržište i budućnost. Sindikat i radnici odlučili su ići do kraja, bez obzira na korumpirano sudstvo i lokalnu vlast.

Share Button
Izvor :

Dnevno.hr

Komentari

comments

You may also like

By 

Cookies nam pomažu pri pružanju usluga. Korištenjem naših usluga, prihvaćate naše korištenje cookies-a. Vidi više

Cookies Kolačići (COOKIES) Kako bi ova web stranica radila ispravno te da bismo bili u stanju vršiti daljnja unaprjeđenja stranice u svrhu poboljšavanja Vašega iskustva pregledavanja, ova stranica mora na Vaše računalo spremiti malenu količinu informacija (cookies) . Preko 90 % svih web stranica koristi ovu praksu, no prema odredbama Europske unije od 25. ožujka 2011. obvezni smo prije spremanja kolačića zatražiti vaš pristanak. Korištenjem web stranice pristajete na uporabu kolačića. Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, no neke njezine mogućnosti neće Vam biti dostupne. Što je kolačić? Kolačić je informacija spremljena na Vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju Vaše postavke, postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene Vašim potrebama. Kolačići mogu spremati širok raspon informacija uključujući osobne informacije (kao što je Vaše ime ili adresa e-pošte). Ipak, ova informacija može biti spremljena jedino ako Vi to omogućite – web stranice ne mogu dobiti pristup informacijama koji im niste dali i ne mogu pristupiti drugim datotekama na Vašem računalu. Zadane aktivnosti spremanja i slanja kolačića Vama nisu vidljive. Ipak, možete promjeniti postavke internetskog preglednika tako da možete sami birati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili odbiti, da pobrišete spremljene kolačiće automatski pri zatvaranju internetskog preglednika i slično. Kako onemogućiti kolačiće Isključivanjem kolačića odlučujete da li hoćete dopustiti pohranjivanje kolačića na vašem računalu. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem internetskome pregledniku. Za informacije o postavkama kolačića, odaberite internetski preglednik koji koristite. Chrome Firefox Internet Explorer 11 Internet Explorer 7, 8, 9, 10 Safari Opera Ako onemogućite kolačiće, nećete moći koristiti neke od funkcionalnosti na web stranicama Vipneta. Što su privremeni kolačići? Privremeni kolačići ili kolačići sesije uklanjaju se s računala po zatvaranju internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju privremene podatke, poput stavki u košarici za kupnju. Što su stalni kolačići? Stalni ili spremljeni kolačići ostaju na računalu nakon zatvaranja internetskog preglednika. Pomoću njih web-mjesta pohranjuju podatke, kao što su ime za prijavu i zaporka, tako da se ne morate prijavljivati prilikom svakog posjeta određenom mjestu. Stalni kolačići ostat će na računalu danima, mjesecima, čak i godinama. Što su kolačići od prve strane? Kolačići prve strane dolaze s web-mjesta koje gledate, a mogu biti stalni ili privremeni. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pohraniti podatke koje će ponovo koristiti prilikom sljedećeg posjeta tom web-mjestu. Što su kolačići treće strane? Kolačići treće strane dolaze s reklama drugih web-mjesta (kao što su skočne ili bilo koje druge reklame) koje se nalaze na web-mjestu koje gledate. Pomoću tih kolačića web-mjesta mogu pratiti korištenje interneta u marketinške svrhe. Da li dalicom.eu koristi kolačiće? Da, s primarnim ciljem kako bi naše web stranice vam omogućile bolje korisničko iskustvo. Kakve kolačiće koristi dalicom.eu i zašto Privremeni kolačići (engl. Session cookies) – to su privremeni kolačići koji ističu (i automatski se brišu) kada zatvorite internetski preglednik. Dalicom.eu ih koristi da omogući pristup sadržaju i omogući stvari koje možete učiniti kada se prijavite sa svojim podacima na dalicom.eu. Trajni kolačići (engl. Persistent cookies) – obično imaju datum isteka daleko u budućnosti te će ostati u vašem pregledniku, dok ne isteknu, ili dok ih ručno ne izbrišete. Dalicom.eu koristi trajne kolačiće za funkcionalnosti kao što su “Ostanite prijavljeni”, što korisnicima olakšava pristup stranicama kao registriranom korisniku. Također koristimo trajne kolačiće kako bi bolje razumjeli navike korisnika, tako da možemo poboljšati stranicu prema vašim navikama. Ova informacija je anonimna – ne vidimo individualne podatke korisnika. Da li na web-stranici ima kolačića treće strane? Ima nekoliko vanjskih servisa koji korisniku spremaju limitirane kolačiće. Ovi kolačići postavljeni su za normalno funkcioniranje određenih mogućnosti koje korisnicima olakšavaju pristup sadržaju. Za mjerenje posjećenosti dalicom.eu koristi Google analytics. Ako želite onemogućiti da vam navedeni servis spremaju kolačiće, možete to učiniti: Google Analytics Opt-out. Dalicom.eu koristi kolačiće u svrhu oglašavanja vlastitih proizvoda i usluga, te usluga i proizvoda svojih partnera koji bi korisnika mogli zanimati. Prikazivanje oglasa koje korisniku dostavlja dalicom.eu ili partner omogućuje se putem kolačića koje dalicom.eu, odnosno treća strana može postaviti u Web-preglednik korisnika. Korisnik uvijek može samostalno regulirati primanje kolačića putem postavki svojeg Web preglednika. Dodatne informacija oko isključivanja kolačića Trenutno postoji nekoliko web-stranica za isključivanje pohranjivanja kolačića za različite servise. http://www.allaboutcookies.org/ http://www.youronlinechoices.eu/

Close