UBRZANI PREGOVORI, ALI OPET JE ZAPELO NA – JAVNIM TVRTKAMA Most iznio svoju listu želja, u HDZ-u nisu baš oduševljeni

– Pregovori s Mostom idu dobro, ali HDZ im nije spreman prepustiti poziciju predsjednika Sabora – rekao nam je i jučer izvor iz HDZ-a uoči nove, pete runde pregovora koji su ponovno održani u središnjici te stranke.

Dan ranije, sastanak je održan u novim prostorijama Mosta u Draškovićevoj ulici. HDZ i Most, nakon što su najavili da će pregovori biti gotovi do kraja tjedna, jučer su ih ubrzali. O konkretnim dogovorima ni jučer nitko nije želio službeno govoriti. Šef HDZ-a Andrej Plenković kazao je novinarima, tek, kako je sve predmet pregovora – i ustroj Vlade i ključne pozicije u Saboru. Na novinarski upit je li Most tražio mjesto šefa Sabora, te na koliko ministarstava računaju, Plenković je poručio – “pitajte njih”.

Tekuće teme

– Ima puno tema koje su tekuće i koje će doći na dnevni red, tada ćemo se očitovati – komentirao je šef HDZ-a.

Odgovorio je i na pitanje oko vertikalnog kadroviranja.

– Vlada mora biti jedinstvena, ministarstva ne djeluju individualno, ne vidim tu problem – kazao je.

No, prema neslužbenim informacijama, upravo su vertikale bile jedna od spornih točaka u pregovorima. O tome se, dosta, kaže naš izvor, razgovaralo i na četverosatnom sastanku u prostorijama Mosta u ponedjeljak poslijepodne. Iako je Most, navodno, tražio vertikale ne samo u ministarstvima koja im pripadnu, nego i u javnim i državnim poduzećima koja su vezana za te resore, doznajemo da je na kraju, navodno, usuglašeno da vertikala ipak neće biti.

– Ako bi bile vertikale, a Mostu pripadnu energetika i poljoprivreda, to bi značilo da bi dobili i HEP, Janaf, Plinacro, Hrvatske vode i šume. To HDZ-u nije prihvatljivo – kazao je naš sugovornik, dodajući kako će se sada u ministarstva vratiti državni tajnici, a plan je, navodno, da oni budu i iz HDZ-a i iz Mosta bez obzira kome bi pripadalo pojedino ministarstvo.

Vidi još:  OVO JE PRIČA ZA KOJU HRVATSKA MORA ZNATI: Pejčinović Burić i Plenković zaglibili kao nikad

Doznajemo i da je Most, uz mjesto prvog potpredsjednika Vlade i šefa Sabora tražio četiri ministarstva – MUP, zaštitu okoliša i energetiku, poljoprivredu te pravosuđe. HDZ-u je za sada najspornije mjesto šefa Sabora.

Završni dogovori

– Bilo bi previše ako bi još dobili mjesto predsjednika Sabora – kazao je izvor iz HDZ-a. Još jedan od naših sugovornika potvrdio nam je jučer kako je HDZ i nakon pregovora održanih u ponedjeljak, stava da Mostu ne treba pripasti pozicija šefa Sabora. Smatra kako mogu dobiti tek mjesto potpredsjednika Sabora.

– Razgovara se, ništa još definitivno nije odlučeno, imamo još par dana za razgovore – kazao je naš sugovornik. Iako u pregovorima ima problema, ističe kako je uvjeren da će se sve riješiti na vrijeme, te da će Plenković 10. listopada na konzultacije kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović otići s potrebnim brojem potpisa.

– Ide se u tom smjeru – kazao je naš izvor iz HDZ-a, a slično je jučer novinarima izjavio i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković.

– S obzirom da su pregovori u ponedjeljak bili konstruktivni i budući da su prošli u pozitivnom ozračju, vjerujem da će tako biti i danas, i da idemo prema finalizaciji kako bismo u ponedjeljak imali dovoljan broj potpisa te da ćemo 14. listopada, na konstituirajućoj sjednici Sabora, dobiti i novu hrvatsku Vladu – izjavio je Jandroković uoči jučerašnjih pregovora s Mostom.

Inače, u središnjici HDZ-a, prije sastanka s Mostom, održan je i konzultacijski sastanak Plenkovića i njegovih najbližih suradnika kako bi se pripremili za pregovore s čelnikom Mosta Božom Petrovom i njegovom ekipom koji su u središnjicu HDZ-a stigli u točno zakazano vrijeme. No, prije sastanka nisu željeli davati izjave.

Vidi još:  PLENKOVIĆ SE U DUBRAVI OBRUŠIO NA DESNIČARE: Evo kako ih je izjednačio s ljevičarima!

Izvor :

Jutarnji

Komentari

comments