UDAR SAD NA DEUTCHE BANKU: Zadrmaće se cijela Evropa

Akcije najveće njemačke banke Deutsche Bank naglo su pale nakon što je američko ministarstvo pravde tražilo od nje 14 milijardi dolara.

Američko ministarstvo pravde traži taj novac zbog građanskih tužbi u vezi s načinom kako je rukovala hipotekarnim obveznicama.

Deutsche Bank je prethodno navela da “nema namjeru da rješava te potencijalne” tužbe predloženom sumom i dodala da očekuje da će njen slučaj biti riješen na sličan kao tužbe protiv drugih banaka koje su platile znatno manje.

Akcije Deutsche banke pale su za više od sedam posto na početku trgovanja na burzi u Frankfurtu.

Deutsche Bank je već u bolnom procesu, pošto pokušava ispuniti stroge zahtjeve regulatora, smanjiti troškove i riješi brojne pravne istrage.

Najveća njemačka banka je među mnogim financijskim institucijama u SAD koje su pod istragom kako su radile s hipotekama uoči financijske krize 2008. godine. Američka vlada je optužila banke da su investitore lažno obavještavao o kvaliteti svojih zajmova.

Ranije ove godine ministarstvo pravde SAD je najavilo pogodbu s Goldman Saksom (Goldman Sachs) u vezi s prodajom hipotekarnih obveznica, au prethodne dvije godine je postignut dogovor is Bank of America (Bank of America), Citigroup (Citigroup) i Jay-Pi Morgan Čejsom (JPMorgan Chase & Co).

Banke su bile pod istragom zbog prodaje vrijednosnica koje su, mada su predstavljane kao relativno sigurne, sadržavale hipotekarne obveznice ljudi koji su teško mogli ih otplate.

Loša kvaliteta zajmova nanio je velike gubitke investitorima i potaknuo mnoštvo zapljena imovine, što je dovelo do recesije krajem 2007. kada se urušilo tržište nekretnina, dok su investitori izgubili milijarde dolara.

Novac koji su platile neke od najvećih američkih banaka bi trebalo da se iskoristi za pomoć vlasnicima imovine, a ne poništava krivičnu odgovornost i kazne.

Vidi još:  Splitska banka više ne postoji

Komentari

comments