UKLETA PRUGA: Hrvatski megaprojekt od milijardu i pol kuna pred propašću

HŽ infrastruktura razmatra mogućnost raskida ugovora s domaćom zajednicom ponuditelja koju sačinjavaju DIV, Dalekovod i Zagreb Montaža koji su dobili posao rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka željezničke pruge na dionici Dugo Selo – Križevci.

Riječ je o najvećem željezničkom infrastrukturnom projektu vrijednom nešto više od 1,5 milijardi kuna koji bi se većim dijelom trebao financirati iz EU sredstava, piše Novi list.

Radovi na dionici Dugo Selo – Križevci zapinju još od početka lipnja prošle godine, a uzrok tome bili su problemi u koje je zapala Hidroelektra niskogradnja, jedan od podizvođača radova. U HŽ Infrastrukturi tvrde kako radovi nikad nisu zaustavljani, nego su se »zbog problema podizvođača izvodili u znatno smanjenijem intenzitetu«.

HŽ Infrastruktura je tek s kratkim “da” odgovorila razmatra li mogućnost raskida ugovora s domaćim konzorcijem koji bi do 2020. godine trebao dovršiti izuzetno važan pravac na Mediteranskom koridoru jedinstvene transeuropske mreže (TEN-T).

Hidroelektra niskogradnja u predstečajnom je postupku i već neko vrijeme ne radi na poslu rekonstrukcije postojećeg i izgradnje drugog kolosijeka pruge Dugo Selo – Križevci. Zagreb Montaža čiji je Hidroelektra bila podizvođač prije više od mjesec dana angažirala je novu tvrtku – Integral Inženjering iz Laktaša koja je, prema pisanju BiH, ali i domaćih medija, usko povezana s Miloradom Dodikom, predsjednikom Republike Srpske.

Od Luke, mjesta nadomak Vrbovca pa sve do Gradeca, radova na gradilištu praktično nema. Pruga je na nekim dijelovima položena, a na nekima tek djelomično – malo je ima, a malo nema. Kod Gradeca se, pak, nalazi nešto mehanizacije parkirane na novom kolosijeku koji je mjestimično isprekidan. Tu i tamo vidljiv je poneki radnik, a prizor s gradilišta više izgleda kao privid radova. Budući pružni prijelaz na toj lokaciji je nakon kiša pretvoren u bazen.

Vrbovčani, pak, već mjesecima prosvjeduju kako im je grad raskopan zbog izgradnje pruge, a ništa nije dovršeno. S obzirom na sadašnje stanje, radovi na pomalo ukletoj pruzi na kojoj su, nakon niza poništenih natječaja, napokon počeli u srpnju 2016. godine, dobrano kasne, a kašnjenje započeto zbog problema donedavnih podizvođača radova, očito je nastavljeno i s odabirom novog podizvođača. Zbog toga bi i cijeli projekt, odnosno njegova realizacija u rokovima, mogla doći u pitanje.

Raste bojazan da će troškovi koji bi trebali biti financirani iz EU sredstava pasti na nacionalne izvore jer se neće moći pravdati. No, u HŽ Infrastrukturi za sada nisu zabrinuti jer se s obzirom na to da je riječ o projektu vezanom uz Operativni program Kohezija i konkurentnost, troškovi mogu pravdati do 2023. godine.

Inače, gotovo šest godina se pokušavalo pokrenuti radove na dionici 38,2 kilometra, a nekadašnja HDZ-ova Vlada tvrdila je da je nasljednicima SDP-ovoj koalicijskoj vladi ostavila gotov projekt te da samo treba raspisati natječaj. No, projekt nije bio ni blizu gotov, već se na njemu nastavilo raditi. Kada je pripremljen, na natječajima nije bilo sreće. No, u listopadu 2015. godine između šest ponuditelja odabran je najjeftiniji – domaći konzorcij koji se obvezao posao napraviti za 1,239 milijardi kuna bez PDV-a. Nakon provedenog žalbenog postupka, odabir je poništen, a koncem veljače 2016. godine HŽ Infrastruktura ponovo odabire konzorcij tri domaće tvrtke koje iskustva imaju, ali mehanizacije za polaganje pruge nemaju pa su angažirale podizvođača DB Bahnbau Gruppe GmbH, tvrtku iz sastava Njemačkih željeznica. Danas se neslužbeno može čuti kako je domaći konzorcij malo precijenio svoje mogućnosti i da imaju ozbiljnih financijskih problema pa im je, navodno, i angažman njemačkog podizvođača preskup, piše Novi list.

Izvor :

dnevno

Komentari

comments